single
[38]
132046

Razmere v Tokiu se zaostrujejo

Avtor: Rene Vidmar
8. 7. 2021, 13.30

Japonska bo v olimpijskem mestu Tokiu uvedla izredne razmere zaradi povečevanja primerov okužb z novim koronavirusom, je danes odločil japonski predsednik vlade Yoshihide Suga. Izredne razmere bodo začele veljati v ponedeljek in bodo predvidoma trajale do 22. avgusta.

Za Tokio bo ta ukrep že četrti te vrste med koronsko krizo, tokratno uvajanje izrednih razmer pa je posledica naraščajočega števila okužb v mestu le dva tedna pred začetkom olimpijskih iger.

Po sedaj načrtovanem časovnem okviru izrednih razmer se bodo te sicer končale tik pred začetkom paraolimpijskih iger, ki tradicionalno sledijo olimpijskim igram na istem prizorišču.

Kot so zapisali pri nemški tiskovni agenciji dpa, izredne razmere ne pomenijo popolnega zaprtja države (lockdown), ampak veljajo predvsem kot nasvet prebivalcem, da ostajajo doma, v restavracijah med drugim ni dovoljeno točiti alkoholnih pijač, med izrednimi razmerami ne obratujejo ponudniki storitev karaok, lokale pa zvečer zapirajo prej kot običajno.

Naslednja poteza bo verjetno, kot poročajo agencije, še uradna prepoved obiska olimpijskih tekem oziroma izvajanje tekmovanj pred praznimi tribunami, kar bi lahko veljalo tudi za slavnostno odprtje iger 23. julija. O tem naj bi japonske oblasti odločale v petek po posvetu s prireditelji iger in predstavniki Moka.

Danes je, tik preden so Japonci tudi uradno potrdili poročanje tamkajšnjih medijev o uvedbi izrednih razmer, na Japonsko pripotoval tudi predsednik krovne olimpijske organizacije (Mok) Thomas Bach, ki pa je moral takoj po prihodu v tridnevno karanteno.

Po trenutno veljavni odločitvi oblasti bi sicer gledalci lahko prišli na stadione, vendar bi lahko bili objekti zasedeni največ 50-odstotno oziroma bi bilo lahko na enem dogodku največ 10.000 gledalcev.

Kot poroča dpa, je bilo danes v Tokiu 896 novih primerov okužb, že 19. dan v nizu pa je ta številka večja kot dan prej.

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Livaja uprizoril pravo mojstrovino – vratarja premagal iz mrtvega kota!...Več

2

VIDEO: Popravilo sklopke za ekspresno vrnitev Gajserja na progo...Več

3

Bratski dvoboj na derbiju drugega kola PLT (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Skoraj neverjetno: Luka Dončić na naslovnici igre NBA 2K22!...Več

2

VIDEO: VAR prihaja v Prvo ligo Telemach...Več

3

Pestro poletje na ŠPORT TV...Več