pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Lyon - Metz Ligue 1
šport TV 2 logo
01:00
Sassuolo - Parma Serie A
šport TV 3 logo
01:00
Marseille - Nimes Ligue 1

Razdrh: Naj se pozitivna zgodba iz lige narodov prenese v kvalifikacije

Avtor: Kenny Jan
8. 12. 2020, 18.44

Žreb kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2022 nam je prinesel skupino, o kateri se ne splača ugibati v naprej. S slovenskega vidika nam skupina H prinaša atraktivne obračune, na katerih ima slovenska reprezentanca novo priložnost, da se dokaže in še tretjič v svoji zgodovini nastopi na mundialu, je prepričan naš sogovorec Andrej Razdrh.

Nekdanji trener ljubljanske Olimpije, sežanskega Tabora in Domžal je dejal, da skupina, kljub nekaterim velikim imenom, prinaša možnosti za napredovanje. Če ne po tej, pa po drugi poti. ”Na prvi pogled res ni lahka skupina, po drugi strani pa prinaša nekaj pozitivnih stvari. Če pogledamo prve tri reprezentance, med katerimi je Hrvaška nedvomno glavni favorit, bi lahko dobili tudi težje nasprotnike. V naši skupini pa ima Slovenija na vse te ekipe, razen s Hrvaško, ki je še nikoli ni premagala, lepe spomine. Vedno smo govorili, da nam ‘vzhodni blok’ odgovarja. Vsekakor se bo težko prebiti na svetovno prvenstvo neposredno, imamo pa še drugo rešitev, in sicer skozi dodatne kvalifikacije lige narodov.” Razdrh dodaja, da nobena skupina za našo izbrano vrsto ni ugodna, so pa povsod favoriti ekipe iz prvega bobna.

Pisali smo že o tem, da bo najzanimivejša tekma tista proti našim južnim sosedom. Z omenjenim se strinja tudi Razdrh. ”Nekaj tekem smo s Hrvaško že odigrali, vendar uspeha ni bilo. Verjetno bo ravno tekma s Hrvati tista, ki bo dvignila največ pozornosti, najbrž tudi zaradi tega, ker smo sosedje. Verjamem, da je veliko Slovencev navijalo za Hrvate ob njihovih zadnjih uspehih, tu mislim predvsem na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Z reprezentancami iz bivše skupne države smo najbolj povezani in stiskamo pesti eden za drugega, zato bo ta tekma s tega vidika še toliko zanimivejša. Obe tekmi proti svetovnim podprvakom bosta spektakel.”

Res je, pot ob svetovnih podprvakih Hrvatih, velikanih Rusih, vedno neugodnih Slovakih ter Malti in Cipru, ki ju ne gre podcenjevati, bo težka. Toda Slovenci smo v preteklosti že dokazali, da se nas ne splača odpisati že takoj po žrebu. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 1998 je slovenska reprezentanca osvojila 1 samo samcato točko. Nihče ni pričakoval, da se bo v naslednjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo zgodilo to, kar se je. Sloveniji so v družbi Norveške in Grčije pripisali malo možnosti za preboj, toda izbrana vrsta s Srečkom Katancem na čelu se je uvrstila v dodatne kvalifikacije. Žreb nam ni prizanesel, nasprotnik Slovenije je bila Ukrajina, katere kapetan je bil Andriy Shevchenko. A Slovenija je še enkrat več presenetila in s skupnim rezultatom 3:2, tudi s pomočjo ”tistega” zadetka Milenka Ačimoviča s polovice igrišča, ob katerem je komentator na Eurosportu zakričal v mikrofon ”Kje si zdaj, David Beckham?”, ugnala Ukrajince za prvo uvrstitev na veliko tekmovanje. Sledile so kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2002, ki so nas postavile v veliko težjo skupino. V družbi Rusije, Jugoslavije in Švice je Slovenija edinikrat doslej ostala neporažena v ciklu kvalifikacij. Toda zaradi prevelikega števila neodločenih rezultatov (kar 5, ob seveda 5 zmagah) je morala v dodatne kvalifikacije. Spet smo čakali žreb in dobili Romune. Spet smo nasprotnika ugnali s skupnim izidom 3:2 in se veselili prvega nastopa na svetovnem prvenstvu. Potem pa nekaj let suša. Do leta 2008. ko smo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo padli v skupino s Poljaki, Slovaki, Čehi in Severni Irci. Takrat nihče ni pričakoval, da bi se Slovenija lahko znova dvignila in spisala novo nogometno pravljico. Po znova osvojenem drugem mestu v skupini, nam žreb v dodatnih kvalifikacijah znova ni bil naklonjen. Želeli smo si Grke, dobili pa Ruse z Arshavinom in Hiddinkom na čelu. Govorilo se je, da so Rusi že začeli z rezervacijo hotelov v Južnoafriški republiki, toda kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje. Smejalo se je prav Sloveniji, ko je Ruse izločila po skupnem izidu 2:2 in napredovala zaradi doseženega gola v gosteh, na mrzlem moskovskem terenu stadiona Luzhniki. ”V slovensko reprezentanco se nekako vračajo karakteristike, ki so nas krasile v preteklosti, v uspešnih obdobjih, ko smo, tudi s pomočjo sreče, nastopali na velikih tekmovanjih,” je povedal Razdrh. ”V zadnjem obdobju so fantje pokazali borbo, enotnost in požrtvovalnost za nacionalni dres. Glede na to, da prihajamo v kvalifikacije iz nekega pozitivnega obdobja, nas lahko ta zmagovalni karakter pripelje daleč. Zagotovo bomo lažje nastopali proti tem državam, ki nam jih je namenil žreb, kot pa proti kakšnim Skandinavskim, proti katerim imamo negativen niz. To, kar Slovenija kaže v zadnjem obdobju, je treba dvigniti še na višji nivo, saj so tudi reprezentance močnejše. ”

Razdrh je prepričan, da je Kek pravi trener za slovensko izbrano vrsto, vseeno pa ni vse odvisno ravno od njega. ”Večina stvari je odvisna od samih reprezentantov. Je pa gospod selektor enkrat že dokazal, da lahko Slovenijo popelje na veliko tekmovanje in mislim, da je tudi sedaj na dobri poti. Vse kaže, da je lahko spet Kek tisti, ki lahko poseže po odmevnejšem rezultatu.” In prav rezultat je tisti, ki za seboj potegne način dela. ”Če je rezultat pozitiven, se boljše dela in trenira, boljše je tudi vzdušje. V preteklosti je Slovenija v določenih trenutkih imela slabe rezultate in sledilo je vse prej omenjeno, le da v obratnem smislu, saj eno ne gre brez drugega. Požrtvovalnost sama ne bo prinesla nič, s seboj mora potegniti tudi pozitiven rezultat, kdaj te nagradi še sreča, najpomembnejša v nogometu pa je kvaliteta. Lahko si zelo požrtvovalen, ampak če nimaš kvalitete, boš težko prišel na veliko tekmovanje.”

Ko je govora o kvaliteti, ne moremo mimo dejstva, da se je pred povratkom Matjaža Keka v reprezentanco zdelo, da Slovenija vsaj na papirju premore ogromno kvalitete, ki pa se žal nikoli oziroma se je zelo poredko v celoti prenesla na teren. Nas lahko skrbi tekma proti Hrvatom in Rusom, ki imajo, vsaj na papirju se tako zdi, zelo kvalitetno reprezentanco? Razdrh odgovarja: ”Težji kot bodo nasprotniki, bolj bodo do izraza prihajali igralci, kot so Iličić, Oblak, navsezadnje tudi Kampl, čigar o povratku smo lahko v zadnjem času veliko prebrali in ki je igralec z veliko kvaliteto.” O morebitnem povratku Kampla smo nekajkrat pisali tudi na naši spletni strani, o igralcu samem pa je spregovoril tudi naš sogovorec. ”Takšnega igralca, ki vrsto let igra na visokem nivoju, reprezentanca definitivno potrebuje. Če bo ob njegovem prihodu celotna reprezentanca žrtev enega ali dveh nogometašev, potem rezultata ne bo. Če pa se bo vse igralce vpeljalo v neko strnjeno celoto, ki lahko poleg kvalitete pokaže tudi požrtvovalnost za dres, o kateri sem prej govoril, potem imamo dobitno kombinacijo.”

Varovanci Matjaža Keka bodo v kvalifikacije vstopili z lepo popotnico, saj so v zadnji izvedbi lige narodov v svoji skupini brez poraza osvojili prvo mesto, ki je prineslo tudi uvrstitev v rang B. Zagotovo se je reprezentantom dvignila samozavest, ki bo v prihajajočih tekmah, ki bodo odločale o potniku v Katar, ključen element pri doseganju željenega uspeha. ”Motivacija je absolutno pomembna,” potrjuje Razdrh. ”Ko govorimo o skupinskih športih, je pozitiven moment vedno pomemben. Treba je opozoriti, da bodo ekipe v prihajajočih kvalifikacijah na veliko večjem nivoju, kot so bili nasprotniki Slovenije v ligi narodov. Prvo mesto v skupini C lige narodov je zagotovo lepa popotnica za začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo.”

Kot je že selektor Kek izpostavil, zelo pomembne bodo že uvodne tri tekme v prvem terminu, ki je na sporedu marca. ”Da odigraš tri tekme v enem tednu, to je zelo natrpan urnik in hitro se bo pokazalo, kaj je ta pozitiven moment iz lige narodov prinesel v kvalifikacije. Zelo pomembno je tudi, kakšen je razpored tekem. Marsikatera tekma te lahko povleče v pozitivno serijo, lahko pa si že takoj na začetku skoraj izločen. Naj se pozitivna zgodba iz lige narodov prinese v kvalifikacije,” zaključi Razdrh.

Foto: Sportida

Zadnje video vsebine

1

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

2

VIDEO: Hakimi pokazal, kaj je kirurška natančnost...Več

3

Kung Fu Zlatan za ogrevanje uporabil milanskega trenerja (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jojo kot Messi, zabil s solo prodorom...Več

2

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več

3

Analiza: Če bi žoga namesto v vratnico šla v gol … bi Milan bil še višje...Več