single
[2759]
132509
sport_tv_logo_navigation_mini.png

Rashford in Kane: Nočemo vas!

Avtor: Kenny Jan
13. 7. 2021, 12.18

Angleški nogometni reprezentant Marcus Rashford je v zapisu na družbenih omrežjih odgovoril na številne rasistične napade nanj in na soigralca Jadona Sancha in Bukaya Sakaja po porazu Anglije v finalu evropskega prvenstva. Napadi na temnopolte člane reprezentance so tudi sicer sprožili ogorčene odzive številnih vidnih osebnosti.

“Nikoli se ne bom opravičil za to, kar sem. Sem Marcus Rashford, 23-letni temnopolti moški iz Withingtona in Wythenshaweja na jugu Manchestra. Če nimam nič drugega, imam to,” je po številnih rasističnih napadih Rashford zapisal na Twitterju.

Rashford, Sancho in Saka so postali tarča napadov po angleškem porazu v finalu EP. Trojica je bila neuspešna pri izvajanju kazenskih strelov v zaključku tekme z Italijo, ki jo je slednja dobila s 3:2 po strelih z bele točke.

“Lahko sprejmem kritike moje igre – moj strel z bele točke je bil preslab, moral bi zadeti -, vendar se nikoli ne bom opravičil za to, kdo sem in od kod prihajam,” je še zapisal Rashford.

Izpadi rasistov po razpletu finala eura so znova sprožili javno razpravo v Veliki Britaniji okoli enakopravnosti in odnosa do manjšin, ki po lanskih protestih v podporo ameriškemu gibanju Black Lives Matter postaja vse bolj žolčna.

Po napadih na temnopolte nogometaše kritike nestrpnežev dežujejo iz vseh delov javnega življenja. Med prvimi, ki se je odzval, je bil kapetan Anglije Harry Kane, ki se je pridružil mnenju selektorja Garetha Southgatea, da gre za “neodpustne” napade.

“Ti trije fantje, ki so bili odlični vse poletje, so v ključnem trenutku, ko je bilo vse na kocki, pokazali pogum, da so prevzeli odgovornost pri izvajanju enajstmetrovk … Zaslužijo si našo podporo, ne pa ogabne rasistične napade, ki so jih deležni od nedelje,” je na Twitterju zapisal Kane.

“Vsi tisti, ki izvajajo takšne napade, niso navijači Anglije. Nočemo vas,” je dodal Kane.

Rasistične napade je ostro kritiziral tudi predsednik Angleške nogometne zveze, Princ William, ki je dejal, da se mu ob obnašanju rasistov obrača želodec.

Vir: STA
Foto: Šport TV

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: SŽ Olimpija na prvi domači tekmi točke predala Celovcu...Več

2

VIDEO: Kako ne začeti tekme? Predava Las Vegas...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

2

Union Berlin: Novi nemški vladar?...Več

3

Tekma med Muro in Olimpijo dobiva tretji polčas: Riera na družbenem omrežju odgovarja Čontali (FOTO, VIDEO)...Več