PSG: umetnost gašenja ognja strasti

Avtor: Nejc Mravlja
1. 2. 2021, 11.07

Včerajšnji neuspeh v Lorientu (2-3) je zgolj potrdil že videno: igralcem Paris Saint-Germaina proti papirnatim Davidom pogosto (z)manjka volje in želje po teku. Z dodatkom, da se pišmeuhovski pristop v tej sezoni običajno konča s porazom.

Ogenj, gorečnost, strast in optimizem v svetu umetnosti spadajo na reden repertoar ustvarjalcev, v prvi vrsti glasbenih. Le da se njihove pesmi očitno ne znajdejo v slušalkah nove generacije nogometašev. Slačilnica devetkratnih francoskih prvakov očitno ni izjema. Čeprav bi jim iskanje motivacijskih in opogumljajoče volje do življenja polnih skladb že v bogatem naboru tovrstnih francoskih napevov vzelo bistveno manj časa od urejanja pričesk in zavezovanja vezalk, boste verze, kot jih je na Slovenskem v specialiteti z naslovom Vino strasti mojstrsko ubesedil Marko Hatlak (”Kuj železo novih dni, pusti breme starih poti, v sence strah naj izpuhti, kakor sokol krila razpri …”), zaman iskali na seznamih predvajanj pariških nogometnih čarovnikov. Ti so včeraj uročili sebe. Nedeljska predstava v srcu pokrajine Bretanje je ostala zgolj pri ”visokem letu”, medtem ko so Neymar, Mbappé in druščina Hatlakovemu leitmotivu dokončno obrnili hrbet in ob koncu celo ”nizko padli”.

Že peti prvenstveni poraz od konca poletja

Stoičnemu motrenju zmagovitega zadetka domačega Lorienta v sklepnih sekundah dvoboja ni ušel niti gostujoči trener Mauricio Pochettino, ki se po porazu niti ni trudil pojasnjevati vzrokov za že peto ligaško ničlo v sezoni. Na novinarski konferenci je izbral igranje na karto ”nezgode”. »To je pač nogomet. Že od prvih sekund nismo znali ujeti ritma tekme. V svetu športa se ti kdaj pa kdaj zgodi tovrsten zdrs, a ostajam optimist. Današnja lekcija nas mora strezniti in iz nje moramo izvleči pozitivne lastnosti.« Težava, ki je pri tem nastala, je ta, da bi teorija o prometni nezgodi, če bi ta se zgodila prvič, dejansko lahko pila vodo. Pa je ne, ker se Parižanom še zdaleč ni pripetila prvič, še posebej ne na tekmah z manj uglednimi nasprotniki. Da površinska rana po neuspehu proti ekipi iz spodnjega dela razvrstitve ne bi postala resnejša poškodba, bodo Pochettinovi varovanci morali vtis popravljati proti tradicionalnemu rivalu na nedeljskem gostovanju v Marseillu.

V ne tako davni preteklosti je s katarskimi milijoni bogato podprta najdražja zasedba francoske prve lige večino tovrstnih na papirju manj vznemirljivih izzivov spretno privedla do zmagovitega zaključka, kar bi se ne nazadnje lahko zgodilo tudi včeraj. Neymar in soigralci so še v 80. minuti po dveh s strani tekmeca podarjenih enajstmetrovkah vodili, a je bila v končnici izdatno nagrajena boljša ekipa – tista, ki je vsebino gradila na všečnejši vsebini – na travni ruši stadiona Stade du Moustoir. V 23. krog bo PSG tako vnesel že pet porazov, največ v tem obdobju sezone pod taktirko upravljalcev z Bližnjega vzhoda.

Odvisnost od Verrattija

Prva Pochettinova ničla v njegovem novem kariernem poglavju bi morala odpreti oči pariškemu vodji stroke. Po skromnem učinku ekipe je dokončno spoznal, da PSG niti na prvenstvenih preizkušnjah z brezskrbnim sprehajanjem po igrišču ne more zmagovati. »Če ne bomo na 100%, nas zagotovo čakajo nove podobne izkušnje.« Zadnji poraz je dodatno vznemiril tudi številne navijače, ki so po izdatni in suvereni zmagi nad Montpellierjem (4-0) verjeli, da so prerojeni Mbappé in druščina ustrezno zgrabili rdečo nit napadalnega nogometa, le da preblisk očitno ni trajal dolgo …

Parižani so spomnili še na nekaj, da brez želje po branjenju v shemi 1-4-2-2-2 z opevanim fantastičnim kvartetom Di María-Mbappé-Neymar-Icardi v prvi bojni vrsti tekmec nikakor ne more biti prestrašen. Taktično odlično pripravljena zasedba trenerskega maga Christopha Pélissierja je znala v celoti izkoristiti počasno vračanje gostov v obrambno prežo in je prek protinapadov gradila dobitno pot do uspeha. Tudi najzvestejši tifozi PSG so se lahko prepričali, da Sergio Rico ni Keylor Navas, da obramba kluba v barvah francoske trobojnice brez generala Marquinhosa nikakor ne spominja na pregovorno čvrsto utrdbo in da organizacija napadov brez prisotnosti nepogrešljivega marljivega svizca na sredini igrišča Marca Verrattija spominja na razglašeno vojsko brez repa in glave. Slednje še toliko bolj, ko si razkošne Italijanove čevlje poskuša nadeti tudi včeraj fantomski Danilo Pereira … PSG si bo znova brez Verrattija celil rano in krepil samozavest za pripravo na obisk Marseilla na sredini domači tekmi z Nîmesom. Se na obzorju zarisujejo nove težave? Krokodili bodo obisk stadiona Parc des Princes pričeli z začelja lestvice. Se navijači branilca najbolj cenjene domače lovorike lahko upravičeno bojijo novega neuspeha? Če Neymar, Mbappé in sotrpini v sebi ne bodo prebudili ognja strasti, je odgovor najbrž pritrdilen.

 

Foto: Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Hokejska čarovnija v režiji jeseniškega bisera (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Gajser v Italiji za las ušel grdemu padcu...Več

3

VIDEO: Nor zaključek El Clasica pripadel Realu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

2

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več

3

“S takšnim pristopom bi še danes igrali v Ligi prvakov”...Več