PSG spet plesal v Mbappéjevem ritmu

Avtor: Nejc Mravlja
8. 4. 2021, 09.32

Včerajšnji gala nogometni šov na Bayernovi Allianz Areni bi se kaj lahko odvrtel v povsem drugo smer, a ga je prvi zvezdnik Paris Saint-Germaina Kylian Mbappé ob znatni pomoči Keylorja Navasa privedel do gostujoče zmage. Hitronogi napadalec je dvakrat zadel v polno in v žep prebrisano pospravil vratarsko referenco Manuela Neuerja. Zmaga s 3-2 je Parižanom omogočila ugodno izhodišče pred odločilnim torkovim povratnim dejanjem pod predpostavko, da se bodo izziva lotili enako zavzeto, ko so se sinočnjega v objemu pravljično zasnežene Bavarske ...

Mauricia Pochettina je pred dvobojem pestila pomembna dilema. Odsotnost Alessandra Florenzija je zožila izbor ustreznega kandidata za desni bok obrambe. V javnosti ciljani izbiri v podobi občasnega nemškega reprezentanta Thila Kehrerja se je Argentinec naposled odpovedal in je od prve minute v bitko poslal nepričakovanega udeleženca Colina Dagbaja. Strokovni opazovalci so nekoliko manj očitno zastrigli z ušesi ob uvrstitvi Juliana Draxlerja (namesto Moisa Keana) v začetno enajsterico. Pariški strateg je od januarskega nastopa funkcije v mestu luči Nemca sprostil in mu ponudil dovolj igralnih minut za dokazovanje, dokaz je tudi Draxlerjev nastop v prvi postavi na domači tekmi z Barcelono, kljub temu pa je nova odmevna vloga nekdanjega člana Schalkeja in Wolfsburga v javnosti sprožila nemalo začudenja. Pochettinovo izbiro gre razlagati z Draxlerjevim precej bolj obrambnim profilom v primerjavi s Keanovim, tehtnico v Nemčevo korist je prevesila njegova večplastnost (po potrebi lahko pomaga pri zapiranju tekmečevih izletov po boku/krilu in nudi oporo – ščiti hrbet – osrednjima vezistoma Danilu in Gueyu).

S pisano, a utemeljeno shemo se je PSG vsebine, vsaj kar zadeva premišljeno napadanje, lotil s prave strani. Dva gola v manj kot pol ure, popolna učinkovitost, ki je zakrivala obrambno negotovost in Bayernovo udrihanje po gostujočih vratih. Še pred odmorom so Parižani po poškodbah Marquinhosa (v 31. minuti) in Dialloja (v sodnikovem dodatku) ostali brez polovice prvotne obrambe. Začelo se je postopno trpljenje, ki je doseglo vrhunec, ko se je Bayern vendarle lotil demonstracije svoje pregovorne napadalne krvoločnosti. In potem? Škarje in platno je v slogu največjih mojstrov v roke vzel znova bleščeči krojač Kylian Mbappé in gostom priigral odmevno zmago. Parižanom je operacija odpor od A do Ž v celoti uspela.

Ključne poteze je povlekla hrbtenica

Spremenila sta vse in dokončno vplivala na končni izid. Čeprav sta v zadnjih tednih nizala skromno, na trenutke celo povsem spregledljivo vsebino, sta se Kylian Mbappé in Neymar na najvišjo raven, ki se od njiju pričakuje na vsakem koraku, vrnila v vsem svojem sijaju. Na sredini je briljiral Idrissa Gana Gueye, svoj prispevek je dodal izjemni vratar Keylor Navas. Kostaričan je deloval podobno brezhibno kot v lanskem zapoznelem zaključku lizbonskega turnirja elitne evropske osmerice. Portugalsko sonce je tokrat zamenjal münchenski sneg, kar trikratnemu osvajalcu najprestižnejšega mednarodnega klubskega pokala ni prišlo do živega. Več težav je imel še en lizbonski junak, ki se v zanj precej bolj običajnih zimskih razmerah nikakor ni znašel. Navasov tekmec na daljavo Manuel Neuer je že od prvega Lahozovega piska deloval manj navdihnjeno in si je v tretji minuti z roko dovolil spodrsljaj, ki ga je spretno izkoristil Mbappé. In trasiral gostujočo pot do uspeha. Navas je na drugi strani igrišča veselo dvignil rokavici …

Bayernu ni pomagalo niti petkrat več strelov

Pochettinovi varovanci so na tekmečeva vrata sprožili pol ducata strelov in s tremi goli dosegli polovično uspešnost. Na drugi strani igrišča se je dogajal ognjemet. Bayern je vse bolj silovito oblegal vsekakor osvojljivo pariško trdnjavo, neusahljiva žeja po golih pa je naposled ostala nepotešena: iz 31 strelov so domači le dvakrat uspešno ciljali. Kar zadeva varčnost in izkoristek, bi Parižani težko opravili bolje. Za nameček je Bayern prvič po marcu 2019 izgubil na evropski tekmi. Enaka premiera je doletela tudi trenerja Hansija Flicka.

Sta vrhunski napadalec in zanesljiv vratar zagotovilo za končni uspeh?

V svetu vrhunskega ekipnega športa se pogosto zgodi, da vsebina na igrišču še zdaleč ni enaka idejam in predvidevanjem, ki se sprožajo pred prvim sodnikovim piskom. Večina apriornih pogledov in v glavah tako udeležencev kot opazovalcev stkanih scenarijev se v dobrih 90 minutah razblini v prah. Včerajšnji obračun Bayern-PSG je zadnji najbolj nazoren primer. Film, ki se je odvil pod aprilskim snegom, bi si težko zamislil tudi najbolj ustvarjalen in k izdatni rabi domišljije naravnan režiser. Na srečo gostov še manj po ogledu njihove zadnje prvenstvene tekme z Lillom (0-1). Najbrž nihče ne bi govoril o škandalu, če bi Bayernu v končnici uspelo zasluženo izenačiti ali celo povesti. Še najmanj Bavarci …

PSG je včeraj izdatno trpel. Še posebej očitno, ko se je rdeči nogometni stroj pojavil na robu gostujočega kazenskega prostora in držal žogo na razdalji 30-35 metrov od njihovih vrat. Nevarnost za pariški zlom je bila tako velika, da je na trenutke delovala nerealna. Navzlic izjemni predstavi Keylorja Navasa je Thomasu Müllerju in druščini dvakrat uspelo poslati žogo za nasprotnikovo golovo črto. Brez razpoloženega umetnega plavolasca PSG iz Münchna ne bi odnesel pomembne zmage. Navasovi soigralci v obrambi so na trenutke delovali preveč upogljivo in so proti koncu tekme vse izraziteje kazali znake popuščanja.

V napadu pa gostje niso kazali šibkosti. Prej obratno. S pričakovanim kakovostnim odgovorom po nihajoči marčevski reprezentančni izkušnji in neprepričljivem aprilskem uvodu v domače prvenstvo se je v središče pozornosti izstrelil Kylian Mbappé, ki je znova potrdil, da v tovrstnih večerih zna uživati. Potem ko si je s hat-trickom v osmini finala privzel ključe slovitega Camp Noua, je francoski reprezentant v svoj vse bolj razkošen žep pospravil še Allianz Areno in si privoščil sladko maščevanje za avgustovski finalni neuspeh, ko je Manuel Neuer s soigralci hladnokrvno zatrl vse pariške upe na dvig pokala z velikimi ušesi. Mbappéjev par golov je dodatno ohladil bavarsko prestolnico, klubu iz mesta luči pa omogočil všečno izhodišče pred nič lažjo torkovo povratno tekmo. Vsestranskega virtuoza z žogo kmalu čaka nova zahtevna naloga: če je včeraj hladil nasprotnika, bo moral čez slabih šest dni ogrevati domači stadion Parc des Princes.

Foto: Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Hokejska čarovnija v režiji jeseniškega bisera (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Gajser v Italiji za las ušel grdemu padcu...Več

3

VIDEO: Nor zaključek El Clasica pripadel Realu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

2

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več

3

“S takšnim pristopom bi še danes igrali v Ligi prvakov”...Več