single
[1175]
193560

Prvi mož ekipe UAE: Pogačar bo že čez nekaj dni začel trenirati

Avtor: Blaž Magdič
26. 5. 2023, 11.08

Švicar Mauro Gianetti, direktor kolesarske ekipe UAE Team Emirates je v pogovoru za STA po četrtkovi 18. etapi dirke po Italiji dejal, da bo slovenski as Tadej Pogačar čez nekaj dni znova na kolesu. Vseeno pa v ekipi ostajajo previdni v napovedih, kje se bo v pripravah na dirko po Franciji 24-letnik s Klanca pri Komendi pojavil na startni listi.

Pogačar je na spomeniku Liege – Bastogne – Liege 23. aprila padel na enem od krajših spustov in si zlomil dve kosti v zapestju. V Belgiji so številko 1 kolesarstva nemudoma operirali in mu svetovali pet tednov dolg počitek.

Po tej časovnici bo pet tednov minilo ravno v ponedeljek po koncu dirke po Italiji. Ker je slovenski as dobro prestal poseg, tudi okrevanje pa je minilo brez zapletov, bo kmalu spet sedel na kolo in začel trenirati, pravi šef ekipe emiratov.

“V naslednjih dveh, treh dneh bo, upamo, začel trenirati s cestnim kolesom. Upamo, da bo to še dovolj zgodaj za ustrezno pripravo na Tour,” je o prvem zvezdniku ekipe dejal 59-letni Gianetti. Za zdaj ni jasno, kje in kdaj se bo Pogačar tekmovalno vrnil na ceste pred dirko po Franciji.

“Tega za zdaj še ne vemo in moramo še nekoliko počakati, da začne trenirati na kolesu. Dali mu bomo teden dni, da vidimo, kakšno raven je zadržal. Ne vemo namreč, koliko moči je izgubil v zadnjih tednih, ko ni bil na kolesu. Preden bomo sprejeli odločitve o njegovem koledarju, moramo videti, v kakšnem stanju je. Vzeli si bomo vsaj deset dni časa,” je o rokih do naslednjih odločitev dejal švicarski strokovnjak.

V kolikor bi res trajalo deset dni oziroma dva tedna, vključno z dnevi do začetka treningov, bi lahko dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021) predvidoma nastopil na domači dirki po Sloveniji. Na njej bi dvakratno zaporedno zmago branil od 14. junija naprej. A tudi tega Gianetti ni potrdil.

Je pa zadovoljen z njegovim psihološkim stanjem. “Saj veste, to je Tadej, trenutno je dobro, zelo trdo bo garal za Tour. Na dirko po Franciji gremo po zmago, a ta cilj ni obvezujoč. Zanj bo podobno, to so njegove sanje. Vemo, da je pot do Toura in prave pripravljenosti še dolga. Vendar imamo dovolj časa in v to verjamemo, zato bomo nadaljevali delo z nasmeškom na obrazu,” je še o Pogačarju in ciljih ekipe dodal Gianetti.

Ta na Giru trenutno spremlja svojega varovanca Joaa Almeido, ki v skupnem seštevku tri etape pred koncem zaseda tretje mesto. Za vodilnim Britancem Geraintom Thomasom Portugalec zaostaja 39 sekund, vmes pa je še slovenski as Primož Roglič (+0:29).

“V četrtek ni imel ravno najboljšega dne, a če ne bi bilo napake Jaya Vina na spustu, bi se lahko oba priključila Thomasu in Rogliču ter imela na voljo en kilometer, da si nekoliko odpočijeta pred zadnjim klancem. V torek je bil Joao najmočnejši in pridobil 20 sekund, dva dni kasneje jih je izgubil,” je o svojem varovancu na dirki sprva dejal Gianetti.

“Trenutno je najbolj soliden na dirki Thomas, tudi danes je bil v dobri formi in ni izgubljal sekund. Mi se še borimo za skupno zmago, vsaj na stopničkah smo. Naslednja etapa je zahtevna, tudi v soboto. Še vedno verjamemo,” je za STA sklenil športni direktor emiratov.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

(VIDEO) Boromisa po porazu z Bravom: Oprosti vsem navijačem za sezono brez trofeje...Več

2

Arnol po zmagi proti Olimpiji: Današnja tekma je bil zrelostni izpit, ki smo ga uspešno opravili (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Šeško sezono končal z izjemno strelsko formo in fantastičnim evrogolom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

2

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več

3

Ko v deželi denarja zmanjka cekinov...Več