šport TV 1 logo
17:30
Sassuolo - Juventus Serie A
šport TV 2 logo
18:00
Udinese - Lazio Serie A
šport TV 3 logo
17:45
Roma - Hellas Verona Serie A

Prihaja derbi številka 500

Avtor: Marko Premrl
24. 10. 2019, 13.12

Derbi med ljubljanskimi in jeseniškimi hokejisti že desetletja razvnema strasti med navijači v Sloveniji. Tako kot hokej in glavna akterja, kluba z Jesenic in Ljubljane, je doživljal vzpone in padce, a so glavni junaki prepričani, da bo sobotni jubilejni 500. derbi pravo izhodišče za nadaljevanje lepe tradicije.

Ta se je začela davnega leta 1954. Takrat sta kluba iz hokejskih okolij, ki sta pozneje poskrbela za veliko rivalstvo na relaciji Gorenjska – Ljubljana, odigrala prvo medsebojno tekmo.

Najnatančnejšo statistiko o derbijih vodi novinarski kolega Andrej Stare. V pogovoru za hokejsko televizijo hokejtv.si je postregel s številnimi zanimivimi podatki; tako bo sobotni jubilejni derbi na sporedu natančno 23.731 dni po prvem v Beogradu (5. november 1954).

Razmerje zmag je za tako veliko število tekem presenetljivo tesno; Jeseničani namreč po 499 tekmah vodijo z 236 zmagami proti 235 ljubljanskim. Stare poudarja, da je številka 500 velika ne le za slovensko okolje, pač pa tudi v mednarodnem merilu. Tudi številni drugi tradicionalni športni dvoboji ne sežejo do tega števila, v svetovnem merilu pa sta v hokeju sicer največ derbijev odigrala Montreal in Toronto, več kot 800.

Morda je bilo najbolj bogato in čustveno napeto obdobje derbijev tisto takoj po osamosvojitvi Slovenije. Takrat je imel hokej poseben status, finalni obračuni med rdečimi in zelenimi v zgodnjih devetdesetih pa so do vrha in še čez (za današnje varnostne standarde pravzaprav skorajda nepredstavljivo) napolnili tribune v Tivoliju in Podmežakli. Sledili so padci, predvsem v obdobju, ko sta v obeh okoljih propadla stara kluba in sta se rojevala nova. Toda lanska sezona je pokazala, da gre krivulja spet navzgor. Finale DP v sezoni 2018/19 je spet pritegnil veliko navijačev in vzdušje je bilo na trenutke spet takšno kot v najboljših časih.

Tega, da bo derbi spet pritegnil množice navijačev, se veselita tudi izkušena udeleženca teh tekem. Kapetana sedanjih zasedb Andrej Tavželj (Jesenice) in Aleš Mušič (Olimpija) poudarjata pomen takšne tekme za navijače in hokejiste.

“Res je, vmes je bila luknja, ni bilo več tako zanimivo kot včasih. A hokej se vrača, tudi ta številka kaže, da gre za neko tradicijo. Želim si, da bi bile tribune nabito polne ter da bi mi pokazali zelo dober hokej in da bi zmaga ostala doma,” pred derbijem pravi Mušič.

“Soigralcem povemo, kako je bilo včasih. Že sami vidijo, da je to drugačna tekma kot proti kateremu drugemu tekmecu. Lahko vidijo, da je bolj medijsko prepoznavno, da je več gledalcev in da je lepše igrati. Že zaradi tega se vsak veseli teh tekem,” o dodatnem motivu derbijev in motivaciji mlajših soigralcev še dodaja Mušič.

Kapetan rdečih Andrej Tavželj poudarja, da je obisk na derbijih odvisen od kakovosti hokeja: “Enkrat se pritožujemo, da je derbijev preveč, drugič, da jih je premalo. Ljudje pa pridejo, če prepoznajo, da gre za kakovostno tekmovanje. Kogar to zanima, bo prišel in upam, da so mogoče tudi v Ljubljani prepoznali, da je hokej nekaj naredil. Na Jesenicah je bilo ljudi za derbi vedno dovolj, upam pa, da jih bo še več.”

“Po vseh teh letih in izkušnjah vem, da ti lahko derbi da več kot samo tri točke. Najbolj si želim zmagati, ker imamo v tej sezoni težave s samozavestjo. Mislim pa, da soigralcev ne bo treba spodbujati, ampak jih bo treba brzdati,” o dodatnem motivu ne dvomi Tavželj.

 

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Ibra s “kung fu” udarcem skoraj odnesel glavo Ronaldu...Več

2

Albanec obstal sredi vrat in šokiral strelca enajstmetrovke (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Ronaldo priznal, da občuduje Brozovića...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Arašidi, beg, žoga in solze sreče: nenavadna odisejada Muse Juware...Več

2

Icardi poslal sporočilo Interju: Odšel sem v PSG, da bi osvajal lovorike...Več

3

Kumbulla: Branilec Hellasa, za katerega se tepejo italijanski velikani (video)...Več