single
[15]
171654

Prevc bo v Planici ciljal na krono kariere

Avtor: Kenny Jan
30. 9. 2022, 11.07

Kapetan skakalne reprezentance Peter Prevc je v olimpijski zimi 2021/22 spet našel pravi recept za dolge skoke ter se iz Pekinga 2022 vrnil z zlatom in srebrom, s skupno štirimi olimpijskimi odličji pa se je postavil ob bok smučarki Tini Maze in veslaču Iztoku Čopu. Ne glede na te uspehe je lačen novih izzivov v zimi z domačim svetovnim prvenstvom.

Ob koncu poletne sezone je dejal, da kakšnih posebnosti do začetka zime ne pričakuje. Za zdaj priprave potekajo po načrtih. “V bistvu vse poteka nekako tako kot v minulih letih, ko pride september, za kakšne večje popravke ni več časa, temelji za sezono so postavljeni, zdaj je treba formo le še izpiliti.”

Kot je dodal, je v tem obdobju zlasti treba priti do konstantnosti pri skokih. “Zdaj bo treba priti do stabilnih skokov, sam glede tega še nisem pravi. Če pogledam le torkovo državno prvenstvo, sem pokazal en zelo slab skok in en normalen skok, tako da sem na tretjem mestu kar veliko zaostal za prvima dvema. Ta nihanja je treba odpraviti in do prvih tekem dobiti ‘v noge’ dobre skoke, ki so pomembni za samozavest.”

Za zdaj ga ta nihanja v skokih še ne skrbijo: “Če bo pa čez slabe tri tedne še vedno tako, me bo pa že začelo skrbeti. Je pa to sestavni del priprav, en mesec ti gre bolje, drugi slabše. Zmeraj upaš, da težki trenutki čim hitreje minejo in lepši čim dlje trajajo.”

Pri opremi večjih sprememb, kot poudarja, ni. “Detajli pri dresih se skozi sezono ves čas spreminjajo. Ampak to gre za malenkosti. Ves čas se razmišlja o izboljšavah, ni pa nujno, da ti te vedno uspejo. Še vedno dobra oprema sama po sebi ne odloča tekme, temveč skakalec opravi glavno delo, lahko pa pomeni, da si, na primer, peti namesto sedmi. Z leti se je pri opremi toliko stvari spremenilo, da zdaj potrebuješ ob sebi več ljudi, ki ti pomagajo uresničiti želje.”

Sezona za skakalce še nikoli ni bila tako raztegnjena, kot bo letošnja. Začela se bo bolj zgodaj kot sicer, prva tekma je na sporedu 5. novembra v Wisli, tradicionalni finale svetovnega pokala v Planici pa se bo končal šele v začetku aprila. “Ta zgodnji uvod v zimo na plastiki mi ni najbolj všeč. Morda bom prišel tja in bom zelo uspešen, pa bom potem rekel, da je v redu. 5. novembra se nam sezona začne, 2. aprila se nam konča, vmes imamo malo prosto, pa spet ponovi vajo. Kmalu po nekaj uvodnih tekmah pa se urnik zapre in ‘našpona’ na polno. Zagotovo se bomo malo lovili, ampak upam, da se bodo drugi bolj kot mi. Bo pa seveda treba sezono pametno odpeljati.”

Po njegovi oceni so bile poletne priprave, ko skakalci gradijo bazo za celotno sezono, dobre. “Mislim, da so bile bazične priprave tako uspešne, da bomo zdržali to ekstremno dolgo sezono. Tako in tako vmes ne bo dovolj časa za pravi trening, da bi kaj pretiravali. Predvsem bo treba preko celotne sezone skrbeti za vzdrževanje forme in spočitost.”

Tridesetletni šampion v prihajajoči zimi izpostavlja svetovno prvenstvo v Planici, ki bo pod Poncami od 21. februarja do 5. marca, ne le kot krono sezone, temveč tudi kariere. “Planico pred domačimi navijači imam vseskozi v glavi že kakšno leto dni. Res se zelo osredotočam na to prvenstvo oziroma še bolj na to, da bo treba biti že vsaj mesec dni prej v dobri formi, da bom potem lahko v Planici dobro funkcioniral. To je moj glavni izziv sezone,” je Prevc izpostavil že pred časom, tudi zdaj je razkril, da že čuti neko breme, ki si ga je naložil sam.

“Gre le za domače svetovno prvenstvo. Dolgo smo nanj čakali, dolgo ga oglašujemo, že tri ali štiri kandidature, in vedno sem bil zraven. Gre za nek krovni dogodek ne le v sezoni, ampak lahko rečem tudi v moji karieri. Zame osebno ima zelo veliko težo,” je še razkril najuspešnejši slovenski skakalec v zgodovini in dodal: “Tam se bo treba tudi potruditi, da nisi vabil zaman. Kakor bom speljal, bom speljal. Pripravljen za Planico pa bom brez dvoma najboljše, kakor se bo dalo. A zavedam se, da nikoli ni nič samoumevno.”

Vir: STA
Foto: sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Dallas s 50 točkami naskoka razbil Utah, Dončić znova do trojnega dvojčka (VIDEO)...Več

2

Najboljši podajalec lige: Presenetilo me je, 9 asistenc je res veliko! (VIDEO)...Več

3

Arnol: “Letošnja sezona je nad pričakovanji, a glavni cilj ostaja stabilnost” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljkovič: Čaka nas še veliko dela (VIDEO)...Več

3

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več