single
[1176]
171316

Presrečni Američani po zmagi v pokalu narodov: Končno nam je uspelo! (VIDEO)

Avtor: Klemen Verlič
26. 9. 2022, 12.26

Ameriški motokrosisti so zmagovalci letošnje izvedbe pokala narodov oziroma ekipnega svetovnega prvenstva. Na tekmovanju v domačem Red Budu v Michiganu so sinoči premagali Francoze in Avstralce ter tako nasledili lanske prvake Italijane. Slovenskih dirkačev v ZDA ni bilo.

Pokal narodov je letos doživel že 75. izvedbo. Nastopilo je 34 reprezentanc, 19 se jih je po kvalifikacijah neposredno uvrstilo v nedeljski finale A, kamor je prišla še zmagovalka nedeljskega finala B.

V obračunu najboljših so bili Američani razred zase. Na domačem terenu so v treh vožnjah, v vsaki so vozili kombinacijo dveh od treh razredov (MXGP, MX2, open), ugnali vso konkurenco. Tekmovanje, na katerem je vsak dirkač nastopil po dvakrat, so končali z največ najboljšimi uvrstitvami (točkovanje je enako doseženi uvrstitvi na dirki) in tako na koncu, ob odbitku najslabše uvrstitve, končali pri 16 točkah. Francozi so jih nabrali 23, Avstralci 26, brez možnosti za preboj med prve tri so bili lanski prvaki Italijani z 49 točkami, Belgija je bila s 50 peta.

Novi svetovni prvaki so postali Justin Coper, Chase Sexton in Eli Tomac. Slednji je po zmagi spregovoril tudi o uspehu Američanov, ki so za svoj 23. naslov prvakov uspeli končati enajstletno sušo brez zmage. “Konec je suše. Izjemno je zmagati na domačih tleh. Proga je bila mogoče najboljša do zdaj. Uspelo nam je kot ekipa. Še največ zaslug gre Chasu (Sextonu), izkazal se je tudi Justin (Coper). Hvala vsem vpletenim. Uspelo nam je!” je še enkrat ponovil na cilju presrečni Tomac.

Pokal narodov je tradicionalno dirka, ki zaokroži sezono. Letošnjo je v posamičnem SP zaznamoval novi svetovni prvak razreda MXGP Tim Gajser, ki pa tokrat ni imel priložnosti za dokazovanje še na ekipni tekmi.

Krovna domača zveza AMZS je namreč že pred mesecem sporočila, da so po oceni stroškov, ki bi nastali pri organizaciji in izvedbi transporta ter udeležbi celotne ekipe v ZDA, ter upoštevaje tveganja, ki v zadnjih mesecih nastajajo pri letalskih prevozih, po tehtnem razmisleku sprejeli odločitev, da je udeležba reprezentance v Red Budu neuresničljiv cilj.

V lanski sezoni je pokal narodov gostila italijanska Mantova, Italijani pa so tudi osvojili naslov. Slovenija je nastopila v postavi Luka Kutnar, Jan Pancar in Peter Irt ter končala na 24. mestu.

Foto:
Video: Twitter
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Urukalo: “Za takšne predstave nas najbolj motivira domača publika!” (VIDEO)...Več

2

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

3

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Milanski Inter Šešku preprečil, da bi spoznal Dončića...Več

2

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

3

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več