pismo ikona
šport TV 1 logo
02:45
Toulouse - Grenoble Ligue 2
šport TV 2 logo
03:00
Torino - Spezia Serie A
šport TV 3 logo
03:00
Marseille - Nimes Ligue 1

Preskov preskok

Avtor: Nejc Mravlja
12. 10. 2020, 13.36

V včerajšnjem sila medlem in vsebinsko izrazito podhranjenem srečanju aktualnih svetovnih z evropskimi prvaki (0-0) je v na papirju ostri konkurenci Mbappéja, Ronalda in druščine med posamezniki nepričakovano največ pozornosti požel branilec, ki se je v začetku sezone dokončno zacementiral v udarni enajsterici Paris Saint-Germaina. Tako v klubu kot v reprezentanci se nahaja pred pomembno prelomnico.

Tišina na tribunah, tišina na igrišču. V Dionizovem vrtu največjega francoskega stadiona sinoči nihče ni imel razloga za zadovoljstvo. Francija in Portugalska sta gledalcem pred TV zasloni na prvi pogled ponudili le malo zapomnljive vsebine, a pregovorno ostre oči so zaljubljenkam in zaljubljencem v nogometno žogo le omogočile sklep o dveh obrambno brezhibno naoljenih reprezentancah. V domači je izstopal Presnel Kimpembé. Finalist zadnje izvedbe Lige prvakov je vsekakor izstopal iz povprečja in odigral eno od tekem kariere. Nogometni levičar ima vsaj del zaslug za podaljšanje strelskega posta velikega Cristiana Ronalda, ki je še na petem obračunu z Modrimi ostal brez zadetka.

Pariški branilec je v ponovitvi finala Eura 2016 našel odgovor na sleherno Portugalčevo bravuro. Kimpembéjeva spretnost je še opazneje izstopala v domačem kazenskem prostoru, kjer CR7 nikakor ni prišel do izraza. »Presko« ga je iz vidnega polja izpustil le enkrat, v 50. minuti, a brez posledic. S to izjemo in nepomembnim zgrešenim drsečim startom v končnici tekme ni pokvaril bleščečega vtisa. Svetovni prvak iz Rusije 2018 si je zaslužil obče odobravanje in navdušil najbolj petične strokovne opazovalce. Devet osvojenih žog, sedem prekinjenih tekmečevih ofenziv, trije dobljeni zračni dvoboji in ob pričakovano znatnem prispevku za kakovostno obrambno dinamiko še dodana vrednost v zametkih napadalnih akcij, v katerih si je z natančnimi podajami (96% uspešnost) vestno prizadeval za povezovalno delovanje in ga v iskanju viška nogometaša odmerjeno dopolnjeval z rednimi izleti na nasprotnikovo polovico igrišča. Vse z namenom postati zgleden partner selektorjevi ustaljeni izbiri v srcu obrambe Raphaëlu Varanu. Zahvaljujoč soigralčevi pridnosti je dolgoletni član madridskega Reala sinoči užival v brezdelju.

Deschamps: »Gonilo napredka je sprememba v klubu«

»Že nekaj časa je z nami. Pogosto je ostal med rezervisti in tekme redko začenja od prve minute, a danes smo v obdobju, ko preprosto moram preveriti razpoložljivost sil in vsem nameniti ustrezen igralni čas. Kimpembé je dolgo čakal na pravo priložnost v klubu in jo dočakal. Vse več igra in iz tedna v teden marljivo dokazuje atletske sposobnosti, ki jim je spretno dodal natančnost pri drsečih startih in izboljšan občutek za predvidevanje. Je vse bolj zbran, podobno velja za praktično ves obrambni oddelek,« je po koncu tekme hitel razlagati Didier Deschamps. Selektor Kimpembéjevega položaja v klubu le ni omenil kar tako. Nekdanji član akademije PSG bi svoj zenit lahko dočakal že v minuli sezoni, ki jo je uspešno pričel, a so ga na stranski tir postavile tri manjše poškodbe in predčasen tekmovalni zaključek. Odigral je zgolj 16 ligaških preizkušenj in 10 v Ligi prvakov, kjer zaradi trenerjeve izbire, da Kimpembéjevega zdajšnjega partnerja v srcu zadnje vrste Marquinhosa redno umesti na položaj obrambnega vezista, ni imel stalnega sodelavca.

»Presko« je dokončno zacvetel po pričakovanem poletnem slovesu Thiaga Silve in v klubu postal stalen član začetne postave. Odsotnost na covid-19 pozitivno testiranega Marquinhosa na prvih dveh tekmah mu je omogočila nošenje kapetanskega traku. Po spremembi vloge in napredovanju v klubu 25-letnega »Maestra« morda čaka še reprezentančna nagrada.

Stalnica v Deschampsovi taktični geometriji vse od oktobra 2016, ko je dočakal krstni vpoklic v domačo izbrano vrsto, je nekaj mesecev pred moskovskim kronanjem, marca 2018 prav na ruskih tleh na prijateljski tekmi v Sankt Peterburgu, prvič oblekla modri dres. Po vrnitvi z zlatega mundiala je trikrat zaigral v udarni enajsterici, nato mu je vrata prve postave zapahnil Clément Lenglet. Z včerajšnjim prispevkom proti uglednemu nasprotniku je pustil močan vtis in v svoj CV vnesel še referenčno predstavo z galskim petelinom na prsih. Že res, da ima nadvse neizprosno konkurenco (glej zgoraj) in je še prezgodaj podati oprijemljiv sklep, a Kimpembé še ni bil bliže stalnemu obrambnemu reprezentančnemu partnerstvu s prekaljenim Varanom.

Foto: Guliver/Getty Images

 

 

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Hakimi pokazal, kaj je kirurška natančnost...Več

2

Kung Fu Zlatan za ogrevanje uporabil milanskega trenerja (VIDEO)...Več

3

Japonec Ryota uprizoril najpočasnejšo 11-metrovko vseh časov (video)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jojo kot Messi, zabil s solo prodorom...Več

2

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več

3

Analiza: Če bi žoga namesto v vratnico šla v gol … bi Milan bil še višje...Več