single
[8]
187913

Preklic dopinške kazni ruskim atletom, a ostajajo brez mednarodnih tekmovanj

Avtor: Kenny Jan
23. 3. 2023, 20.39

Svetovna atletika je odpravila prepoved Ruski atletski zvezi zaradi državno sponzoriranega dopinga, a ruski atleti zaradi invazije njihove vojske v Ukrajino ostajajo brez mednarodnih tekmovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Brez tekmovanj v ženski konkurenci pa po novem ostajajo tudi transspolne ženske.

Ruska zvezo so suspendirali leta 2015, potem ko je poročilo Svetovne protidopinške agencije identificiralo globoko zakoreninjeno kulturo dopinga. Za vrnitev v atletsko družino so Rusi morali izpolniti vrsto zahtev, vključno z vzpostavitvijo kulture ničelne tolerance in učinkovite protidopinške strukture.

Na olimpijskih igrah v Tokiu, ki so bile zaradi pandemije covida-19 prestavljene z leta 2020 na leto 2021, je v atletiki sodelovala le peščica ruskih atletov, in še to pod nevtralno zastavo.

Odprava sankcij zaradi vprašanja dopinga pa ne bo imela takojšnjega učinka, saj so bili ruski in beloruski športniki kaznovani s prepovedjo nastopov zaradi invazije Moskve na Ukrajino februarja 2022.

Po besedah predsednika Svetovne atletike Sebastiana Coa bodo po novem nastopi na tekmah prepovedani tudi transspolnim ženskam, ne glede na raven testosterona. “Novo pravilo bo veljalo od 31. marca. Verjamem, da je odločitev v interesu našega športa. Prepoved pa mogoče ne bo veljala večno. Ustanovili bomo delovno skupino, ki bo spremljala znanstveni razvoj, vodila pa jo bo transspolna oseba. Mnogi namreč še vedno menijo, da ni dovolj dokazov, da imajo transspolne ženske prednost pred biološkimi ženskami,” je dejal Coe.

Vir: STA
Foto: sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Nikdar več “Neverkusen”, Bayer je premierno nemški prvak! (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Šeško dosegel svoj 9. zadetek v Bundesligi in Leipzigu pomagal do nove zmage...Več

3

Gajser po novih stopničkah: “Neverjetnim slovenskim navijačem sem želel pokloniti zmago” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sanjska Slovenija v sanjskih Stožicah: Cristiano in soigralci pokleknili z 2:0!...Več

2

BLOG: Čas je za Elšnika, Karničnika, Iličića, Topalovića… Pridete?...Več

3

Bogatinov in Kosić zadnji žrtvi trenerskih menjav v PLT...Več