single
[8]
135846

Preganjana Belorusinja prodala priborjeno kolajno

Avtor: Blaž Magdič
29. 8. 2021, 11.31

Beloruska atletinja Kristina Timanovska, ki se je uprla prisilni vrnitvi v domovino z olimpijskih iger v Tokiu in je poiskala pomoč Mednarodnega olimpijskega komiteja, je, kot je napovedala, prodala svojo srebrno kolajno, ki jo je osvojila na evropskih igrah, ki so bile leta 2019 v Minsku. Izkupiček bo šel v dobrodelne namene za pomoč rojakom.

Timanovska je za srebrno kolajno na eBayu iztržila 21.000 ameriških dolarjev oziroma 17.803 evrov, je v petek poročala francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na belorusko nevladno organizacijo BSSF. Gre za Fundacijo beloruske športne solidarnosti, ki je specializirana za pomoč opozicijskim športnikom v Belorusiji. Kupec, za zdaj neimenovani, je iz Združenih držav Amerike.

“Nisem pričakovala, da bom uspela zbrati takšen znesek. Sem zelo srečna,” je po uspešni dražbi sporočila 24-letna športnica, tekačica, ki želi v prihodnosti nastopati za Poljsko, kamor je pribežala po igrah v Tokiu. Tudi s prodajo kolajne želi podpreti športnike iz Belorusije, ki so bili podvrženi represiji, potem ko je po predsedniških volitvah 9. avgusta lani številne beloruske športnike prizadelo množično nasilje avtoritarnega režima, ki ga s trdo roko vodi Aleksander Lukašenko.

Timanovska je od 4. avgusta na Poljskem, k njej pa je prišel tudi mož, ki je prav tako dobil humanitarni azil.

Organizacijo BSSF je ustanovila beloruska plavalka Aleksandra Herasimenja, ki je zatočišče pred režimom našla v Litvi. Tudi ona je prodala svojo kolajno, šlo je za zlato s svetovnega prvenstva leta 2012, da bi zbrala denar za omenjeni humanitarni denarni sklad, ki športnikom, ki jih preganjajo beloruske oblasti, nudi finančno in pravno podporo.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Blešči se od zlata! Šampion Verstappen predstavil svojo novo opremo (VIDEO)...Več

2

Smučar ali hokejist? Kako se je Blažič odločil za poklic košarkarja (video)...Več

3

Zoran Dragić: Ob povratku je bilo kar malo čudno, imam pa veliko motivacijo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Dobrodelni Memorial Milana Ščulca pripadel Kopru...Več

2

Luka Modrić, ubrani mojster neskončne simfonije...Več

3

Prva violina HRC Honde začela s pripravami na novo sezono (FOTO)...Več