single
[38]
176756

Predsednik zveze dviganja uteži Čanžek: “Šport se prebuja in raste na popularnosti” (VIDEO)

Avtor: Urban Kolman
23. 11. 2022, 15.33

V soboto je na Fakulteti za šport potekalo državno prvenstvo v dviganju uteži za člane. Dobili smo nove državne prvake v ženskih in moških kategorijah. Na začetku decembra bo v Bogoti v Kolumbiji potekalo svetovno prvenstvo v dvigovanju uteži, a Slovenija tam ne bo imela predstavnika. Prvenstvo bomo prenašali tudi na Šport TV.

Kljub trenutni nekonkurenčnosti z najboljšimi ima dviganje uteži pri nas bogato zgodovino. Imamo tudi olimpijca. Ta čast je leta 1972 pripadla Jožetu Urankarju, ki je na OI v Münchnu zasedel končno 15. mesto. O razvoju olimpijskega športa pri nas smo se pogovarjali s predsednikom zveze Damjanom Čanžekom.

Čanžek je o razvoju športa dejal: “Pri nas je bilo dvigovanje uteži v času Jugoslavije precej razvito. Po osamosvojitvi je ta inercija padla. Šele v zadnjih devetih letih se šport ponovno prebuja, se dviguje na stare temelje. Predvsem je tukaj bil preporod športa, ki nam je pripomogel k temu, da smo postali bolj prepoznavni. To je crossfit. Trenutno imamo deset klubov v Sloveniji, kar nam je v ponos. Vedno boljše tekmovalce in vsekakor lahko v prihodnosti pričakujemo vedno boljše in boljše.”

Predsednik je opozoril tudi, da se popularnost raste: “Vse bolj je popularen, vse bolj je tudi večja zavest, da je ta šport ne samo kot tak dober za razvoj posameznika, ampak tudi ena dobra podlaga vsem ostalim športnikom. Ravno zaradi te zavesti naš šport pridobiva ime in prepoznavnost. Posledica tega so vedno boljši tekmovalci.”

V glavnem zveza gleda v prihodnost. “Največ vlagamo v mlad kader in športnike, s katerimi lahko dolgoročno dosežemo veliko, oziroma bistveno boljše rezultate kot zdaj. V preteklosti nismo imeli teh mladih tekmovalcev, kar pomeni, da na njih se da zgraditi tisto, kar do zdaj nismo mogli. Saj starega športnika zelo težko povzpneš zelo visoko v evropsko ali svetovno sceno.”

Zaključil je z jasnim pozivom javnosti: “Kot prvo smo zelo finančno podhranjena zveza. Ogromno naše delegacije dela na tem s pomočjo svetovne zveze IWF in evropske federacije EWF, ki nam vedno stojijo ob strani, saj vidijo pozitivne rezultate njihovega vložka. Zaradi tega bi apeliral tudi na slovensko sceno. Z vedno boljšimi rezultati mladih tekmovalcev se nam odpirajo boljše finančne možnosti, in ko bo proračun bistveno večji, kot je sedaj sem prepričan, da bomo imeli vedno več boljših dvigovalcev.”

VIDEO: Čanžek o dviganju uteži v Sloveniji in načrtih za prihodnost

Video is not available for your country.

Video, foto: Šport TV

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

2

Zadnja ekipa Alpske lige namučila Železarje, ki v Podmežakli ostajajo neporaženi (VIDEO)...Več

3

Golemac: “Pričakujemo težko tekmo, toda moramo iti na zmago!” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

2

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več

3

Théo Hernández: v bratovem imenu...Več