šport TV 1 logo
16:15
Juventus - Milan Serie A
šport TV 2 logo
15:30
Sassuolo - Lazio Serie A
šport TV 3 logo
15:25
Bordeaux - Lyon Ligue 1

Predsednik OKS o prestavitvi olimpijskih iger: Hvala bogu, da je prevladal razum

Avtor: Blaž Magdič
24. 3. 2020, 20.14

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec se je odzval na današnjo odločitev o prestavitvi poletnih olimpijskih iger. Za STA je dejal, da prestavitev še ni uradna, a ne pričakuje, da bi še prišlo do zapletov. Meni, da je prevladal zdrav razum, od odločitve pa bodo imeli največ športniki, ki bodo spravili veliko breme s hrbta.

Bogdan Gabrovec

“Zaradi razmer in nezmožnosti treninga so bili športniki pod velikim stresom, zdaj se bodo lahko sprostili in začeli razmišljati, kako naprej, s tem bodo lažje čakali na čas, ko se bo položaj izboljšal. Takšna poteza prirediteljev bo imela tudi pozitivne učinke na prihodnost, saj so pokazali, da jim je ne glede na gospodarske posledice mar za športnike, da je zdravje športnikov na prvem mestu. Hvala bogu, da je še pravočasno prevladal razum,” je v pogovoru za STA dejal Gabrovec.

Glavni funkcionar slovenskega športa je bil eden prvih, ki je javno opozoril, da bi bile igre julija in avgusta neumnost, njegove besede pa so imele močan odmev v tujih medijih, kar je dalo pogum tudi drugim zvezam, da so se uprle trmastemu vztrajanju predsednika Moka Thomasa Bacha pri svoji odločitvi, da iger še ne bo prestavil.

“To, kdo je bil prvi, ni pomembno. Pomembno je, da nam je s svojimi zahtevami uspelo. Smo pa tudi mi s pomočjo medijev in njihovih mrež pokazali, da obstajamo,” je še povedal Gabrovec, ki je tudi zadovoljen, da OKS ne bo imel dodatnih stroškov, ki bi jih povzročile morebitne 14-dnevne karantene športnikov pred igrami, predvsem pa njene logistike.

Prvi mož OKS trdi tudi, da bo kriza zaradi novega koronavirusa njegovo organizacijo prizadela, a še zdaleč ne kot druge športne zveze.

“Imamo takšne sponzorje, ki ob tej krizi ne bodo propadli, verjamem, da bodo družbeno odgovornost in širino v pozitivnem smislu obdržali. Petrol, Telekom, energetika, ogrevanje, elektrika, jeklarska industrija se ne bodo ustavili, Mokova sredstva najbrž ne bodo manjša, ne vemo pa še, kako bo z državnimi sredstvi,” je razmišljal Gabrovec.

“Pri državnih sredstvih, ki predstavljajo 14 odstotkov našega proračuna, pa bi lahko bilo slabše. Upamo, da država v rebalansu proračuna ne bo spet oklestila športa, kot se je to zgodilo ob prejšnji gospodarski krizi, ko smo za eno časovno obdobje s 30 milijonov prišli na 12 milijonov evrov, trenutno pa smo na 21 milijonih,” si je zaželel prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja.

“Dokazano je, da je takrat šport največ izgubil in to dvakrat, naprej pri državnih sredstvih, nato pa še prek fundacije. Davek na igre na srečo je vzel športu in invalidom nadaljnjih 12 milijonov. Upam, da se to ne bo ponovilo,” je svojo naslednjo željo predstavil Korošec.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več