pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Lyon - Metz Ligue 1
šport TV 2 logo
01:00
Sassuolo - Parma Serie A
šport TV 3 logo
01:00
Marseille - Nimes Ligue 1

Poletna olimpijada v Tokiu najdražja v zgodovini

Avtor: Kenny Jan
22. 12. 2020, 12.01

Olimpijske igre v Tokiu, ki so jih zaradi pandemije novega koronavirusa z letošnjega prestavili na prihodnje leto, bodo skupno stale 13 milijard evrov, so danes objavili organizatorji.

Kot je povzela tiskovna agencija AFP, je nov proračun za 2,3 milijarde evrov večji kot tisti izpred leta dni. Tako je že zdaj jasno, da bodo to najdražje poletne OI v zgodovini in bodo po višini stroškov presegle igre iz Londona 2012, ki so stale 12,2 milijarde evrov.

Organizatorji so poskušali stroške ublažiti z organizacijo manj razkošnih iger, kot je bilo sprva načrtovano, z zmanjšanjem brezplačnih vstopnic in števila uradnih gostov, ukinitvijo nekaterih ceremonij in tudi prihrankom na maskotah in ognjemetih.

A preložitev iger je pomenila nove velike stroške z novimi rezervacijami hotelov, prevozi, podaljšanjem pogodb z osebjem organizacijskega odbora in novimi pogovori o pogodbah s sponzorji. Prav tako so samo na Japonskem vrnili denar za 810.000 prodanih vstopnic.

Logistični stroški, vključno s prevozom, varnostjo, komunikacijo in trženjem, so zdaj 19 odstotkov manjši kot v predhodnem proračunu, ki so ga predstavili konec leta 2019. Nova postavka pa je skoraj 740 milijonov evrov za protikoronske ukrepe.

Ti bodo vključevali infrastrukturo za testiranja, postavitev klinike ter tudi posebne ukrepe v centrih za hrano in pijačo.

Vir: STA
Foto: Getty images

Zadnje video vsebine

1

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

2

VIDEO: Hakimi pokazal, kaj je kirurška natančnost...Več

3

Kung Fu Zlatan za ogrevanje uporabil milanskega trenerja (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jojo kot Messi, zabil s solo prodorom...Več

2

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več

3

Analiza: Če bi žoga namesto v vratnico šla v gol … bi Milan bil še višje...Več