single
[1176]
166274

Poleg Gajserja VN Švedske pomembna tudi za Jana Pancarja

Avtor: Klemen Verlič
4. 8. 2022, 16.59

V nedeljo bo na sporedu petnajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Na Švedskem v Uddevalli bosta Slovenijo zastopala Tim Gajser in Jan Pancar, v okviru dirke evropskega prvenstva pa bo vozil tudi Jaka Peklaj.

Štiri dirke pred koncem sezone v boju za naslov svetovnih prvakov v razredih MXGP in MX2 ni še nič odločenega. V močnejšem razredu je v najboljšem položaju Tim Gajser, ki ima pred prvim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem zajetnih 122 točk prednosti. Teoretično to pomeni, da v zadnjih štirih preizkušnjah za naslov svetovnega prvaka potrebuje še 78 točk, lahko pa si naslov zagotovi že na Švedskem, če bo po dveh vožnjah Gajserjeva prednost pred prvim zasledovalcem v skupnem seštevku znašala 150 točk. Če ne bo kakšnih nepričakovanih zapletov, potem ni pričakovati, da bi Gajser prednost izpustil iz rok, četudi se mu zadnja preizkušnja v Belgiji ni posrečila po željah in načrtih.

V razredu MX2 bo Jan Pancar znova skušal opozoriti nase. V tej sezoni je z lastno ekipo naredil velik korak naprej, za res vrhunske rezultate pa mu je nekajkrat obrnila hrbet tudi športna sreča, brez katere pač ne gre. Deloma je za določene slabše izide odgovoren tudi sam, saj je marsikatero priložnost zapravil z neposrečenim štartom. Nazadnje na Veliki nagradi Flandrije pa je v drugi vožnji pokazal, kako eksploziven je lahko na štartu. Če bo podobno agresiven na začetkih voženj tudi v Uddevalli, potem se lahko nadeja novega vrhunskega rezultata, s katerim bi se približal morebitni pogodbi kakšnemu od tovarniških moštev. Letos je dokazal, da se je sposoben vmešati v boj tudi z najboljšimi, a ga pri tem nemalokrat ovira “material”, ki se ne more primerjati s tistim, ki ga imajo najboljši vozniki v razredu MX2.

Dejstvo je, da je Pancar med netovarniškimi vozniki v tej sezoni zagotovo naredil največji korak naprej in to ni ostalo neopaženo. Prav gotovo si lahko v znova zelo ostri konkurenci z dobrimi vožnjami na Švedskem še malce bolj popravi izhodišče za morebitna pogajanja za sedež v enem od tovarniških moštev za naslednjo sezono.

V okviru spremljevaljnega programa bodo na Švedskem vozili tudi dirko evropskega prvenstva v razredu z motorji s prostornino do 125 kubičnih centimetrov. Po sanirani poškodbi se bo s tekmeci znova preizkusil Jaka Peklaj. Varovanec Klemna Gerčarja je v letošnji sezoni pridno nabiral izkušnje v zaostreni mednarodni druščini in z nekaterimi vožnjami demonstriral, da premore potencial, ki pa ga mora še dobro razvijati in piliti na treningih. Pred predzadnjo dirko sezone je zbral 17 točk, tokrat pa ga čaka zelo zahtevno delo že v kvalifikacijah. Na dirko je namreč prijavljenih kar 73 voznikov, možnost za udeležbo v dveh vožnjah za točke pa jih bo dobilo samo 40.

VN Švedske v nedeljo od 13.00 dalje na Š1!

Foto: Sportida.com
Vir: AMZS

Zadnje video vsebine

1

Golemac: Kljub odhodu Blažiča ne bi smelo biti težav (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Iloski se ne ustavlja, njegova strelska statistika že pri številki 19!...Več

3

Velikonja poskrbel, da bodo pri Olimpiji spet jedli krofe (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser je novi svetovni prvak! (VIDEO)...Več

2

Jan Pancar: Motokros je na Finskem veliko bolj razvit, kot misli večina...Več

3

Srebrnič ima protistrup za Olimpijo, sliši na ime sodnikov podaljšek...Več