single
[1176]
171045

Pokal narodov: Američani po konec desetletne suše, Nizozemci v vlogi glavnih izzivalcev

Avtor: Klemen Verlič
23. 9. 2022, 11.01

Pred desetimi leti so motokrosisti ZDA belgijski Lommel zapustili brez naziva zmagovalcev pokala narodov. Tega so osvojili Nemci. Po kar 22 zmagah in sedmih zaporednih uspehih so Američani prejeli veliko opozorilo s strani specialistov za Velike nagrade. Od takrat pa na vrh zmagovalnega odra vsakoletni favoriti v pokalu narodov sploh še niso stopili.

Združene države pa bodo desetletje dolgo sušo letos poskušali prekiniti na domačih tleh. Američani so tudi letos glavni favoriti za zmago. Zanje bodo nastopili prvak v razredu AMA 450 Eli Tomac, drugouvrščani Chase Sexton in najboljši dirkač razreda 250cc Justin Cooper.

Čeprav je dirkališče RedBud, ki bo gostilo pokal narodov, peščeno, ni Lommel, a bodo na njem vseeno nastopili najboljši motokrosisti na svetu na tej podlagi. Za takšne pa običajno veljajo Evropejci. Mnogi kot glavne konkurente Američanom zato vidijo Nizozemce z Glennom Coldenhoffom, Calvinom Vlaanderenom in Kayjom de Wolfom.

Nobena skrivnost ni, da so imeli sicer Nizozemci izjemno smolo, ko so se nazadnje podali v Michigan leta 2018, saj sta Coldenhoff in Jeffrey Herlings dosegla kar tri prva mesta in eno drugo, vendar je bil Vlaanderen v razredu MX2 tisti, ki je utrpel hudo poškodbo oči in na zadnji dirki odstopil, kar je Nizozemsko stalo zanesljive zmage.

Zdi se več kot verjetno, da bosta tako moštvi ZDA kot Nizozemske v nedeljo med resnimi kandidati za zmago, vendar je pokal narodov vselej več kot le dvoboj dveh ekip. Z močno zasedbo bodo na primer nastopili branilci naslova Italijani, za katere bodo dirkali Antonio Cairoli, Mattia Guadagnini in Andra Adamo, ki so sposobni pripraviti presenečenje. Vselej pa na najvišja mesta ciljajo tudi Francozi.

Pokal narodov v nedeljo od 19.00 dalje na Š1!

Foto: Sportida.com
Vir: MXGP

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: SŽ Olimpija na prvi domači tekmi točke predala Celovcu...Več

2

VIDEO: Kako ne začeti tekme? Predava Las Vegas...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več

2

Union Berlin: Novi nemški vladar?...Več

3

Tekma med Muro in Olimpijo dobiva tretji polčas: Riera na družbenem omrežju odgovarja Čontali (FOTO, VIDEO)...Več