pismo ikona
šport TV 1 logo
šport TV 2 logo
00:45
2. oddaja Sanjsko moštvo
šport TV 3 logo
00:00
Vrhunci 38. kola Serie A

Pogba: namesto slovesa … svež veter

Avtor: Nejc Mravlja
13. 8. 2019, 10.18

Dve asistenci, ki sta nadgradili vrhunsko domišljena in izpeljana napada ... Nogometaši Chelseaja bodo še dolgo pomnili nedeljski rdeče-črni orkan, ki jih je pričakal v gledališču sanj. V središču pozornosti sijajne zmage Rdečih vragov s 4-0 je bil jasno Paul Pogba, ki se je po koncu pomladi zavedel, da bo v poletnem prestopnem roku postavljen pod povečevalno steklo številnih pretendentov za njegove usluge. Francoz je uvodni izziv nove sezone oddelal z odliko, predvsem pa zgledno vodil zapeljivo in gledljivo zasedbo do pomembnega uspeha.

V poznem nedeljskem popoldnevu vse luči vendarle niso bile uprte zgolj vanj. Občinstvo je željno pričakovalo in se kmalu po začetku pričelo zadovoljno muzati nad izvrstnim debijem najdražjega branilca vseh časov. Harry Maguire je bil po koncu ognjenega krsta celo izbran za igralca tekme. Po zadnjem pisku sodnika Anthonya Taylorja pa je gledališki oder prevzel Pogba, ki ni hotel zapustiti travne ruše mitskega prizorišča.

Da bi se zahvalil zvestim privrženkam in pristašem Uniteda, je obhodil rob igrišča in podaril dres vznesenemu mladeniču, ki si bo trenutek zapomnil za večno. Slika, ki je povsem v nasprotju z zadnjo majsko preizkušnjo, ko je »il Polpo Paul« srečanje s Cardiffom zapuščal pod plazom žaljivk in grenkim priokusom, da se je vselej nemirna romanca z angleškim klubskim rekorderjem dokončno zamajala in zlomila.

Suveren vzpon

Tri mesece pozneje se vse zdi pozabljeno. Še posebej po tako prepričljivi predstavi. Pravi igralec tekme ni bil nihče drug kot on, ki je sprva precej potiho (morda celo nezainteresirano) deloval v ozadju, a nato skozi dvoboj postopoma višal vpliv na vsebino, da bi jo ob koncu približal popolnosti. Poletni prišleki (Maguire, Daniel James in Aaron Wan-Bissaka) so dodali svoje k ubrani rdeče-črni simfoniji, v kateri je taktirko vihtel Pogba.

Shema 1-4-2-3-1 francoskemu reprezentantu očitno zelo ustreza in je v njej zablestel v pravem trenutku. To je postalo očitno, ko se je ekipa pomaknila nazaj, Pogba pa je z razdalje v napad usmerjal za tekmečevo obrambo kvarne puščice. V svoji zmožnosti obvladovanja obsežnega prostora (z dolgimi podajami in streli z razdalje) združuje vlogi dovršenega ostrostrelca in tehnično izpopolnjenega asistenta. Slednje je potrdil v 67. minuti z imenitno podajo (kredibilno kandidatko za asistenco sezone?) za gol Marcusa Rashforda.

»Pri četrtem golu sem želel, da gre do konca.«

Darilo za zbrano občinstvo je prihranil za končnico. Tekla je 81. minuta, ko je hitronogi James dovolj pozorno pospremil 80-metrski Pogbajev drnec, ki ga je sloki vezist oplemenitil z izbiro pravega trenutka za natančno odmerjeno zadnjo podajo pred novim smrtonosnim udarcem za nasprotnika. Ko na tako demonstrativen način dokazuje svoje odlike, francoski hobotnici ni para. Nadpovprečno fizično moč in bogate predispozicije zna s pridom povezovati z občutkom za prostor in uporabo široke palete tehničnih veščin. Na drugem koncu stare celine je Veliki Zizou vsaj v mislih zagotovo oštel upravo kraljévega kluba, ker se ta poleti ni potrudila zapečatiti odmevnega dosjeja …

»Je imeniten človek in velik profesionalec,« je po tekmi na novinarsko vprašanje o morebitni Francozovi selitvi vzneseno hitel odgovarjati Ole Gunnar Solskjær. »Obožuje igro. Je svetovni prvak. Premore dovolj samozavesti in si skozi celotno tekmo želi žoge. Njegove podaje so nekaj posebnega, kar je dokazal pri tretjem golu. Pri četrtem sem želel, da gre do konca.« Sodeč po bučnem odzivu, podobno kot vsi, ki so Pogbajev nedeljski antologijski sprehod spremljali od blizu.

»Pogboom« je torej pričel novo tekmovalno obdobje, kot je sklenil minulega: v velikem slogu. Številke govorijo zase. Od Solskjærjevega prihoda na mesto vodje stroke je Francoz sodeloval pri 18 zadetkih. V tem obdobju je bil učinkovitejši le Cityjev Kun Agüero.

Če povzamemo, je Pogba znova prepričal in utišal dvomljivce. V prvi vrsti z visoko ravnjo vsebine in z jasno izraženo z vključenostjo v Unitedovo vizijo, kar iz ure v uro zmanjšuje možnost odhoda v špansko prestolnico. Po nedeljski zmagi je sicer vrgel kost javnosti in zasejal seme dvoma o svoji prihodnosti: »V prihodnje? Izrečenih je bilo nekaj močnih besed. Prihodnost bo pokazala vse. Sem v Manchestru, kjer s soigralci uživam in se iz dneva v dan 100% razdajam za dobrobit kluba.« Če bo nadaljeval, kar je v nedeljo začel, rdeče-črno polovico »Cottonopolisa« čaka nadvse navdihujoča sezona.

Foto: Guliver/Getty Images

Vir: Twitter.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Zlatan najprej “zamočil”, nato razparal mrežo Cagliarija...Več

2

VIDEO: Pot Iličića od neprepričljivega Palerma do dominantne Atalante...Več

3

VIDEO: PSG po enajstmetrovkah do domače trojne krone...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Posterji Iličića preplavili Bergamo...Več

2

Bomba iz Anglije: Ronaldo se je dogovoril z Newcastlom!...Več

3

Tri tedne pred nadaljevanjem MXGP sezone Gajser trenira na vso moč (VIDEO)...Več