single
[1175]
176257

Pogačar: Želim se še izboljševati

Avtor: Blaž Magdič
17. 11. 2022, 14.56

Tadej Pogačar je še tretjič zapovrstjo postal kolesar leta v Sloveniji. Nagrado je prejel na Ljubljanskem gradu na prireditvi Večer zvezd in dejal, da mu tudi takšni dogodki dajejo motivacijo za prihodnost. Sam pravi, da sicer ne ve, ali je že dosegel vrhunec kariere ali ga ta še čaka, storil pa bo vse, da bo postal še boljši.

Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je tretjič zapovrstjo prejel nagrado med cestnimi kolesarji v državi. Leta 2020 je slavil skupaj s Primožem Rogličem.

Pogačarju je letos uspevalo skoraj vse, grenak okus je ostal le po drugem mestu na dirki po Franciji. Tudi on je pri oceni sezone dal poudarek na besedo skoraj, saj je sezono že oktobra po drugi zaporedni zmagi na dirki po Lombardiji opisal s “skoraj popolno”.

To je zdaj kronal z nazivom kolesarja leta, decembra bi lahko sledilo še kakšno odlikovanje. “Dogodki, ki se jih udeležujem vsako leto, mi zelo veliko pomenijo. Sploh ker potekajo v domačem okolju skupaj s prijatelji in družino. Prejeti takšno nagrado mi je v veliko veselje,” je v sredo zvečer po koncu prireditve medijem razlagal Pogačar.

Član ekipe UAE Team Emirates je nato odgovarjal na vprašanja o prihajajoči sezoni, ki bo zanj peta v poklicnem kolesarstvu. Kljub temu je v tako kratkem obdobju zbral že 46 zmag, dvakrat tudi prestižno dirko po Franciji.

Tudi zato se poraja vprašanje, ali je vrhunec že dosegel ali ta še prihaja? “Ne vem, na kateri točki sem trenutno. Mogoče sem čisto na vrhu, mogoče še ne. Bomo videli iz dirke v dirko, ali se da še kaj izboljšati. Želim si tega, motivacija je prisotna,” je dodal.

Pravi, da ima v karieri še nekaj neizpolnjenih ciljev, a jih ni razkril. “Tisti cilji, ki še niso izpolnjeni, me ženejo naprej in motivirajo iz dneva v dan. Dokler bom imel takšne cilje, bom treniral in skušal biti vse boljši.”

Pogačar posledično ostaja lačen zmag, uspehov, dirkanja. “Še večjo motivacijo imam, saj vidim, kaj vse je mogoče. Pred vstopom v poklicno serijo si kaj takega nisem predstavljal, želje so bile precej skromnejše. Zdaj so tiste želje že izpolnjene, cilji pa so višji in vem, da se jih da doseči. Sem precej bolj motiviran kot štiri leta nazaj.”

Še bolj pa mu ustreza vloga lovca, potem ko mu je naziv najboljšega na Touru letos vzel Danec Jonas Vingegaard. “Braniti je zmeraj težko, vsakemu je težje, je zoprna stvar. Sam si želim napadati in prevzeti vodstvo,” je na kratko pripomnil.

Tako na odlikovanju pri predsedniku Borutu Pahorju, kjer je prejel zlati red za zasluge, kot kasneje na Večeru zvezd, je dejal, da načrta za sezono 2023 še ni. Za zdaj so bili zgolj “grobi sestanki”, seveda pa si sam ob podobno začrtani poti kot letos želi novega naskoka na rumeno majico. Pred tem pa seveda sledi še obisk domačih cest na slovenski pentlji.

Prehitevati pa noče, v domovini zdaj uživa predvsem v prostih dneh. “Malo drugače je s temi dogodki in počitnicami, kakršne so bile. Ne samo na kolesu, uživam lahko tudi v drugih stvareh in pozabim na tekmovalnost. Ta mesec premora pride prav ne zgolj v kolesarstvu, temveč v vsakem športu in življenju nasploh.”

Za sabo ima tudi daljši oddih v Kolumbiji pri prijatelju in tekmecu Rigobertu Uranu. Destinacijo je priporočil vsem, ki imajo nekaj odvečnega denarja in časa. “Tam sem doživel marsikaj, od kolesarskih do pevskih navdušencev, ter narave, potovanj … Dobil sem nov vpogled na svet in moram reči, da sem zelo užival, videl nove stvari. Zagotovo se želim vrniti v Kolumbijo,” je v deželi, ki je zaljubljena v kolesarstvo, razlagal slovenski as.

Ta bi lahko po premoru nastopil na božičnem ciklokrosu v domovini, a tega še ni potrdil. “Ne vem še, zaenkrat forme še ni. Zelo malo bom na kolesu za ciklokros, zato se bom odločil dan pred dirko ali pa celo na dan dirke,” je v nevednosti novinarje zadržal Pogačar, ki bo ta mesec nastopil na dobrodelni dirki v Monaku in decembrskem kriteriju v Madridu.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Urukalo: “Za takšne predstave nas najbolj motivira domača publika!” (VIDEO)...Več

2

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

3

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Milanski Inter Šešku preprečil, da bi spoznal Dončića...Več

2

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

3

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več