KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[1175]
186645

Pogačar že na uvodu sezone kaže zobe: Do zmage tudi na kraljevski etapi

Avtor: Rene Vidmar
11. 3. 2023, 15.43

Tadej Pogačar, kolesar ekipe UAE Emirates, je dobil tudi kraljevsko, 7., 142,9 kilometra dolgo etapo dirke Pariz- Nica. Slovenski as je imel na koncu zadnjega vzpona na Col de la Couillole v sprintu več moči od prvega zasledovalca v skupnem seštevku, Francoza Davida Gauduja.

Pogačar je Gauduja premagal za dve sekundi, po zaslugi bonifikacijskih sekund pa je prednost pred njim pred zadnjo etapo povečal na 12 sekund.

Na vrh 15,7 kilometra dolgega zaključnega vzpona s povprečno 7,1-odstotno naklonino je s Slovencem in Francozom prišel še zmagovalec lanskega Toura, Danec Jonas Vingegaard, ki je na koncu zaostal šest sekund.

Za Pogačarja je bila to druga etapna zmaga na dirki, 53. zmaga v karieri in sedma letošnja.

Slovenec je z napadom poskušal že šest kilometrov pred ciljem, si prikolesaril pet sekund prednosti pred Gaudujem in Vingegaardom, ki sta edina lahko sledila njegovemu ritmu in ga kmalu tudi dohitela.

Dva kilometra pred ciljno črto je napadel Gaudu, a se je rešil le Danca, ki pa se je najprej spet priključil vodilnemu dvojcu, 200 metrov pred koncem pa prvi poskusil s sprintom. A s tem je le razdražil Pogačarja, ki je v zaključku spet pokazal svojo eksplozivnost in zanesljivo zmagal.

“Zelo zahtevna etapa in težak boj na koncu. Danes je bil prvi topel dan v sezoni, Ineos je od sredine etape diktiral oster tempo, tako da smo pod vznožje zadnjega, dolgega vzpona že prišli utrujeni. Sredi klanca sem res poskusil z napadom, vendar bolj zaradi tega, ker nisem hotel prevelike skupine v sprintu. Vse se je potem izteklo po načrtu,” je na cilju dejal dvakratni zmagovalec Toura, ki je etapo oddaljen od skupne zmage, vendar nima velike prednosti, tako da dirka ostaja odprta.

“Ostajamo previdni, čaka nas še ena težka etapa. A sem optimist, razgibana etapa ima vzpone, ki mi bolj ustrezajo, jih pa tudi dobro poznam, saj na njih veliko treniram,” je optimističen, toda vseeno previden prvi kolesar sveta.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več