šport TV 1 logo
17:00
Atalanta - Napoli Serie A
šport TV 2 logo
17:00
Juventus - Crotone Serie A
šport TV 3 logo
17:30
Jesenice - Red Bull Juniors Alpska liga

Podelitev Bloudkovih nagrad prvič v celoti na spletu

Avtor: Kenny Jan
10. 2. 2021, 16.10

Podelitev Bloudkovih nagrad, najvišjih priznanj za šport, bo v petek ob 18. uri. Zaradi pandemije novega koronavirusa bo letošnja drugačna in se bo v celoti odvila na svetovnem spletu. Šestinpetdeseta podelitev bo bo potekala v obliki predvajanja že vnaprej posnetega filma o nagrajencih na kanalu Youtube.

“Zaradi razlogov pandemije je bilo športnih dogodkov malo, vendar pa število predlogov za nagrade ni bilo nič manjše. Zaradi tega je bilo naše delo še toliko težje, saj bi si vsak predlog zaslužil priznanje. Zato je izbor dejansko misija nemogoče,” je na novinarski konferenci povedal Viktor Grošelj, vrhunski alpinist in predsednik odbora Bloudkovih priznanj.

Za Grošljem je osemletno delovanje v odboru. Letos pa se je prvič znašel v vlogi predsednika, na mestu katerega je nasledil olimpionika Mira Cerarja.

Letos bodo izjemoma podelili maksimalno še dopustno število nagrad in plaket, štiri nagrade in 12 plaket. Višina Bloudkove nagrade znaša 9000 evrov, višina Bloudkove plakete pa 3000 evrov. Nagrajenci bodo nagrade prejeli po pošti, je še pojasnil Grošelj.

“Kljub oteženim pogojem delovanja se športni duh in zanos nista ustavila. Tudi zato je do razpisnega roka, 18. decembra 2020, na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj prispelo kar 88 vlog za 71 nominirancev. Za nagrade je bilo podanih 46 predlogov, za plakete pa 27. To je največ v zadnjih letih in skoraj še enkrat več kot na primer leta 2014,” je pojasnil Grošelj.

“Pravilnik o delu odbora pa določa, da lahko podelimo največ tri Bloudkove nagrade in največ deset Bloudkovih plaket. Letos je to pomenilo, da lahko nagrado podelimo le vsakemu petnajstemu nominirancu, plaketo pa vsakemu tretjemu. Le v izjemnih, posebej utemeljenih primerih lahko povečamo število nagrad, a le za največ eno nagrado in dve plaketi,” je dodal Grošelj, ki si je za cilj svojega mandata zadal, da si izborijo še dodatna sredstva pri državi.

V primerjavi z najvišjimi državnimi priznanji na področjih kulture, znanosti in izobraževanja so športniki v generalni vsoti na repu, je opozoril Grošelj. “Zavzemamo se za to, da bi najnižje nagrade povišali, ampak nikakor ne na račun znižanja drugih nagrad.”

Zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič in svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah Eva Terčelj sta bila 4. februarja lani prejemnika Bloudkovih nagrad za leto 2019 za vrhunski mednarodni športni dosežek.

Za življenjsko delo v športu sta nagradi prejela plavalni trener Vladimir Čermak, že 40 let stalnica slovenskega plavanja in Plavalnega kluba Ljubljana, ter šahist, častni predsednik evropske šahovske zveze in član svetovne šahovske federacije Fide, Boris Kutin.

Nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa je prejel redni profesor Milan Žvan, od 1997 do 2007 je bil prodekan, od 2007 do 2019 pa dekan Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Slovenska vlada je 5. novembra po izteku mandata prejšnjega Bloudkovega odbora v začetku tega dela imenovala nove člane za štiriletni mandat. V njem so Grošelj na mestu predsednika in Mateja Svet na mestu podpredsednice, novi člani odbora pa so Drago Balent, Maja Dolenc, Andrea Kovacs, Beno Lapajne, Jože Okoren, Janez Vodičar in Jože Zidar.

Bloudkove nagrade podeljujejo od leta 1965.

Vir: STA
Foto: Sportida

Zadnje video vsebine

1

Robert Englaro:”Iličić je ustvarjalec in z Atalanto bo naredil še veliko” (VIDEO)...Več

2

Honda se je poklonila Gajserju: Zgodovinski prizori kot motivacija za prihodnost (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Neapelj je mesto, kjer ne poznajo pravil...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hajduk v zadnji minuti do minimalne zmage nad Rijeko!...Več

2

Zimzeleni Ibra: najsvetlejša zvezda Milanovega neba...Več

3

OM sredi zastrašujoče nevihte...Več