single
[1176]
138799

Po VN Francije boj za naslov svetovnega prvaka še bolj zaostren

Avtor: Klemen Verlič
11. 10. 2021, 10.25

Na dvanajsti dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu sta barve Slovenije konec tedna zastopala Tim Gajser in Jan Pancar, na dirki evropskega prvenstva pa se je znova preizkušal Jaka Peklaj.

Tim Gajser, HRC Honda

Francoski Lacapelle Marival je bil prizorišče dvanajste preizkušnje sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu. Nov prireditelj in nova steza, ki je sicer sila razgibana, ter številni gledalci ob njej so pomenili za vse voznike dodaten motiv.

Tim Gajser je v kvalifikacijah v razredu MXGP postavil 6. čas. Zelo kratka štartna ravnina ni omogočala prav veliko možnosti za večje presenečenje. Slovenskemu motokros šampionu se štart ni posrečil. Tekmece je na zahtevni progi s trdo podlago začel napadati z 9. mesta. Boril se je po najboljših močeh in ciljno črto po tridesetih minutah in dodatnih dveh krogih prečkal na 6. mestu, zmagal pa je Romain Fevbre. V drugo vožnjo se je Gajser podal bolje in hitro prišel do četrtega mesta. Dolgo časa je vozil za Antoniom Cairolijem, v finišu dirke pa Italijana prehitel ter se prebil do tretjega mesta, ki mu je prineslo tudi tretje mesto na zmagovalnem odru na Veliki nagradi Francije. Žal pa to ni bilo dovolj, da bi obdržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku. Ta bo na prihodnji preizkušnji na motorju zmagovalca francoske dirke Jeffreya Herlingsa, ki je dobil drugo vožnjo in se z enakim točkovnim izkupičkom kot domači as Fevbre veselil skupne zmage na progi v Lacapelle Marivalu. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je Gajser v nedeljo padel na tretje mesto, a ima s 450 točkami za drugim Francozov le štiri točke zaostanka, za vodilnim Nizozemcem pa deset.

V razredu MX2 je Jan Pancar s kvalifikacijami znova opravil dokaj zadržano. Progo je sicer že vozil, a pred leti, ko se je šele spoznaval s skrivnostmi motokrosa na motorju s prostornino do 65 kubičnih centimetrov, zato je spomin nanjo zbledel. Tudi zato je zasedel šele 25. mesto. Prvo vožnjo je začel dobro in se hitro prebil do 18. mesta. Nato je vozil zbrano in brez večjih napak. Dolgo časa se mu je nasmihalo 17. mesto, a v predzadnjem krogu ga je prehitel Nemec Simon Langenfelder, kar je pomenilo, da je v cilj pripeljal na 18. mestu. Zmago si je privozil Tom Vialle. Drugo vožnjo je Pancar na prvo merilno točko pripeljal na 24. mestu, kar ni bilo preveč obetavno. A slovenski voznik se ni predal. Odločno in agresivno se je hitro prebil do 18. mesta, potem pa je v začetku enajstega kroga žal odstopil vsled okvare motorja. Tudi v drugo pa je bil pred domačimi gledalci najhitrejši Vialle.

Vnovič se je med ostro evropsko konkurenco v razredu EMX125 preizkušal tudi mladi slovenski up motokrosa Jaka Peklaj. Član moštva 62motosport, ki ga vodi zadnji svetovni prvak razreda MX3 Klemen Gerčar, je na prostem treningu pokazal, da bi se lahko prebil na dirko. Vendar kvalifikacije mu niso prinesle nasmeha na obraz. Za uvrstitev med štirideseterico je bil malenkost prepočasen oziroma s Husqvarno bi moral biti dobro sekundo in pol hitrejši v svojem najhitrejšem krogu, da bi mu to uspelo. Zasedel je 44. mesto. Vseeno je pokazal napredek v primerjavi z nastopom v Teutschenthalu in se je tokrat dobro približal tekmecem, kar je zanj zanesljivo vzpodbuda, da še bolj poprime za delo na treningih.

Foto: HRC Honda
Vir: AMZS

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Na ŠPORT TV ta teden v ospredju predvsem ljubljanska moštva...Več

2

Kamerunec v Sežani: Morda bo pa Tabor kmalu velika ekipa (video)...Več

3

Ambiciozni načrti direktorja Cedevite Olimpije: ‘’Cilj je igranje v Evroligi!’’(VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Honda obiskala dom Gajserja in pripravila krajši dokumentarec...Več

2

Victor Osimhen: nov neapeljski vladar...Več

3

Kek utišal samozavestne Ruse: ”V Ljudskem vrtu ni favorita!”...Več