single
[38]
159399

Plezalci seznanjeni s sistemom olimpijskih kvalifikacij

Avtor: Blaž Magdič
17. 5. 2022, 16.58

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je odobril sisteme kvalifikacij za športno plezanje in ostalih 31 športov, ki sestavljajo program poletnih olimpijskih iger Pariz 2024. Olimpijske kvalifikacije za športno plezanje se bodo začele avgusta 2023 na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Bernu v Švici.

Bern bo pomenil prvo olimpijsko sito, kvalifikacije pa se bodo nato nadaljevale s petimi celinskimi prvenstvi, ki bodo potekali med septembrom in decembrom 2023 in se sklenil s serijo olimpijskih kvalifikacij od marca do junija 2024.

Športni plezalci se bodo v Parizu merili za olimpijske kolajne v dveh disciplinah, v kombinirani disciplini balvani-težavnosti in v hitrosti. Kvalifikacijske kvote za Pariz 2024 bodo omejene na dva športnika v športnem plezanju po spolu in na nacionalni olimpijski komite v vsaki od disciplin.

Kvalifikacijska mesta bodo tekmovalcem dodeljena poimensko, so danes sporočili iz Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Športno plezanje je olimpijsko premiero doživelo lani avgusta na olimpijskih igrah v Tokiu, z olimpijsko kombinacijo, združeno disciplino hitrost-balvani-težavnost. Olimpijski normi sta osvojili dve Slovenki Mia Krampl in Janja Garnbret, ki je s sila prepričljivim finalnim nastopom osvojila zlato ter postala prva olimpijska šampionka v zgodovini športnega plezanja.

Garnbretova je na najboljši možni način začela to sezono svetovnega pokala. Zmagala je na uvodni tekmi v balvanskem plezanju v Meiringenu v Švicu. Skupaj s trenerjem Romanom Krajnikom sta se sicer odločila, da bo njena poolimpijska sezona obarvana z manj tekmami, sezono bo nadaljevala junija s težavnostjo, vrhunec pa bo evropsko prvenstvo avgusta v Münchnu, ki bo glavni cilj leta za Korošico.

Odločitev, da bo izpustila del balvanske sezone, je sprejela izključno z mislijo na OI 2024 v Parizu.

“Z glavo sem na nek način že tam, Pariz bo hitro, treba je tudi pametno izbrati, na katerih tekmah tekmovati letos in na katerih naslednje leto. Ker hočem biti v Parizu res prava Janja, 100-odstotno pripravljena in motivirana,” je pred časom svoj naslednji največji cilj razkrila Garnbretova.

Na OI v Parizu bo lahko v vsaki od disciplin nastopilo zgolj po 20 najboljših v ženski oziroma moški konkurenci. Na SP v Bernu bodo prve olimpijske kolajne prejeli po trije najvišje uvrščeni v balvanih-težavnosti v vsaki od konkurenc, z vsakega od petih celinskih prvenstev bodo nato izbrali po enega moškega in eno žensko, preostalih deset žensk in deset moških pa bodo določili na sklepnih kvalifikacijskih turnirjih leta 2024.

Francozi kot gostitelji bodo imeli že vnaprej odobreno eno žensko in eno moško normo za vsako od disciplin, podelili pa bodo še po dve posebni povabili, ženski in moškemu, v vsaki od disciplin.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Gajser “osmodil” Prada po zunanji in postal kralj Indonezije...Več

2

NAPOVED TEDNA: Danes odbojka, nato pa motokros in Prva liga Telemach!...Več

3

VIDEO: Drugič zapovrstjo in osmič v sezoni donela slovenska himna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”...Več

2

30 najvrednejših nogometašev Bundeslige...Več

3

Herlings: ‘’Zdajšnje kvalifikacije so dolgočasne!’’...Več