single
[38]
201933

Planica v soboto v znamenju teka

Avtor: Marko Premrl
1. 9. 2023, 19.05

Planiška letalnica bratov Gorišek bo v soboto že desetič gostila tekmovanje Red Bull 400. Gre za tekmovanje v teku na 400 metrov od vznožja skakalne naprave do vrha zaletišča.

Planica je del tekmovalne serije tekov po strmem doskočišču in zaletišču skakalnic in letalnic navzgor, ki so ga prvič pripravili leta 2011 v avstrijskem Kulmu, že leto kasneje pa prvič tudi v Planici.

V dolini pod Poncami so od takrat dogodek odpovedali le dvakrat, prvič leta 2014, ko je letalnica doživljala veliko prenovo in drugič leta 2020, ko so spomladansko svetovno prvenstvo v poletih prestavili na konec leta, vznožje letalnice pa napolnili z ogromnim kupom snega, ki je čakal na letalce in odgnal tekače.

Red Bull 400 v Planici je prva leta v moški kategoriji obvladoval turški gorski tekač Ahmet Arslan, ki je zmagal trikrat. A ne zaporedoma, saj mu je serijo preprečil Slovenec Simon Alič, ki je bil najboljši leta 2013. Od leta 2017 na letalnici kraljuje domačin Luka Kovačič. Do danes je zmagal že petkrat, le lani ob tem ni uspel postaviti tudi novega rekorda. Njegov iz leta 2021 znaša štiri minute in 53 sekund.

Pri ženskah so si prva leta zmago podajale tekmovalke iz tujine, Italijanka Valentina Belotti je leta 2017 postavila rekord in ga dolgo tudi držala. Zadnja štiri leta pa je letalnica spet slovenska tudi v ženski konkurenci. Že štirikrat zaporedoma je namreč zmagala Barbara Trunkelj. Leta 2021 je za kar devet sekund uspela popraviti tudi star rekord Italijanke. Danes ta znaša šest minut in 11 sekund.

Tekmuje se v kategoriji posameznikov in štafet, mešanih in poklicnih, ki tečejo 4 x 100 metrov.

Sobotno dogajanje se bo začelo ob 12. uri s kvalifikacijskimi teki, finalni pa se bodo začeli ob 15.00.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Romunke po drami z obrambo v zadnjih sekundah do zmage nad Brazilkami...Več

2

Dobrosrčna poteza Tima Gajserja: Mladi navijač prejel dres in od sreče kar zajokal (VIDEO)...Več

3

Gerčar o Pradu: V najboljši formi je bil v začetku sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sijajen uvod EURA za Slovenijo: Četa Matjaža Keka odščipnila točki favorizirani Danski...Več

2

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

3

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več