single
[158,2]
152603

Paris Saint-… že doma

Avtor: Nejc Mravlja
10. 3. 2022, 09.18

Še četrtič v zadnjič šestih izvedbah Lige prvakov se je Paris Saint-Germain poslovil po osmini finala, tretjič v tem nizu po zmagi na prvi tekmi ... Prehitro, prezgodaj, pa vendar še zdaleč ne (zgolj) po krivdi drugega. Včerajšnji izpad proti najuspešnejšemu klubu elitnega evropskega plesa z zvezdami posuto žogo je zaznamovalo še obžalovanja vredno obnašanje trenerja Mauricia Pochettina in športnega direktorja Léonarda, ki sta se v katakombah mitskega stadiona Santiago Bernabéu po koncu dvoboja z ostrimi besedami spravila na nizozemsko sodniško ekipo. Prijem, ki je v dobre pol stoletja stari instituciji iz mesta luči postal žalosten spremljevalec sleherne zapravljene priložnosti na mednarodni sceni.

“Sprašujem se, čemu služi VAR, zame je bil prekršek nad Donnarummo čist kot solza. Sramota. Nemogoče je prezreti takšno sodniško napako. S tem se bom težko sprijaznil in mu (sodniku Dannyju Makkelieju) tega ne morem odpustiti. Ker so glave še vroče, nočem govoriti o predstavah obeh ekip, a menim, da je nedopustno, da se taki zdrsi dogajajo v letu 2022.”

Zares težko je soditi tekmo, ki predstavlja labodji spev za PSG v Ligi prvakov. Pariško udrihanje po gospodu s piščalko je v zadnjih letih postalo prepogosta praksa, ki se je je še pred razpredanjem o vzrokih za slovo od pokala z velikimi ušesi tokrat – prikladno ali ne presodite sami – poslužil tudi Mauricio Pochettino. Argentinec bi se pred tem lahko spomnil vzeti metlo in pomesti pred lastnim pragom.

Scenarij, ki se ga je dalo slutiti

Barça, Manchester United, lani Manchester City … PSG je v minulih letih nanizal nemalo evropskih razočaranj, nekatera izmed njih so zaradi ponavljajočih se zgodb celo prehitro spolzela iz navijaškega spomina. Vselej pa jih spremlja znani refren: od igralcev, trenerja, športnega direktorja in predsednika Al-Khelaïfija, vedno se najde nekdo, ki javnost opomni, da delo sodnika ni bilo na zadostni ravni. Skrivanje za odločitvijo video asistence po Kimpembéjevem komolcu? Kljukica. Obtožiti Björna Kuipersa, da je med lanskim izpadom proti Manchester Cityju žalil igralce na zelenici stadiona Etihad? Kljukica. Preprosto in površinsko zliti ves gnev na Deniza Aytekina na znameniti večer katalonske remuntade ob zaušnici z 1-6? Kljukica. Se pritoževati na delo sodnika po prvi tekmi v španski prestolnici spomladi 2018, ne da bi sploh poznali razplet povratnega obračuna? Kljukica.

Poglavitna težava ni več dilema, ali so sodniške odločitve pravilne ali ne, ali so dobre ali slabe, ugodne ali manj ugodne. Gre za nekaj povsem drugega. Iz pariškega godrnjanja gre skleniti, da se je v vrste devetkratnega francoskega prvaka naselila posebna sposobnost: v slehernem evropskem razočaranju znajo najti glavnega krivca. “Na nas ni, da iščemo izgovore, toda prekršek nad Donnarummo je spremenil vse,” je po koncu sinočnje tekme skrušeno, jezno in resignirano ugotovil Léonardo, ne da bi kdorkoli s pretirano gotovostjo potrdil upravičenost sodnikovega piska ob Benzemajevi kretnji z ramo. “Odločitev o prekršku nad Donnarummo ni pravična, ne glede na to, da je Italijan pred tem storil napako. Ne morem verjeti, da se v takem primeru ne uporablja VAR.”

Tri tedne nazaj so se člani pariške delegacije zgražali nad odločitvami sodnika Mikaëla Lesaga ob prvenstvenem porazu v Nantesu (1-3), včeraj so znova potrdili, da PSG preprosto ne zna več prenesti poraza, vsaj ne dostojno.

Kako naprej?

“Moramo prevzeti odgovornost za napake in naše slabe reakcije pod pritiskom,” je med dvema tezama o sodniški nepoštenosti le priznal črnolasi športni direktor. Počasi bo moral napočiti čas, da si bo klub, ki se ga vse bolj oprijema pridevnik zaklet, na mednarodnem prizorišču nalil čistega vina. Absolutno ni samo Danny Makkelie tisti, ki je povzročil, da so Parižani po prvem Benzemajevem golu pred svojimi vrati izgubili vsaj 15 žog in prejeli tri zadetke v najkrajšem časovnem oknu v Ligi prvakov po … zloglasni Barçini remuntadi. Kot da n-krat pregledanih, analiziranih, pretresenih in prežvečenih ne tako davnih prizorov s stadiona Camp Nou ne zmorejo preseči. V včerajšnjem scenariju je manjkala samo še pika na i: rdeči karton kot posledica frustracij v sklepnih minutah, ko si je Real že priigral težko ulovljivo prednost.

Ni si lahko predstavljati Bayerna, Liverpoola, Barcelone in ostalih evropskih težkokategornikov, da bi si ob vsakem izpadu – ne glede na čustveno prizadetost in gnev – dopustili tovrstno glasno, a vsebinsko prazno demagogijo. V pariškem primeru gre vsekakor za posledico enormnega pritiska, ki se je po nizu odmevnih neuspehov zgrnil nad klub in ga stisnil ob zid. Med prav tako značilne odzive po porazu Paris Saint-Germaina spada ocena, ki jo je po sinočnji zaušnici podal kapetan Marquinhos: “Da bi se nekaj naučili iz napak, moramo odrasti.” In se za korak naprej čim prej nehati po kalimerovsko nenehno postavljati v vlogo žrtve. PSG, se vidimo v naslednji sezoni. Z novimi izgovori?

 

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Ivo Jan: Aleš Mušič je bil izjemno nepopustljiv in zanesljiv hokejist...Več

2

VIDEO: Sablja na tekmi lige prvakov očistil pajčevino, Muršakovi zatresli kar desetkrat...Več

3

VIDEO: V Kopru s futsal vrtiljakom zmedli obrambo nasprotnika...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Saj ni res, pa je: Neuspešno poskušal zadeti s sredine, nato je vajo ponovil nasprotnik…(VIDEO)...Več

2

Ultimativna čast: Dres Aleša Mušiča za večno pod stropom Tivolija (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več