single
[38]
203150

Paraolimpijske igre v Parizu oddaljene manj kot leto dni

Avtor: Aljaž Pirnat
13. 9. 2023, 12.28

Manj kot leto dni loči najboljše športnike invalide od nastopa na največjem tekmovanju, paraolimpijskih igrah. Naslednje bodo v Parizu, kamor so se že uvrstili trije slovenski športniki, številni pa bodo letos še lovili kvote za nastope. V Ljubljani so pri slovenski krovni zvezi v torek zaznamovali odštevanje do pariških iger.

V Pariz sta se že uvrstila lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič ter strelec Franček Gorazd Tiršek. Lavrinc si je prvi nastop zagotovila na svetovnem prvenstvu, Fabčič je na evropskem prvenstvu zmagal na celinskih kvalifikacijah, Tiršek pa si je kvoto priboril z naslovom evropskega prvaka.

Tiršek in Fabčič sta sodelovala tudi na torkovi prireditvi v Ljubljani, ko je Zveza za šport invalidov – paralimpijski komite Slovenije spet zagnala paraolimpijski odštevalnik in obenem predstavila novo celostno podobo. Na odštevalniku je danes še 350 dni do Pariza.

Med najbolj izkušenimi slovenskimi parašportniki je Tiršek, ki ima tudi že štiri medalje s prejšnjih iger v Londonu 2012, Riu 2016 in Tokiu 2020. Nedavno EP v Rotterdamu, kjer je zmagal, je bilo zanj posebna izkušnja, saj se je na tekmovanje odpravil tik po katastrofalnih poplavah, ki so močno prizadele tudi njegov kraj.

“To je bilo posebno doživetje. Zapustiti domače in območje, kjer je ujma uničila vse, ter se sestaviti čez noč … To mentalno moč spremeniti v zlato medaljo je bil velik korak,” je o tem nastopu dejal Tiršek.

“Vsaka tekma je nova zgodba, konkurenca je izredno močna. Kakovost športa gre v nebo, oprema se razvija, včasih kar odpreš oči, kako določeni športniki delajo. Vse jim nudijo, mi pa ostajamo tam, kjer smo bili pred desetimi, 15 leti. A to moramo odmisliti, treba je delati, le pošteno delo pripelje do vrhunskega rezultata,” je o primerjavi s tekmeci dejal Tiršek, ki dodaja, da še ne razmišlja samo o Parizu: “Treba je iti iz tekme v tekmo. Zdaj me čaka nastop na SP v Limi, ko se vrnem, pa bo treba delati naprej, testirati novo opremo, čez zimo bo veliko dela.”

Tudi Fabčič ima veliko izkušenj, pariške igre bodo njegove četrte, drugič bo nastopil v lokostrelstvu. “Osvojitev kvote za Pariz je bila najtežja doslej. Na SP, kjer so podelili največ kvot, sem imel okvaro opreme in sem ostal zunaj konkurence. Za EP sta tako ostali samo dve kvoti, in preprosto vedel sem, da mora biti ena moja. Verjel sem v to, z zmago na kvalifikacijskem turnirju pa sem potrdil nastop v Parizu,” je opisal pot do iger.

“Priprave na Pariz sem začel takoj naslednji dan. Verjamem, da bo to leto zelo naporno, trenerka sestavi zelo natančne treninge. Zato se po eni strani veselim, po drugi pa vem, da bo veliko trdega dela in odrekanja. Treba bo kombinirati, a sem trdno prepričan, da bom šel v Pariz najbolje pripravljen. In če bom ustrelil, kot znam, tudi rezultat ne bo izostal,” je prepričan Fabčič.

Vodja odprave bo Boro Štrumbelj, ki je nedavno obiskal bodoča paraolimpijska prizorišča. “Pariz ima svoj šarm, mlada ekipa prirediteljev je zelo entuziastična. Igre želijo približati ljudem, prizorišča bodo tudi tam, kjer so danes travniki in ulice. Za zdaj poteka vse, kot mora, tudi paraolimpijska in olimpijska vas je že skoraj končana. Če ne bo kakšnih nepredvidljivih okoliščin, mislim, da bodo igre spektakularne,” je dejal Štrumbelj.

Prepričan je, da Slovenija ne bo ostala samo pri treh udeležencih: “Imamo še kar nekaj želez v ognju. V postopku pridobivanja kvot so odbojkarice, parakolesar, plavalec, tu je namizni tenis … Paraolimpijski komite si prizadeva, da bi čim več športnikov prišlo na igre, a na koncu odločajo rezultati.”

Pojasnil je še, da je razvoj paraolimpjskih iger in športa invalidov v zadnjem obdobju zelo hiter. “Paraolimpijski šport napreduje z velikimi koraki, tako s športnega kot organizacijskega vidika. Glede na vse kategorije in klasifikacijske skupine je še toliko težje priti na igre, ki so jagodni izbor desetih najboljših športnikov v vsaki kategoriji.”

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Motika cilja visoko: “Pričakujem velik prestop, vidim se v eni izmed najboljših petih lig” (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Nalet, ki odmeva še v dnevih po tekmi! Branilec Olimpije tekmeca pospravil na klop...Več

3

VIDEO: Prestop, ki je zaznamoval bundesligaško poletje...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Koper v Ljudskem vrtu Mariboru zadal tretji zaporedni prvenstveni poraz (VIDEO)...Več

2

Koliko jih bo Šeško moral zabiti, če želi postati najboljši slovenski bundesligaški strelec vseh časov?...Več

3

Studio Šport TV: “Primer Rogaška? Nekdo bo moral prevzeti odgovornost!” (VIDEO)...Več