single
[1176]
216792

Pancar za ŠTV: V naslednji sezoni bom vozil na vseh dirkah MXGP, glavni cilj je dokazati, kaj zmorem

Avtor: Aljaž Pirnat
7. 2. 2024, 11.06

Slovenski motokrosist Jan Pancar je pretekli konec tedna opravil svoj krstni nastop v močnejšem tekmovalnem razredu. Ob težki konkurenci, nastopali so namreč tudi asi kalibra Gajser, Renaux, Fevbre in Geerts, je na dirki italijanskega državnega prvenstva na Sardiniji dosegel skupno osmo mesto Prvo vožnjo je končal na solidnem 11., drugo pa na sijajnem sedmem mestu. Pred začetkom svetovnega prvenstva smo se 23-letnim Čatežanom pogovarjali, kako so potekale priprave in kakšni so cilji za prihajajočo sezono, v kateri bo prvič dirkal tudi v razredu MXGP.

Letos boste prvič tekmovali v MXGP razredu? Kako je potekalo navajanje in treningi na močnejšem motorju? So bile priprave zaradi preskoka v kakšnem koli načinu drugačne kot v prejšnjih letih?
“Zagotovo je bilo potrebno malenkosti spremenit samo tehniko vožnje, zlasti zato ker je motor nekoliko močnejši in težji. Tudi fizične priprave so bile nekoliko drugačne. Več je bilo dela na moči, tako da je bila manjša razlika, kot v prejšnjih letih, vendar če potegnem črto so bile priprave dokaj podobne.”

Skupno osmo mesto s prve prave preizkušnje na Sardiniji je izjemno lepa popotnica za novo sezono, sploh glede na močno konkurenco. Kako bi vi ocenili svoj krstni nastop na močnejšem motorju?
“Mislim, da sem lahko zelo zadovoljen, sploh glede na to, da je dirka potekala na mehki podlagi in hkrati v močnejšem razredu. Rezultat je bil dober, je pa še vedno kar nekaj prostora za napredek. A konec koncev sem zadovoljen, da mi je uspelo narediti korak naprej na mehki podlagi.”

V preteklih sezonah vam je prav mivka povzročala kar nekaj preglavic. Ste, v primerjavi s pripravami na pretekle sezone, pred letošnjo mehki podlagi na treningih posvetili več pozornosti?
“Pred to sezono sem opavil nekoliko večje število treningov na mehki podlagi, vendar nisem pretiraval. Prav teh deset dni, kolikor sem jih preživel na Sardiniji, je bilo namenjenih prav treningom in prilagajanju na to mehko podlago. Nedvomno je celotno izkušnja še kako prišla prav.”

Na Sardiniji se je pretekli konec tedna mudil tudi Tim Gajser. Vam je morda pomagal s kakšnimi nasveti, skupnimi treningi ali kaj podobnega?
“S Timom se na Sardiniji v resnici nisva niti enkrat uspela ujeti. Vselej je imel neka testiranja ali pa slikanja za nov motor, tako da na žalost nisva uspela skupaj trenirati. Vendar sem prepričan, da bova tekom sezone kakšen trening opravila tudi skupaj.”

Kakšen pa je vaš načrt glede udeležbe na dirkah v razredu MXGP? Boste šli na vse dirke? Boste morda kakšno izpustili?
“Namen imam iti na vse dirke, tudi tiste izven Evrope. Vozil bom tudi na dirkah italijanskega državnega prvenstva. Če bom imel priložnost, pa se bom kakšen vikend udeležil tudi tekem slovenskega državnega prvenstva.”

Ste si morda pred novo sezono MXGP zastavili kakšne rezultatske cilje?
“Težko je točno reči, kam se bom uvrščal. Ne želim si ustvarjati nekakšnega rezultatskega bremena, želim si le pokazati, kaj zmorem, in mislim, da če mi to uspe, bodo tudi rezultati vrhunski. Nedvomno pa je cilj, da se odpeljem čim bolje in pokažem svoje znanje ekipam, da me opazijo.”

Po vsaki sezoni se ogromno govori o prestopih v druga moštva. Vi ste se odločili, da boste še naprej tekmovali s svojim moštvom. Zakaj? Ste morda dobili kakšno ponudbo s strani večjega oziroma tovarniškega moštva?
“Ostati s svojim moštvom sem se odločil zlasti zato, ker sem prestopil iz razreda MX2 v MXGP. V tovrstnih primerih je namreč bistveno težje dobiti kakšno ponudbo s strani dobrih ekip. Imel sem nekaj ponudb od manjših in slabših ekip, a sem se raje odločil ostati na svojem. Zagotovo je v primeru preskoka na močnejši motor težje dobiti dobro ponudbo, saj ekipe ne vedno, kako se boš znašel na novem motorju. Vendar osebno vse skupaj vidim kot izjemno priložnost, da se izkažem na novem motorju in morda naslednje leto dobim kakšno lepo možnost oziroma priložnost s strani večjih ekip.”

Foto: Facebook/Jan Pancar/TEM JP253 KTM Racing Team

Zadnje video vsebine

1

Benjamin Markuš: En trenutek lahko prevesi tehtnico (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Prepelič in Tobey Ukrajincem pokazala, kako se izvaja alley oop...Več

3

Sekulić: Fantom sem rekel, da morajo verjeti (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Bundesliga: Borussia še naprej le točko pred Leipzigom, Šeško ob porazu bikov do novega zadetka...Več

2

Je sezona Bayerna zares tako slaba?...Več

3

Sanjski večer Klemna Prepeliča: “Nisem pomemben, ponosen sem na vse fante!” (VIDEO)...Več