single
[1176]
135902

Pancar v Radizelu ni dovolil presenečenja, v DP še vedno vodi Peter Irt

Avtor: Blaž Magdič
30. 8. 2021, 11.44

Po skoraj trimesečnem premoru se je v nedeljo v organizaciji ŠD MX Akademija Sašo Kragelj v Radizelu odvila tretja dirka državnega prvenstva v motokrosu.

Organizatorji so vložili ogromno truda v pripravo proge, na katero so se že zgodaj zjutraj tekmovalci odpravili na kvalifikacije. Na začetku jih je sicer pospremilo nekaj dežnih kapelj, po končanih prvih krogih pa je izza temnih oblakov le pokukalo sonce in dalo upanje, da bodo dirke zanimive, predvsem pa, da ne bi zaradi preveč blatne in s tem nevarne proge sledila odpoved tekmovanja.

Prvi so se v boj za nove točke državnega prvenstva podali veterani, in sicer v dveh različnih starostnih skupinah: veterani 40 in veterani 50 let. Vodilni po prvih dveh dirkah Borut Koščak, ki vozi z licenco HMS, tudi danes ni imel enakovrednega nasprotnika. Suvereno je odpeljal obe vožnji in zmagal. Bitka za drugo mesto med Leonom Feršem (AMD Vurberk) in Simonom Lavrinom (Fortuna motocross team) je bila bolj izenačena. Ferš se je v prvi vožnji izkazal za boljšega in si privozil drugo mesto, Lavrin pa je bil tretji. V drugi vožnji sta mesti zamenjala. Skupno je bil najboljši Koščak pred Feršem in Lavrinom. V skupnem seštevku razreda nad 40 let. je v vodstvu Koščak, sledita pa Lavrin in Ferš.

Med starejšimi veterani je Bogomir Gajser (Motocross ski Gajser team) v obeh vožnjah prepričljivo opravil s tekmeci in tako še naprej ostaja vodilni v točkovanju državnega prvenstva. Je bil pa zanimivejši boj za drugo in tretje mesto, saj so bili dirkači bolj izenačeni, tako da so se na teh mestih v dveh vožnjah izmenjali kar štirje različni tekmovalci. V prvi vožnji je bil drugi Andrej Rus (MK Fire group), tretji pa je ciljno črto prevozil Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični). V finalni vožnji se je na drugo mesto uvrstil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport), tretji pa je bil Alojzij Fortuna (MK Team Fortuna). Bogomirju Gajserju sta se na zmagovalnem odru tako pridružila Rus na drugem mestu in na tretjem Fortuna. V seštevku državnega prvenstva v tem razredu še naprej vodi Bogomir Gajser, drugi je Fortuna, tretji pa Rus.

V razredu MX125 smo bili v obeh vožnjah priča brezkompromisnim bojem med dvema dirkačema. Že v prvi vožnji se je razplamtel ogorčen boj med hrvaškim voznikom Luko Kunićem in Jako Peklajem (AMD Šentvid pri Stični). Tekmovalca sta uprizorila enkratno dirkanje, na koncu pa je ciljno črto prvi prečkal Kunič z manj kot sekundo prednosti. V drugi vožnji se je po malenkostno boljšem startu Kunića Peklaj hitro podal v lov in tekmeca kmalu ujel in tudi prehitel. Vendar se Kunič nikakor ni predal in oba sta nadaljevala z zelo bojevito vožnjo. Kunič je vztrajno lovil Peklaja in se mu ob tem, ko sta prehitevala tekmovalce, ki so že zaostali za krog, povsem priključil, a potem tudi sam storil napako in tako dovolil Peklaju, da lažje zadiha. Ta je na koncu ciljno črto prevozil s prednostjo skoraj dveh sekund. Zmaga v drugi vožnji mu je ob enakem številu točk prinesla tudi skupno zmago na dirki. Malo v senci napetih bojev za zmago je na tretjem mestu dirko končal hrvaški tekmovalec Dino Lončar. V seštevku državnega prvenstva je prvo mesto še naprej v rokah Kunića, na drugem je Tilen Demšič (AMD Orehova vas), na tretjem pa Alen Gajser (ŠD MX akademija Sašo Kragelj).

Vozniki v najmočnejših razredih MX2 in MX Open so štartali skupaj. V razredu MX2 je suvereno premoč pokazal avstrijski tekmovalec Simon Breitfuss. Obe vožnji je prepričljivo zmagal in to z veliko prednostjo. Na drugo mesto se je obakrat uvrstil Denis Jakša (AMD Kolpa MXS), tretje pa si je privozil Matevž Robek (MX Fire group). Breitfuss se je z nedeljsko dvojno zmago zavihtel tudi na prvo mesto skupnega seštevka razreda MX2. Sledita mu Robek in Jakša. V najmočnejšem razredu MX Open Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) ni dovolil presenečenja. Solidno je odpeljal obe vožnji in si privozil lepo prednost pred zasledovalci. Še najbolj se mu je približal Peter Irt (AMD Irt brothers), ki je bil v obeh vožnjah drugi. Na tretjem mestu sta se izmenjala Žan Žaler (AMD Slovenske konjice) v prvi vožnji in avstrijski dirkač Manuel Bermanschlager v drugi vožnji. Končni vrstni red dirke v razredu MX Open je tako: zmagovalec Jan Pancar, drugi Peter Irt, tretji Žaler. V skupnem seštevku državnega prvenstva razreda MX Open še naprej vodi Peter Irt, na drugo mesto se je po nedeljskem popolnem izkupičku obeh voženj prebil Jan Pancar, tretji pa je Miha Bubnič (Društvo ACJ sport). Ob koncu prve vožnje je sila neprijetno padel Jaka Završan (ŠD Myteam motocross). V bolnišnici so ugotovili, da ima k sreči le izpahnjeno ramo in si je že lahko ogledal zaključek tekmovalnega dne.

 

Foto: Sportida.com
Vir: AMZS

Zadnje video vsebine

1

Allegri besnel po tekmi: ”In oni bi radi igrali za Juventus!” (VIDEO)...Več

2

Lotrič: Evropa nam bo prinesla veliko novih izkušenj (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Bo Olimpija eno izmed presenečenj letošnje ICEHL?...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Olimpija v ICEHL...Več

2

Pred derbijem na ŠTV: Mulahusejnović je novi Džeko (video)...Več

3

Puškaša naj dobi … kuža!...Več