single
[8]
149968

Osovraženi ameriški sprinter končal kariero

Avtor: Rene Vidmar
11. 2. 2022, 10.36

Sloviti ameriški sprinter Justin Gatlin je danes prek Instagrama sporočil, da se poslavlja od atletike. Štiridesetletni veteran tega športa, katerega kariero so zaznamovale tudi dopinške afere, se tako od atletike poslavlja z olimpijskim zlatom in več svetovnimi naslovi.

Gatlin, ki je olimpijski naslov na 100 metrov osvojil v Atenah leta 2004, je novico sporočil z zapisom, ki ga je naslovil z Drago dirkališče.

“Rad sem te imel. Dalo si mi solze sreče in solze žalosti, lekcije, ki jih nikoli ne bom pozabil. Baklo sem predal naprej, ampak ljubezen ne bo nikoli zbledela. Na mestu, pripravljeni … gremo!” je skorajda poetično zapisal Gatlin.

Njegova upokojitev sicer ni presenečenje. Poskušal se je prebiti na olimpijske igre Tokio 2020, ki so zaradi pandemije covida-19 potekale šele minulo poletje, vendar se je poškodoval na ameriških kvalifikacijah v Eugenu.

Na svetovnem prvenstvu 2005 v Helsinkih je osvojil sprinterski dvojček (100 in 200 metrov), zlato na 100 metrov je osvojil tudi leta 2007 v Londonu in takrat slavil tudi redko zmago nad jamajškim superzvezdnikom Usainom Boltom.

Bil je tudi član ameriške štafete 4×100 metrov, ki je zmagala na SP 2019 v Dohi.

Vendar pa so njegovo kariero zaznamovali tudi škandali, dvakrat je bil suspendiran zaradi dopinških kršitev. Enkrat zaradi zdravila, ki ga je jemal od zgodnjega otroštva, drugič pa je imel previsoko raven testosterona, za kar je okrivil fizioterapevta, s katerim je bil v sporu. Skupno je prejel osemletni suspenz, vendar so mu ga skrajšali na štiri leta.

Četudi ga je dopinški madež spremljal skozi vso kariero, je Gatlin vztrajal, da je poravnal svoje obveznosti, odslužil kazen in si zasluži novo priložnost.

“Opravičujem se za vse napake, ki sem jih storil temu športu,” je dejal leta 2017: “Obožujem šport … Trdo sem delal, da sem popravil svoje napake.”

Foto:EXPA/ Johann Groder via Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

Pancar: ”Če bom pridno delal, sem prepričan, da bo prišel moj čas!” (VIDEO)...Več

2

Darijan Matić – “zlati” kapetan Olimpije in del Murinega sanjskega vzpona...Več

3

Bundesliga: Pregled sezone 2021/22 (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Matić za ŠTV: Obdobje v Olimpiji najlepše v karieri!...Več

2

Puš pred začetkom SP elitne divizije: “Prvak je lahko 8 ekip!”...Več

3

Poslovnež, ki je Koper vrnil na nogometni zemljevid: ”V nogometu ni garancije za uspeh!”...Več