šport TV 1 logo
08:45
Madrid World Athletics Indoor Tour
šport TV 2 logo
10:30
Dinamo - Inter Hrvaška liga
šport TV 3 logo
11:35
Savehof - Budućnost EHF Liga prvakinj

Osem velikih globusov v osmih letih, rekorder je rekel, konec!

Avtor: Marko Premrl
5. 9. 2019, 09.39

Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je nocoj na novinarski konferenci v Salzburgu po pričakovanjih objavil težko pričakovano odločitev o koncu kariere.

“Danes je ta dan, ko bom končal aktivno kariero,” so bile besede avstrijskega super zvezdnika belega cirkusa, ki se je od tekmovalnega smučanja poslovil pri svojih 30 letih.

Odločitev, da bo postavil tekmovalne smuči v kot, je sporočil v do zadnjega mesta zapolnjeni dvorani, Lounge 5 Gusswerk, v neposrednem televizijskem prenosu, na dogodku, ki ga je poimenoval “Review, Insight, Outlook” (Pregled, Vpogled, Obeti).

Oblečen v džins, belo majico s kratkimi rokavi, obut v bele športne copate, z bradico in brki. Na njegovih zelo skromnih in vsakdanjih oblačilih ni bilo niti enega napisa sponzorja. Pogovor s šampionom je vodil nekdanji alpski smučar Marco Büchel, ki je tekmoval za Lihtenštajn.

Da bo premislil o nadaljevanju kariere, je omenjal že ob koncu sezone po tretjem mestu v Kranjski Gori na pokalu Vitranc.

Ugibanja o koncu tekmovalne poti pa so se sprožila, ko na družbenih omrežjih ni bilo zaslediti objav s poletnih treningov Avstrijca. Prestavil pa je tudi za 6. avgust sklicano prvo druženje z mediji.

Takrat je sporočil, da odločitev glede prihodnosti ni lahka in da se še odloča o tem, ali končati kariero. Da gre za težko odločitev, je potrdil tudi nocoj: “Zadnja dva tedna sta bila zelo turbulentna.”

“Tega se ne da primerjati z menjavo službe, ampak se dejansko v enem dnevu preneha tvoje življenje, kot si ga poznal doslej,” je težo odločitev predstavil Hirscher.

Med razlogi za konec poti je omenil tudi dejstvo, da se je bilo z vsakim letom vztrajanja v vrhunskem športu na najvišji kakovostni ravni težje regenerirati in pripraviti na novo sezono ter ohraniti motivacijo in zbranost.

Zadnje osemletno obdobje v alpskem smučanju bi bilo možno označiti za Hirscherjevo ero. Zaporedoma je osvojil osem naslovov skupnega zmagovalca svetovnega pokala, kar je rekord sam po sebi.

Hirscher je kar za dva velika globusa prehitel slovito rojakinjo Annemarie Moser-Pröll, ki je nazadnje v svetovnem pokalu blestela leta 1979. Kar za tri velike kristale pa je prehitel prejšnjega rekorderja med moškimi Marca Girardellija, ki je smučal za Luksemburg.

Ob osmih velikih kristalnih globusih ima v svojih vitrinah tudi ducat malih kristalnih globusov, šest za slalomski in šest za veleslalomski seštevek zadnjih sezon.

Hirscher, doma je na Annabergu na Solnograškem, je skupno zbral 67 zmag v svetovnem pokalu, več sta jih le Ingemar Stenmark (86) in od letos smučarska upokojenka Američanka Lindsey Vonn (82).

As belih strmin ima hkrati ima tudi dve zmagi z olimpijskih iger in sedem s svetovnih prvenstev, v slalomu, veleslalomu, kombinaciji in moštvenih tekmah.

Prvič po letu 2012 bo po sezoni 2019/20 okronan novi skupni zmagovalec seštevka svetovnega pokala, ki ne bo Hirscher. Avstrijec je tako zaokrožil zvezdniške upokojitve, ki so zaznamovale alpsko smučanje v sezoni po svetovnem prvenstvu v Areju.

Med svežimi upokojenci so Nemec Felix Neureuther, norveški as Aksel Lund Svindal, Američanka Lindsey Vonn, ki je prav tako kot avstrijski zvezdnik v svoji karieri osvojila vsega skupaj 20 kristalnih globusov, od tega štiri velike in 16 majhnih.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Dragi Kobe...Več

2

Otok greha, ki se mu ne more upreti niti nogometni svet...Več

3

Pokal šestih narodov pred vrati...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenski vratar s “hokejsko podajo” premagal Rangerse in podaril Celticu naslov...Več

2

VIDEO: Afriški Spiderman vratar postal spletni hit...Več

3

VIDEO: Lesjaku uspela ena najbolj zabavnih obramb v karieri...Več