pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Lyon - Metz Ligue 1
šport TV 2 logo
01:00
Sassuolo - Parma Serie A
šport TV 3 logo
01:00
Marseille - Nimes Ligue 1

Osem stadionov, ki bo gostilo “zimsko” svetovno prvenstvo v Katarju

Avtor: Klemen Verlič
5. 12. 2020, 18.03

Slovenska nogometna reprezentanca bo na ponedeljkovem žrebu v Zurichu dobila tekmece v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022. Pot do morebitne tretje slovenske uvrstitve na Mundial pa boste lahko spremljali na programih Šport TV.

Prvenstvo v Katarju bo 22. po vrsti in prvo, ki bo organizirano pozimi. Potekalo naj bi namreč med 21. novembrom on 18. decembrom leta 2022. To naj bi bil tudi zadnji Mundial, na katerem bo nastopilo 32 reprezentanc. Te pa bodo v osmih skupinah po štiri moštva igrale na osmih različnih prizoriščih. Večina stadionov bo zgrajenih prav z namenom igranja tekem svetovnega prvenstva.

Uvodno srečanje prvenstva, na katerem bodo tradicionalno zaigrali gostitelji turnirja, bo 21. novembra odigrano na stadionu Al Bayt. Drugi največji objekt prvenstva bo stal v mestu Al Khor in je sicer še v gradnji. Sprejel naj bi okoli 60.000 gledalcev, omogočal pa tudi najem luksuznih hotelskih sob s pogledom na nogometno zelenico.

Že je znano tudi, da bo tekmo za tretje mesto gostil stadion Khalifa. Eden od treh objektov v okraju Al Rayyan v Dohi. Stadion imenovan po nekdanjemu vladarju Katarja je bil zgrajen leta 1976 in je najstarejši od osmih stadionov, ki bodo gostili prvenstvo. Pred tremi leti je objekt doživel prenovo, leta 2011 pa je gostil finale azijskega pokala. V istem delu prestolnice Katarja pa se nahajata tudi stadion El Rayyan, ki je v fazi prenavljanja in sprejme okoli 45.000 navijačev in stadion “Education City”, ki je odprtje dočakal junija letos.

Veliki finale bo gostil največji in najprestižnejši od osmih objektov, stadion Lusail. Z gradnjo prizorišča, ki naj bi sprejel 80.000 navijačev, so v severnem delu Dohe začeli že pred tremi leti, projekt pa naj bi bil dokončan čez približno šest mesecev. V Dohi pa organizatorji prvenstva gradijo še dva objekta, stadion Ras Abu Aboud in Al Thumama, ki bosta skupaj prav sprejela okoli 80.000 gledalcev.

V kraju Al Wakrah pa bo stal še tretji že dokončani gostitelj prvenstva, stadion Al Janoub. Moderen objekt je lani gostil finale katarskega nogometnega pokala, vsebuje pa tudi številne trgovine, salone in celo plavalni bazen. Čeprav so v Katarju zaenkrat dokončani le trije stadioni, ki bodo gostili turnir čez dve leti, si na prvem Mundialu na arabskih tleh lahko obetamo nove zgodovinske zgodbe, ki jih bo spisal nogomet. Upamo pa lahko, da bo njen del tudi slovenska reprezentanca.

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki se bodo začele marca si boste lahko ogledali na programih Šport TV!

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

2

VIDEO: Hakimi pokazal, kaj je kirurška natančnost...Več

3

Kung Fu Zlatan za ogrevanje uporabil milanskega trenerja (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jojo kot Messi, zabil s solo prodorom...Več

2

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več

3

Analiza: Če bi žoga namesto v vratnico šla v gol … bi Milan bil še višje...Več