šport TV 1 logo
12:25 V ŽIVO
Lazio - Udinese Serie A
šport TV 2 logo
12:55 V ŽIVO
Lyon - Reims Ligue 1
šport TV 3 logo
13:00
Gorica - Lokomotiva Hrvaška liga

Onstran Atlantika začetek košarkarske sezone 22. decembra

Avtor: Blaž Magdič
10. 11. 2020, 13.39

Nova sezona severnoameriške košarkarske lige NBA, v kateri blestita tudi Slovenca Goran Dragić in Luka Dončić, se bo začela že čez šest tednov, 22. decembra, so danes sporočili iz lige po uspešnem dogovoru s sindikatom igralcev NBPA. Liga NBA in združenje NBPA sta se dogovorila tudi o finančnih podrobnostih kolektivne pogodbe pod vplivom pandemije.

Kot sta sporočila liga NBA in igralsko združenje, bodo ekipe igrale 72 tekem pod enakimi finančnimi parametri kot v minuli sezoni.

Liga NBA si je želela sezono začeti pred božičem in s tem obdržati tradicionalne tekme v času novoletnih praznikov, končnico ter boj za prvaka pa bi končali do poletnih olimpijskih iger v Tokiu sredi julija.

Naslednji teden sta tako na urniku že nabor lige NBA 18. novembra ter dva dni pozneje pogajanje prostih igralcev, ki bodo lahko začeli pogodbe podpisovati 22. novembra.

Za prihajajočo sezono sta se liga in združenje dogovorila za finančno omejitev plač igralcev oziroma salary cap pri 109,140 milijona dolarjev na klub, meja za tako imenovani luksuzni davek pa je 132,627 milijona dolarjev – enako kot v minuli sezoni.

Minula sezona je zaradi covida-19 mirovala od 11. marca do 30. julija, ko se je liga NBA nadaljevala v karantenskem mehurčku v Orlandu pod strogimi varnostnimi ukrepi ter brez gledalcev. Naslov so osvojili Los Angeles Lakers po zmagi nad Dragićevo ekipo Miami Heat.

Za zdaj bodo uvodne tekme lige NBA potekale brez gledalcev, se pa klubi dogovarjajo za dovoljenje, da bi lahko prodali manjše kapacitete vstopnic, a to zelo variira glede na smernice in priporočila zveznih držav glede zbiranja množic in družbene osamitve.

Precej podrobnosti je sicer še nejasnih, denimo, pravila za ravnanje med pandemijo ter tudi, kaj se zgodi, če so košarkarji pozitivni na novi koronavirus. Po prekinitvi se je liga nadaljevala v osamitvenem mehurčku, kar pomeni, da ni bilo več pozitivnih igralcev.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Rupnik znova uprizoril Messija...Več

2

Pozabite “panenko”: To je čudežna 11-metrovka, ki bi šokirala vse vratarje sveta (VIDEO)...Več

3

Bohar in Jurčević z Osijekom zrušila Dinamo in potrdila visoke apetite (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Narobe svet: Če bo Pirlo zmagoval, bo bonuse prejemal tudi Sarri...Več

2

Je Tottenham dokončno stopil na šampionsko pot?...Več

3

Gajser: Ogromno bo še treba osvojiti, a živim svoje sanje...Več