šport TV 1 logo
16:05
Roma - Lazio Serie A
šport TV 2 logo
16:15
Brescia - Milan Serie A
šport TV 3 logo
16:45
Lille - PSG Ligue 1

Olimpijsko prizorišče nima dovolj sob za invalide

Avtor: Blaž Magdič
21. 8. 2019, 14.08

Te dni se je na prizorišču naslednjih olimpijskih (24. 7. - 9. 8.) in paraolimpijskih (25. 8. - 6. 9. 2020) iger mudil predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja Andrew Parsons, ki je pohvalil priprave organizatorjev, a tudi prižgal alarmne zvonce. Tokio namreč manj kot leto dni pred začetkom nima dovolj za invalide prilagojenih sob.

“Nad pripravami olimpijskih prizorišč ne bi mogel biti bolj zadovoljen, vse gre po načrtih. A ostaja velika skrb, kjer bodo organizatorji nastanili ne le športnike – invalide, temveč tudi njihovo spremljevalno osebje ter navijače, ki imajo številni prav tako telesne okvare,” je dejal Brazilec na čelu paraolimpijskega komiteja v pogovoru za francosko agencijo AFP leto dni pred začetkom športnega spektakla.

Po njegovem gre res za boren izbor hotelskih sob, prilagojenih invalidom, za tisoče invalidnih navijačev, novinarjev in trenerjev, ki bodo prišli v Tokio na 13-dnevno tekmovanje. Športniki – invalidi bodo z najožjim spremljevalnim osebjem bivali v olimpijski vasi, kjer pa je dovolj prilagojenih sob.

Vendar zunaj olimpijske vasi ta čas manjka kar polovica prilagojenih hotelskih sob, predvidenih za udeležence paraolimpijskih iger, za sodnike in uradnike.

Japonska zakonodaja za hotele namreč veleva le eno invalidom prilagojeno sobo na 50 hotelskih sob in, čeprav so jo že spremenili, bo stopila v veljavo šele po olimpijskih in paraolimpijskih igrah.

Parsons je dejal, da pomanjkanje invalidom prilagojenih hotelskih sob kaže na družbeno stigmo, s katero se srečujejo invalidi na Japonskem. “Najverjetneje na Japonskem menijo, da invalidne osebe pa že ne morejo potovati za zabavo, prosti čas ali poslovno, zakaj bi torej imeli invalidom prilagojene sobe?” je v pogovoru za AFP še razmišljal 42-letni Parsons.

Sprememba v zakonodaji bo imela po njegovem pomembno zapuščino z iger in Parsons upa, da bo tekmovanje obenem prispevalo k spremembi odnosa do invalidnih oseb. “Ko bodo igre, upamo, pokazale, da lahko oseba s trajnimi telesnimi okvarami potuje, dela vse, kar lahko tudi drugi, če ji le ponudiš ustrezne pogoje,” je za AFP še dejal Parsons, ki meni, da je na Japonskem treba spremeniti odnos do invalidov.

Še najbolj si želi, da bi sporočilo prišlo do japonskih otrok, odločevalcev v prihodnosti, da bodo razumeli, da so “ljudje s trajnimi okvarami prav tako meščani, da so del družbe kot vsak drug”.

Šef paraolimpijcev je še dejal, da upa, da bo nekoliko poznejši datum paraolimpijskih iger poskrbel vsaj za malo manjšo toplotno obremenitev športnikov, ki bo ena večjih težav olimpijskih iger. Saj imajo nekateri paraolimpijci dodatne težave; kvadraplegiki, na primer, se ne morejo potiti, zato je treba sprejeti drugačne ukrepe, kako ohladiti telo, je opozoril Parsons.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Nov avtubus Udineseja boljši kot Juventusov ali Interjev...Več

2

VIDEO: Vratar v Škofji Loki poskrbel za bombo-lob sezone...Več

3

177 odtenkov neustavljivega Kuna Agüera...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nori Zlatan že v prvi minuti s kolenom “uničil” Hrvata (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Juventus bo moral protinapade še povaditi...Več

3

Italija znova na nogah: VAR spregledal ragbi vlečenje Lautara...Več