single
[38]
162214

Olimpijski prvak do drugega mesta v Krakovu

Avtor: Kenny Jan
19. 6. 2022, 14.45

Olimpijski prvak Benjamin Savšek je tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Krakovu na Poljskem v konkurenci kanuistov končal na drugem mestu. Zaostal je zgolj za zmagovalcem Francozom Nicolasom Gestinom. Savšku je zmago odnesla napaka, dotik v protitočnih 14. vratcih, zaradi katere je prejel dve sekundi kazenskega pribitka.

Po dvojni zmagi pretekli konec tedna na svetovnem pokalu v Pragi, ko sta vso konkurenco pokorila kajakaš Peter Kauzer in kanuist Luka Božič, se bo z odličjem v domovino vrnil tudi aktualni olimpijski in evropski prvak. Na uvodni tekmi v Pragi je na šestem mestu ostal brez stopničk.

Savšek, ki je vodil po polfinalu, se je v Krakovu meril za zmago, na koncu pa je za prvim mestom zaostal zgolj štiri stotinke sekunde. Na tretjem mestu je bil Britanec Adam Burgess (+0,35).

Petintridesetletni kanuist tacenskega kluba si je priveslal že petnajste stopničke na tekmah svetovnega pokala. Najboljši slovenski kanuist je petič osvojil drugo mesto v tej seriji tekem. Sicer ima še štiri zmage in šest tretjih mest.

Božič, ki je prejšnjo nedeljo zmagal na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala na Vltavi v Pragi, je tekmovanje končal v polfinalu tik za deseterico najboljših na 11. mestu. Božiču je pol sekunde zmanjkalo do velikega finala, usoden pa je bil dotik zadnjih vrat, ki mu je odnesel boj za kolajno.

Edina slovenska finalistka Alja Kozorog je v konkurenci kanuistk osvojila osmo mesto. Imela je sicer dva dotika in štiri kazenske sekunde, kar ji je onemogočilo še višjo uvrstitev. Zmagala je Britanka Mallory Franklin. Bila je dobro sekundo hitrejša od Francozinje Marjorie Delassus, tretja pa je bila Čehinja Martina Satkova.

V polfinalu sta veslali še Lea Novak in Eva Alina Hočevar, vsaka sta imeli po dva dotika, ter osvojili 21. oziroma 22. mesto.

Po dveh tekmah svetovnega pokala je razveseljiv tudi pogled na lestvico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Peter Kauzer med kajakaši s 100 točkami vodi, drugi je Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Švicar Martin Dougoud.

V kanuju je Benjamin Savšek v skupnem seštevku drugi, Luka Božič pa tretji. Vodi Francoz Nicolas Gestin. Med deseterico najboljših je po dveh tekmah svetovnega pokala tudi Ajdo Novak, ki je deseta.

Dosežki slovenskih slalomistov na divjih vodah v uvodnih preizkušnjah svetovnega pokala v Pragi in Krakovu so izvrstno vabilo na tretjo tekmo svetovnega pokala, ki bo prihodnji konec tedna potekal v Tacnu. Na Savi bodo v petek na sporedu kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa boji za odličja.

Vir: STA
Foto: Sportida

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Gajser “osmodil” Prada po zunanji in postal kralj Indonezije...Več

2

NAPOVED TEDNA: Danes odbojka, nato pa motokros in Prva liga Telemach!...Več

3

VIDEO: Drugič zapovrstjo in osmič v sezoni donela slovenska himna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”...Več

2

30 najvrednejših nogometašev Bundeslige...Več

3

Herlings: ‘’Zdajšnje kvalifikacije so dolgočasne!’’...Več