pismo ikona
šport TV 1 logo
01:35 V ŽIVO
New York Rangers - Pittsburgh NHL
šport TV 2 logo
03:00
Nice - Bordeaux Ligue 1
šport TV 3 logo
03:00
Western United - Western Sydney Avstralska liga

Olimpijski maraton bo izpeljan v Saporu

Avtor: Blaž Magdič
1. 11. 2019, 14.41

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da bodo maraton in tekme v hoji na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu pripravili v Saporo na Japonskem. To je Mok sporočil po sestanku v japonski prestolnici z lokalnimi organizatorji, ki so bili ostro proti tej odločitvi in je niso potrdili, a so jo sprejeli "v dobro uspeha celotnih OI".

“Odločitev sprejemamo, vendar le zaradi uspeha celotne izvedbe OI. Tako ne bomo ovirali te odločitve Moka, četudi se z njo ne strinjamo,” je po sestanku dejala guvernerka Tokia Yuriko Koike in dodala: “Z drugimi besedami, ta odločitev nima našega soglasja.”

Mok je iskal rešitev za izvedbo maratona po atletskem svetovnem prvenstvu v Dohi, kjer so imeli atleti kljub tekmam v nočnih urah konec septembra in v začetku oktobra v maratonu in hoji izjemno veliko težav zaradi visoke vročine in vlažnosti zraka. To so želeli preprečiti med OI naslednje leto, tudi Tokio je namreč znan po poletnih visokih temperaturah in vlagi.

“Na žalost smo morali sprejeti tako odločitev v korist tekmovalcev. Mislim, da je tudi jasno, zakaj so jo organizatorji tudi sprejeli. Opravičujemo se jim, ker smo se odločili tako pozno. A gotovo bomo naslednje leto priča izjemnim in zelo uspešnim olimpijskim igram,” je dejal vodja koordinacijske komisije Moka za OI 2020 John Coates.

Tokijska guvernerka je tudi jasno povedala, da so proti tej odločitvi in naglici pri njeni dokončni potrditvi tako mestne oblasti kot prebivalci japonske prestolnice, “ki so trdo delali pri pripravah na ta dogodek.” Obenem je pojasnila, “da so so posvetovali tudi s pravniki, toda končno absolutno moč pri tem ima Mok.”

Na sestanku sta bila poleg Coatesa in Koikejeve prisotna tudi japonska ministrica za OI Seiko Hashimoto, nekdanja hitrostna drsalka, in vodja lokalnega organizacijskega komiteja Yoshiro Mori.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Niko Kovač, vprašanje časti...Več

2

Izkušnje in zmagovalna miselnost...Več

3

“Jojo” z novo pogodbo med največje slovenske športne zaslužkarje...Več

Najbolj brano ta mesec

1

SIMULACIJA LETA? Tako je branilec Torina želel izključiti Ronalda (video)...Več

2

VIDEO: Buffon prejel gol, kot ga še v Fifi ne boste videli...Več

3

VIDEO: Super Jojo z utekanjem in golom osmešil obrambo Napolija...Več