pismo ikona
šport TV 1 logo
02:45
Toulouse - Grenoble Ligue 2
šport TV 2 logo
03:00
Torino - Spezia Serie A
šport TV 3 logo
03:00
Marseille - Nimes Ligue 1

Olimpijski maraton bo izpeljan v Saporu

Avtor: Blaž Magdič
1. 11. 2019, 14.41

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da bodo maraton in tekme v hoji na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu pripravili v Saporo na Japonskem. To je Mok sporočil po sestanku v japonski prestolnici z lokalnimi organizatorji, ki so bili ostro proti tej odločitvi in je niso potrdili, a so jo sprejeli "v dobro uspeha celotnih OI".

“Odločitev sprejemamo, vendar le zaradi uspeha celotne izvedbe OI. Tako ne bomo ovirali te odločitve Moka, četudi se z njo ne strinjamo,” je po sestanku dejala guvernerka Tokia Yuriko Koike in dodala: “Z drugimi besedami, ta odločitev nima našega soglasja.”

Mok je iskal rešitev za izvedbo maratona po atletskem svetovnem prvenstvu v Dohi, kjer so imeli atleti kljub tekmam v nočnih urah konec septembra in v začetku oktobra v maratonu in hoji izjemno veliko težav zaradi visoke vročine in vlažnosti zraka. To so želeli preprečiti med OI naslednje leto, tudi Tokio je namreč znan po poletnih visokih temperaturah in vlagi.

“Na žalost smo morali sprejeti tako odločitev v korist tekmovalcev. Mislim, da je tudi jasno, zakaj so jo organizatorji tudi sprejeli. Opravičujemo se jim, ker smo se odločili tako pozno. A gotovo bomo naslednje leto priča izjemnim in zelo uspešnim olimpijskim igram,” je dejal vodja koordinacijske komisije Moka za OI 2020 John Coates.

Tokijska guvernerka je tudi jasno povedala, da so proti tej odločitvi in naglici pri njeni dokončni potrditvi tako mestne oblasti kot prebivalci japonske prestolnice, “ki so trdo delali pri pripravah na ta dogodek.” Obenem je pojasnila, “da so so posvetovali tudi s pravniki, toda končno absolutno moč pri tem ima Mok.”

Na sestanku sta bila poleg Coatesa in Koikejeve prisotna tudi japonska ministrica za OI Seiko Hashimoto, nekdanja hitrostna drsalka, in vodja lokalnega organizacijskega komiteja Yoshiro Mori.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Hakimi pokazal, kaj je kirurška natančnost...Več

2

Kung Fu Zlatan za ogrevanje uporabil milanskega trenerja (VIDEO)...Več

3

Japonec Ryota uprizoril najpočasnejšo 11-metrovko vseh časov (video)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jojo kot Messi, zabil s solo prodorom...Več

2

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več

3

Analiza: Če bi žoga namesto v vratnico šla v gol … bi Milan bil še višje...Več