single
[38]
229233

Olimpijski dan z več kot 18 lokacijami po Sloveniji privabil več kot 5500 mladih

Avtor: Aljaž Pirnat
24. 6. 2024, 12.55

Na Olimpijskem komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez so tudi letos obeležili olimpijski dan. V petek, 21. junija, so na 18 različnih lokacijah po vsej državi pripravili aktiven program za kar 5730 učencev in učenk slovenskih osnovnih šol. Ta edinstveni dogodek simbolizira pomembnost olimpijskih vrednot in ohranjanje olimpizma.

Olimpijski dan, ki ga vsako leto praznujemo 23. junija, nosi globok zgodovinski pomen. Na ta dan leta 1894 je bil
v Parizu ustanovljen Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki je obudil olimpijske igre moderne dobe.

Prvo praznovanje olimpijskega dne se je zgodilo 23. junija 1948 pod okriljem devetih nacionalnih olimpijskih komitejev.

Leta 1978 je Mok prvič pozval vse nacionalne olimpijske komiteje k skupnemu organiziranju olimpijskega dne z namenom promocije olimpijskega gibanja v skladu s priporočenimi smernicami. Danes, več kot 75 let po prvem praznovanju, olimpijski dan ostaja edinstvena priložnost za širjenje olimpijskih vrednot po vsem svetu, so prepričani pri OKS.

V sklopu letošnjega praznovanja olimpijskega dne so se uspešni slovenski športniki, olimpijci, vrnili v svoje šolske klopi, kjer so s prisotnimi delili spomine na začetke svoje športne poti, otroške igre in brezskrbne dni. Z mladimi so delili svoje bogate izkušnje iz sveta športa in osebne zgodbe o tekmovanju na olimpijskih igrah ter kaj jim te igre pomenijo. Skozi navdihujoče pogovore so otroci spoznali izjemno predanost in trud, ki sta potrebna
za doseganje vrhunskih rezultatov.

Vzporedno z izobraževalnimi dejavnostmi so učenci poslušali olimpijsko himno in izrekli zaprisego v imenu mladih športnikov. Vrhunec dneva je predstavljal olimpijski tek v okolici šol. Ta kratka, a simbolična preizkušnja je bila nagrajena s simboličnimi kolajnami, ki so jih prejeli vsi udeleženci, s čimer je bil poudarjen pomen sodelovanja in vztrajnosti.

Praznovanje je bilo obenem tudi priložnost za neposredno druženje z vrhunskimi športniki. Otroci so se z njimi
fotografirali, pridobili avtograme in skupaj sodelovali v organiziranih športnih izzivih. Na ta način so se mladi še bolj povezali s športniki, ki so jih zagotovo navdihnili za uresničevanje lastne športne poti.

Skozi vse aktivnosti so otroci ne le spoznali olimpijske vrednote, temveč so jih tudi živeli in udejanjali v praksi, kar je bistvo olimpijskega duha, ki ga to praznovanje nosi.

V vseh regijah Slovenije smo odprli vrata olimpizma in olimpijskih vrednot več kot 5500 otrokom. Ti dogodki niso le praznovanje, temveč tudi priložnost za spodbujanje zdravih življenjskih navad in vrednot, ki so ključne za osebni in skupnostni razvoj. Mlade spodbujamo, da preko gibanja, učenja in raziskovanja spoznavajo pomen vztrajnosti, fair-playa, spoštovanja in prijateljstva, so še zapisali pri OKS.

Vir: STA
Foto: Arhiv OKS

Zadnje video vsebine

1

Bravo poražen na svoji krstni evropski preizkušnji (VIDEO)...Več

2

“Prodal” je Kavčiča, bo zdaj še Jovana? Poplatnik je vlečni voz Brava in prvi adut v Evropi (VIDEO)...Več

3

Sekulić po izpadu odgovarja kritikom: “Vedno je najlažje kritizirati in kriviti trenerja” (VIDEO)...Več

4

(VIDEO) Herlings z opravičilom Gajserju: Žal mi je, da sem ga moral prehiteti na takšen način...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Dončić: “Vsakič mi je v čast igrati za Slovenijo” (VIDEO)...Več

2

Vilfan po visokem porazu Slovenije proti Grčiji: Pričakujem, da bo selektor nepreklicno odstopil (VIDEO)...Več

3

Benjamin Šeško “odprl” srce in nagovoril navijače (FOTO)...Več