single
[2]
139576

Olimpija tudi uradno v rokah nemškega poslovneža

Avtor: Kenny Jan
19. 10. 2021, 14.11

Slovenski nogometni prvoligaš Olimpija iz Ljubljane je danes uradno dobil novega šefa. Dosedanjega predsednika, 83-letnega ameriškega poslovneža srbskega rodu Milana Mandarića, je na skupščini v Ljubljani zamenjal nemški poslovnež Adam Delius.

Delius, sicer lastnik nepremičninskih podjetij Delius Immobilien AG v okolici Münchna, je na novinarski konferenci po skupščini o ciljih in željah govoril podobno kot Mandarić ob svojem prevzemu kluba, tudi z željami o igranju v ligi prvakov in polnih tribunah stadiona v Stožicah. V slovenski nogomet pa za razliko od Mandarića, ki je bil med drugim lastnik Porstmoutha, Leicester Cityja in Sheffield Wednesdaya, prihaja kot kar precejšnja neznanka.

“Imam le en cilj, to je, da je Olimpija prvak. Obenem pa si želim, da bo znamka Olimpije primerno predstavljena tudi v evropskih tekmovanjih. Klub vodi cela ekipa, ne le predsednik, to pa bomo predstavili v prihodnjih dneh,” je dejal Delius in dodal, da je treba delovati skupaj, tudi z navijači, za vrh slovenskega nogometa. Pri tem je privržencem kluba dal prvi “bonbonček”, in sicer v obliki prostega vstopa na četrtfinalno pokalno tekmo 27. oktobra proti Kopru.

Po novem naj bi klub imel dva športna direktorja, eden bo, kot so pisali mediji že v preteklih tednih, nekdanji reprezentant Mladen Rudonja, ki bo že tretjič opravljal to funkciji pri ”zeleno-belih”. Nov mož v upravi bo tudi nekdanji predsednik Krškega Boštjan Blažinčič, ki bo skrbel za poslovni del klubskega ustroja.

Ob predsedniku Deliusu sta po novem v izvršnem odboru Christian Dollinger in Igor Barišić, v nadzornem odboru so Blažinčič, Boris Ferenčak in Rudonja, v disciplinski komisiji pa Janez Zupančič, Marko Apollonio in Josip Kovačević. Rezervni član je Blaž Bolcar.

Tako se je končala večletna saga o Mandarićevi prodaji Olimpije. To je Nemec sicer želel kupiti že konec lanskega leta, a takrat do zaključka posla ni prišlo. Zdaj pa je – v zameno za pet milijonov evrov.

Kot so poročali mediji, je moral tri milijone nakazati za poplačilo dolgov, dva pa je prejel 83-letni Mandarić, ki je Olimpijo vodil zadnjih šest let, klub pa prevzel od prejšnjega predsednika Izeta Rastoderja. Leta 2016 je po 21 letih suše osvojil naslov državnega prvaka, uspeh je ponovil tudi dve leti pozneje. Zmaji so osvojili tudi tri pokalne lovorike v letih 2018, 2019 in 2021.

“Po šestih letih z zadovoljstvom predajam klub Adamu Deliusu. Pogovarjala sva se eno leto, želim mu polno uspeha v športnem in poslovnem delu. Adam je zelo ambiciozen, klubu želi dobro, je dober človek in upam, da ga boste podprli,” je na novinarski konferenci, na kateri je bilo tudi nekaj navijačev kluba Green Dragons, uvodoma dejal Mandarić.

“Sam sem preživel marsikaj v teh letih, vložil veliko dela v to, da bi Olimpiji vrnil nekdanji sijaj, da je Olimpija na vrhu lestvice v Sloveniji. To je bil cilj in to mi je uspelo. Vedno smo bili pri vrhu, naslova nismo vedno osvojili, razlogi za to so različni. Smo pa bili glavni klub v Sloveniji. Hvaležen sem ljudem, ki so bili z mano,” je še povedal Mandarić.

Njegovo Olimpijino obdobje je zaznamovalo tudi veliko menjav trenerjev (Marijan Pušnik, Marko Nikolić, Rodolfo Vanoli, Luka Elsner, Safet Hadžić, Igor Bišćan, Ilija Stolica, Aleksandar Linta, Zoran Barišić, Robert Pevnik, Dino Skender, Goran Stanković, Savo Milošević) in drugega kadra.

Vir: STA
Foto: Sportida

Zadnje video vsebine

1

Cvijanović: ”Maribor potrebuje izkušenega trenerja na visokem nivoju” (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Vratar Hanse ob razporejanju soigralcev pozabil na žogo, napako izkoristil napadalec...Več

3

Zlata številka spet v pravih rokah (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser je novi svetovni prvak! (VIDEO)...Več

2

Jan Pancar: Motokros je na Finskem veliko bolj razvit, kot misli večina...Več

3

Srebrnič ima protistrup za Olimpijo, sliši na ime sodnikov podaljšek...Več