single
[38]
132997

Okužbe na OI rastejo, pozitivni tudi športniki

Avtor: Kenny Jan
21. 7. 2021, 09.07

Organizatorji poletnih olimpijskih iger Tokio 2020 so v današnjem dnevnem poročilu navedli, da so dan pred slovesnim odprtjem iger odkrili novih osem pozitivnih primerov na novi koronavirus. Med pozitivnimi je tudi eden športnik, ki pa ne biva v olimpijski vasi, so poudarili.

Vse od 1. julija so tako tokijski prireditelji v povezavi z OI registrirali 75 pozitivnih primerov novega koronavirusa. Organizatorji so sporočili, da je bil tokrat pozitivna tudi ena od uradnih oseb v olimpijski vasi, ki je imela 12 bližnjih stikov.

Že v torek so iz češke olimpijske reprezentance objavili, da je po pozitivnem testu odbojkarja na mivki Ondreja Perušiča zdaj pozitiven še njegov trener Simon Nausch.

Poleg 75 pozitivnih testov, ki so jih registrirali olimpijski organizatorji, so v japonskih prefekturah odkrili še štiri nove primere, povezane z OI. Vendar regionalne oblasti na Japonskem niso obvezane poročati o teh odkritih primerih. Vodja organizacijskega odbora Tokio 2020 Toshiro Muto je dejal, da bodo prireditelji skrbno spremljali število novookuženih in ustrezno ukrepali, če bo to potrebno. Za zdaj ni izključil niti morebitne odpovedi iger, če se bi razmere glede koronskih okužb močno poslabšale.

Na isti dan je sicer predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach izjavil, da odpoved iger “nikoli ni bila možnost”, pa piše britanski BBC. “Ne moremo vnaprej napovedati, kaj se bo zgodilo z novimi okužbami. Če bo prišlo do strmega naraščanja koronskih okužb, bomo ustrezno ukrepali. Imamo določene varnostne ukrepe, kako se odzvati na okužbe,” je na novinarski konferenci zatrdil Muto.

Medtem pa je vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pohvalil tokijske organizatorje za njihova prizadevanja v boju proti novemu koronavirusu. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da iger ne smemo soditi po tem, koliko primerov okužb odkrijejo organizatorji, piše nemška agencija dpa. “Olimpijskih iger Tokio 2020 ne smemo soditi po številu primerov covida-19, saj je tveganje povsem izničiti enostavno nemogoče,” je dejal prvi mož WHO na konferenci Moka, kjer je sodeloval kot gost.

“Kar največ šteje, je, kako se s temi okužbami spopadajo na igrah,” je poudaril Tedros in dodal, da so “organizatorji naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo igre potekale najbolj varno, kolikor je to mogoče”.

Olimpijske igre Tokio 2020 se bodo s slovesnim odprtjem začele v petek, prva tekmovanja so sicer na sporedu že v sredo.

Vir: STA
Foto: Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Livaja uprizoril pravo mojstrovino – vratarja premagal iz mrtvega kota!...Več

2

VIDEO: Popravilo sklopke za ekspresno vrnitev Gajserja na progo...Več

3

Bratski dvoboj na derbiju drugega kola PLT (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Skoraj neverjetno: Luka Dončić na naslovnici igre NBA 2K22!...Več

2

VIDEO: VAR prihaja v Prvo ligo Telemach...Več

3

Pestro poletje na ŠPORT TV...Več