single
[6]
196168

Odbojkarsko SP na vsaki dve leti, s povečanim številom reprezentanc

Avtor: Urban Kolman
24. 6. 2023, 18.44

Mednarodna odbojkarska zveza FIVB se je odločila, da bo svetovna prvenstva organizirala na vsaki dve leti. Obenem se bo število ekip, ki bodo na njih nastopale, z dosedanjih 24 povečalo na 32. Kot so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije, so spremenili tudi sistem kvalifikacij. To po odločitvi izvršnega odbora FIVB velja za obdobje 2025 do 2028.

Vodstvo krovne odbojkarske organizacije je potrdilo, da se bodo svetovna prvenstva namesto na vsaka štiri leta po novem odvijala vsaki dve leti, naslednji mundial bo že leta 2025, sledilo pa mu bo prvenstvo leta 2027. FIVB je koledar uskladila tudi s celinskimi zvezami, tako da bodo celinska prvenstva, med njimi tudi evropsko prvenstvo, po novem na sporedu leta 2026 in 2028.

Na svetovnih prvenstvih bo odslej tekmovalo po 32 reprezentanc, neposreden nastop pa si bodo zagotovili gostitelj, aktualni svetovni prvak in po tri najuspešnejše reprezentance z vseh celinskih prvenstev, ostalih 15 mest pa bodo zapolnile reprezentance glede na svetovno lestvico.

Znan je tudi že format tekmovanja. Reprezentance se bodo med seboj merile v osmih skupinah s po štirimi ekipami, najboljši dve iz vsake skupine pa se bosta uvrstili v osmino finala. Sledili bodo še četrtfinale, polfinale in tekmi za odličja. Posamezna reprezentanca bo tako odigrala največ sedem obračunov, vsega skupaj pa bo v boju za svetovno krono moč spremljati 64 tekem.

Zadnje svetovno prvenstvo za moške sta lani skupaj gostili Poljska in Slovenija, na njem pa so slovenski odbojkarji osvojili četrto mesto.

FIVB se je odločila tudi za ukinitev olimpijskih kvalifikacij, ki se bodo letos tako odvijale zadnjič. Nastop na olimpijskih igrah v Los Angelesu si bodo, ob ZDA kot državi gostiteljici, po novem zagotovili še vsi celinski prvaki (pet mest), najboljše tri reprezentance s svetovnega prvenstva 2027 ter tri najvišje uvrščene reprezentance na svetovni lestvici, ki si pred tem olimpijske vozovnice še niso zagotovile.

S spremembami v koledarju želijo FIVB in celinske zveze število reprezentančnih tekmovanj na letni ravni zmanjšati na največ dve. V okviru FIVB bodo tako le še liga narodov in svetovna prvenstva, v okviru evropske zveze pa evropska liga in evropska prvenstva.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Podoživite večer v Stožicah, ko se je Slovenija po 24 letih znova uvrstila na Euro...Več

2

Apatič: “Maribor je že proti Muri razmišljal o Olimpiji” (VIDEO)...Več

3

Dvajsetletni vratar junak v Hali Tivoli: “Odlično se razumemo in to se vidi na ledu” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več

3

Danska premagala nerazpoložene Slovence in potrdila uvrstitev na EP (VIDEO)...Več