single
[6]
206620

Odbojkarska zveza Slovenije z odzivom na medijske zapise o finančnem stanju

Avtor: Blaž Magdič
20. 10. 2023, 16.02

Odbojkarska zveza Slovenije se je odzvala na zapise o finančnem stanju zveze in izrazila prepričanje, da stanje ni tako črno, kot kaže primanjkljaj za leto 2022 v višini 795.000 evrov. Ta je nastal predvsem zaradi zagotavljanja najboljših pogojev za delo reprezentanc in pa zamika plačila mednarodne zveze in sponzorjev lanskega svetovnega prvenstva.

“V določenem obdobju je imela OZS resda precejšen finančni primanjkljaj, vendar je bilo zagotavljanje najboljših možnih pogojev za delo reprezentancam ter doseganje vrhunskih rezultatov in tekmovalnih uspehov postavljeno v ospredje. Enako kot tudi že v preteklosti in to se je OZS doslej vselej obrestovalo. V finančnem poročilu OZS za leto 2022 je bil izkazan primanjkljaj v višini 795.000 evrov. Gre za leto, v katerem je bilo 8.300.000 evrov realiziranega proračuna OZS in je znesek primanjkljaja tako pomenil le slabih deset odstotkov,” so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

V nadaljevanju sporočila pa so izrazili optimizem za nadaljnja leta, v katerih se ne bodo izvajali tako veliki projekti, kot je svetovno prvenstvo, in prihodki in odhodki ne bodo tako veliki.

“Dela sredstev za organizacijo svetovnega prvenstva, ki bi pomenila manjši primanjkljaj, OZS s strani Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) ni prejela v letu 2022, kot je bilo prvotno predvideno, ampak šele v letu 2023. Prav tako je OZS del sponzorskih sredstev iz naslova svetovnega prvenstva prejela v letu 2023. V letu 2023 bo OZS glede na vse kazalce, ki so trenutno na voljo, beležila 470.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki in za toliko se bo znižal tudi negativni finančni društveni sklad,” so še zapisali.

Ob tem je OZS v letu 2022 z mednarodno zvezo podpisala pogodbo za projekt Empowerment v višini milijona ameriških dolarjev, namenjenega ženski reprezentanci. Ta pogodba je rezultat uspešno izpeljanega svetovnega prvenstva in poguma OZS pri sprejemanju določenih odločitev. OZS iz naslova projekta črpa 200.000 dolarjev letno.

V letih 2022 in 2023 je OZS v neposredni povezavi z organizacijo svetovnega prvenstva s pridobljenimi sredstvi mednarodne zveze in skozi projekt Empowerment pridobila več kot 550.000 evrov dodatnih sredstev. Če se seštejejo vse neposredne finančne učinke aktivnosti zadnjih dveh let, je OZS v tem obdobju pridelala pozitivni finančni učinek v višini 475.000 evrov.

Vse aktivnosti OZS so bistveno pripomogle k prepoznavnosti in ugledu zveze ter OZS omogočile lažji in konkretnejši dostop do sponzorjev, vplivale pa so tudi na višino sponzorskih pogodb. Država in Fundacija za šport ostajata najpomembnejši vir prihodka OZS, ki si želi, da bi bilo teh sredstev v prihodnje še več. V 2023 bo proračun OZS znašal okoli tri milijone evrov, sistemskih sredstev bo okrog 870.000 evrov.

OZS ima prav tako že začrtano prihodnost. V letu 2024 bo glede na podatke in izračune saniran celoten preostali dolg. OZS ob tem želi v Slovenijo pripeljati enega od turnirjev lige narodov, v to je usmerjenih veliko aktivnosti. V letu 2024 OZS računa tudi na nastop moške reprezentance na olimpijskih igrah v Parizu. Po njih sledi pomladitev reprezentance, za katero pa je OZS praktično že zagotovila sredstva v okviru projekta FIVB Empowerment v višini enega milijona dolarjev, ki bodo namenjena moški reprezentanci. S pomočjo teh sredstev in preostalih sredstev v višini 800.000 dolarjev, ki jih mora OZS na račun projekta Empowerment za žensko reprezentanco pridobiti v prihodnjih letih, bo OZS še naprej zagotavljala konkurenčnost obeh reprezentanc. Hkrati si bo OZS s tem zagotovila tudi večjo finančno stabilnost.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Romunke po drami z obrambo v zadnjih sekundah do zmage nad Brazilkami...Več

2

Dobrosrčna poteza Tima Gajserja: Mladi navijač prejel dres in od sreče kar zajokal (VIDEO)...Več

3

Gerčar o Pradu: V najboljši formi je bil v začetku sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sijajen uvod EURA za Slovenijo: Četa Matjaža Keka odščipnila točki favorizirani Danski...Več

2

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

3

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več