single
[3194]
159737

Od večnih derbijev do nepopustljive Gorice

Avtor: Marko Premrl
21. 5. 2022, 21.25

Letošnja izvedba prve nogometne lige bo državnega prvaka dobila v zadnjem krogu, tako kot se je zgodilo že lani in predlani. Skupno od leta 1991 naprej pa se je osemkrat naziv prvaka podelil prav na zadnji tekmi. Pogledali smo si, kdaj se je zgodilo in kako.

1998/1999: Odločil derbi v zadnjem krogu
Na prelomu tisočletja je vedno več veljave na slovenski nogometni sceni dobila Gorica. Primorci so bili vse do zadnjega v igri za prvo mesto. Triintrideseti krog (zadnji) je na sporedu imel prav tekmo Maribora in Gorice, razlika na vrhu pa je bila le ena točka. Z goloma Daliborja Filipoviča in Klitona Bozga je proslavljal Maribor.

2000/2001: Maribor pokoril Olimpijo
Prvi večni derbi v boju za naslov na zadnji tekmi se je odvil leta 2001. V zaključnih krogih sta oba kluba nizala identične rezultate, ko so zmagali eni, so tudi drugi, ko so izgubili eni, so tudi drugi. Maribor je v zadnji krog tako vstopil z dvema točkama prednosti, Olimpija pa je bila še v igri, saj je bil na sporedu večni derbi. Zmaji so imeli prednost domačega terena, po golu Barnabasa Sztipanovicsa je bilo jasno, da mora Olimpija v zadnjih 20 minutah zadeti vsaj dvakrat, uspelo pa ji je le enkrat, remiziral je Sebastjan Cimerotič.

2001/2002: Primorje glavni mariborski rival
V naslednji sezoni je glavno vlogo rivala Maribora za naslov prvaka prevzelo ajdovsko Primorje. Sinovi burje so vse do zadnjega dihali Štajercem za ovratnik, a v poslednjem krogu jih je čakala težka naloga. Morali bi slaviti v Ljudskem vrtu, a so bili daleč od presenečenja, saj jih je na Primorsko sklonjenih glav domačin poslal z rezultatom 3:0.

2003/2004: Nepopustljivi Gorici pomagala Mura
Prava drama je bil zaključek prvenstva leta 2004. Za prvo mesto so se potegovali Maribor, Gorica in Olimpija. Pred zadnjim dejanjem je imel Maribor eno točko prednosti pred Gorico, ki je v predzadnjem krogu izgubila proti Primorju in padla s prvega mesta, in dve pred Olimpijo. Slednji so nato premagali Primorje, Gorica je strla Koper, Mura pa je nadoknadila zaostanek proti Mariboru ter na koncu celo zmagala in naslov prvaka poslala v Novo Gorico.

2005/2006: Domžale prekratke za Gorico
Ko so 27. maja leta 2006 Domžale mestni stadion v Ajdovščini zapustile brez doseženega zadetka in s točko v žepu, si je Gorica v Lendavi priigrala zmago in dve točki prednosti pred zadnjim krogom. V mestu vrtnic so znali naskok ohraniti, premagali so Rudar, Domžalam pa ni koristla niti prestižna zmaga z Mariborom.

2017/2018: Spet Maribor in Olimpija
Tako Olimpija kot Maribor sta leta 2018 osvojila 80 točk, so pa že prej zmaji vedeli, da imajo prednost medsebojnih obračunov. Zadostoval jim je remi pri Domžalah z 1:1, Maribor pa je zabeležil Pirovo zmago proti Gorici.

2019/2020: Olimpija ni izkoristila priložnosti in končala na tretjem mestu
Leta 2020 se je prvenstvo končalo s tremi ekipami v razliki dveh točk, a vendar je bil pred zadnjim krogom Maribor že odrezan. Celje je imelo pred Olimpijo dve prednosti. Remi v mestu grofov je zadostoval, Olimpija pa je padla celo na tretje mesto, saj jo je na drugem izpodrinil Maribor.

2020/2021: Mura šokirala Štajersko
Še kako svež je spomin iz lanske sezone. Maribor je imel tri točke prednosti pred Muro, Olimpija je bila s štirimi zaostanka izključena iz boja za naslov. Še 15 minut pred koncem je bilo 1:1, kar je povsem ustrezalo vijolicam, potem pa so črno-beli dvakrat zadeli, se izenačili na lestvici pri 63 točkah in zaradi boljšega izkupička medsebojnih obračunov prišli do prvega naslova prvaka Slovenije.

Tudi letos se bo naslov podelil v zadnjem krogu. V igri sta še Maribor in Koper.

Prenos tekme Mura – Maribor si boste lahko ogledali na Š1, začnemo ob 16.30 s studijskim programom, tekma se prične uro kasneje.

 

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Gajser “osmodil” Prada po zunanji in postal kralj Indonezije...Več

2

NAPOVED TEDNA: Danes odbojka, nato pa motokros in Prva liga Telemach!...Več

3

VIDEO: Drugič zapovrstjo in osmič v sezoni donela slovenska himna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”...Več

2

30 najvrednejših nogometašev Bundeslige...Več

3

Herlings: ‘’Zdajšnje kvalifikacije so dolgočasne!’’...Več