single
[2,2427]
136418

Oblak: Selektor ne more biti kriv za vse

Avtor: Kenny Jan
8. 9. 2021, 09.45

Slovenija si je po točki proti Slovakom in zmagi nad Malto na tretji tekmi v septembrskem reprezentančnem oknu obetala nov pozitiven rezultat. Čakalo jo je sicer zahtevno gostovanje v Splitu proti Hrvaški, ki velja za eno najboljših reprezentanc na svetu. Pred tekmo varovanci Matjaža Keka niso skrivali optimizma, a so na terenu delovali povsem razglašeno. Vidno razočarana sta bila na tiskovni konferenci po ''sosedskem obračunu'' tudi selektor Kek in kapetan Jan Oblak.

Hrvaška je skozi celotno tekmo igrala s prestavo ali dve več od nogometašev Slovenije. Rezultat 3:0 je povsem realen, ”ognjeni” so imeli 67% časa žogo v svoji posesti, priigrali so si kar 23 strelov, od tega 10 v okvir, Slovenci pa so proti domačim vratom poizkušali vsega šestkrat, od tega dvakrat v okvir. ”Hrvaška je bila boljša in je povsem zasluženo zmagala. V prvem polčasu smo imeli dva protinapada iz katerih bi lahko zadeli, toda na žalost je bilo, kakor je pač bilo. Enostavno nismo bili na nivoju in lahko samo čestitamo Hrvatom za zmago,” je dejal Oblak.

Vratar madridskega Atletica se strinja, da smo od Kekove čete pričakovali veliko več borbenosti. Med drugim so si prvi rumeni karton so si ”prislužili” šele v zadnji minuti rednega dela tekme. ”Lahko bi bili bolj agresivni. Sedaj, ko je tekme konec, smo lahko pametni, ampak svoje je potrebno narediti na terenu. Moramo gledati pozitivno naprej, čakajo nas še 4 tekme. Ni kaj za povedati, težko nam je po takem porazu.”

Čuvaj mreže iz Škofje Loke je med polčasom sicer poskušal motivirati svoje soigralce, a zaman. ”Soigralcem poskušaš dati nasvete in energijo, po prvih 45 minutah smo izgubljali 1:0, tekmo je bilo mogoče obrniti, ampak na žalost v drugem polčasu nismo kaj dosti spremenili.”

Hrvaška izbrana vrsta je roko na srce res kvalitetnejša, ampak mnogi se strinjajo, da bi se dalo s pravim pristopom in karakterjem storiti veliko več. Oblak je na konferenci odprl temo oziroma problem, ki je v slovenski reprezentanci prisoten že nekaj časa. ”Po kvaliteti nismo isti kot večje reprezentance, ampak po borbenosti bi morali biti na višjem nivoju. Na nekaterih tekmah se borimo, kot da smo najbolj borbena reprezentanca na svetu, na nekaterih pa, ko nismo na nivoju, enostavno pokažemo, da nismo dorasli takim tekmam. To je naš največji problem. Zakaj je temu tako, je težko razumeti. Prav vsak, tudi če ne igra najbolje, se lahko bori.”

Slovenija si je s tem porazom močno otežila pot proti mundialu, ki se bo prihodnje leto odvil v Katarju. ”Treba se bo pogovoriti s fanti. Vsi bi se morali boriti za svetovno prvenstvo. Vem, da nam ne bo lahko, jaz imam ogromno željo in vem, da so fantje tega sposobni, ampak, kot sem rekel, določene stvari bomo morali razrešiti med seboj in v vsako tekmo kreniti kot na prvi proti Hrvaški. Problem je v nas samih, selektor ni odgovoren za čisto vse.”

Selektor Matjaž Kek je bil tudi realen, da si Slovenija po tekmi ni zaslužila niti točke: ”V sijajni atmosferi smo bili deklasirani. Poraz bi lahko bil še višji, nismo si zaslužili popolnoma nič. Na koncu smo Hrvate lahko na igrišču le še gledali. To je še en dokaz, da je Hrvaška najboljša reprezentanca v naši skupini.”

59-letni strateg je sicer naredil določene spremembe v primerjavi s prejšnjimi tekmami, za poraz pa je dejal, da sam prevzema odgovornost. ”Iščeš rešitve, da bi lahko odgovoril na določene zahteve. Igrali smo dobre tekme, ampak to danes res ni bilo za nikamor. Seveda je to moja odgovornost, ker jaz ekipo izbiram in jo vodim.”

Po tekmi je nekaj vprašanj padlo tudi na račun slabe predstave Josipa Iličića, od katerega vselej pričakujemo največ. ”Danes je bilo kar nekaj igralcev, ki so bili pod nivojem svojih sposobnosti. Razočarala me je celotna ekipa. Sicer je nekaj posameznikov, ki so res dali vse od sebe, ampak to ni dovolj. Josip sam že dobro ve, ko igra slabo, ampak to sedaj ni pomembno, pomembno je, kako je delovala ekipa, kar pa je bila katastrofa,” je povedal Kek.

V skupini H sta po 6. krogu kvalifikacij na prvem mestu Hrvaška in Rusija s 13 točkami, tretja je Slovaška z 9, Slovenija ima na svojem računu 7 točk, na zadnjih dveh mestih pa sta Malta in Ciper s po 4 zbranimi točkami. ”Ob takšni tekmi je brez veze pogledovati na lestvico. Mi moramo razrešiti problem, ki je prisoten že nekaj časa. Kvalifikacije še niso končane. Konec koncev moraš ostati optimističen, ampak tudi realen, zato bo potrebno potegniti določene poteze, da bi to, kar je slabega, ustavil. Upam, da nas bo poraz zbudil,” je zaključil selektor.

Foto: Sportida

 

Zadnje video vsebine

1

Allegri besnel po tekmi: ”In oni bi radi igrali za Juventus!” (VIDEO)...Več

2

Lotrič: Evropa nam bo prinesla veliko novih izkušenj (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Bo Olimpija eno izmed presenečenj letošnje ICEHL?...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Olimpija v ICEHL...Več

2

Pred derbijem na ŠTV: Mulahusejnović je novi Džeko (video)...Več

3

Puškaša naj dobi … kuža!...Več