single
[1180]
219623

Nove težave v formuli 1: Predsednik Fie pod preiskavo zaradi domnevnega poseganja v dirko

Avtor: Urban Kolman
5. 3. 2024, 18.08

Predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Mohamed Ben Sulajem je v preiskavi etične komisije Fie, ker naj bi na lanski dirki formule 1 za veliko nagrado Savdske Arabije posegel v končni razplet preizkušnje, je v ponedeljek poročal britanski BBC. Predsednik Fie in krovna zveza se na vprašanja britanskega medija še nista odzvala.

Po pisanju BBC je eden od žvižgačev krovni avtomobilistični zvezi razkril, da je Ben Sulajem posegel v razveljavitev kazni španskemu dirkaču Fernandu Alonsu (Aston Martin) med dirko v Džedi. Omenjeni žvižgač se sklicuje na poročilo uradnika za skladnost pravil Paola Basarrija, ki ga je v vpogled dobil BBC.

Po pričanju žvižgača naj bi Ben Sulajem podpredsedniku Fie za Srednji vzhod in Severno Afriko, ki je bil na dirki v Džedi v uradni vlogi, namignil, da je treba kazen Alonsu preklicati.

Alonso je na dirki prejel desetsekundno kazen, ker so mehaniki na postanku v boksih posegli v stoječ dirkalnik, kar ni dovoljeno med prestajanjem časovne kazni, piše BBC.

Po poročilu sodeč je žvižgač dejal, da je Ben Sulajem “pričakoval ali zahteval”, da kazen španskemu dirkaču umaknejo.

BBC sicer dopušča možnost, da bi lahko bilo nekaj izgubljeno s prevodom iz italijanščine v angleščino. BBC je sicer po lastnem poročanju preveril informacijo pri številnih uglednih predstavnikih dirkaškega športa. Čeprav nihče ni tega želel uradno potrditi, so vsi dejali, da so prejeli isto informacijo.

Glede na poročilo bo etična komisija za odločitev v primeru potrebovala do šest tednov.

Alonso bi z desetimi sekundami kazni končal na četrtem mestu lanske VN Savdske Arabije, ob preklicu kazni pa je lahko stopil na tretjo stopničko odra za zmagovalce.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Herlings kritičen do komisarjev: V takšnih razmerah je rumeno zastavico skoraj nemogoče videti (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: “V Sloveniji imamo talentirane igralce in trenerje, dajmo jim priložnost” (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Leverkusen je najlepša nogometna zgodba letošnje sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Na Lookmana bomo poslej gledali drugače...Več

2

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

3

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več