šport TV 1 logo
17:00
Finale: Real Madrid - Barcelona, prva tekma Španska liga
šport TV 2 logo
18:00 DANES
VN Latvije, prva dirka MXGP
šport TV 3 logo
18:30
Vrhunci petega dneva Tour de Hongrie

Nova dimenzija svetovnih nogometnih vladarjev

Avtor: Nejc Mravlja
26. 3. 2019, 09.14

1-4 in 4-0. Boljša otvoritev je uspela le še Angliji. Francoska reprezentanca je kvalifikacije za prihajajoče evropsko prvenstvo odprla z dvema visokima zmagama v Moldaviji in doma proti Islandiji. Ne glede na (ne)moč nasprotnikov je igralski skupek pod taktirko Didierja Deschampsa ne le privzel in upravičil, temveč popolnoma ponotranjil sloves aktualnih svetovnih prvakov. Gre za začetek s strani strokovne javnosti zahtevane lepotne operacije že tako ali tako privlačne osnove?

Griezmann, Mbappé, Giroud, Pogba, Kanté, Umtiti, Pavard, Lloris idr. so nosilci svetovne krone. Ta teden so vsem tistim, ki so po manj prepričljivi jeseni pričeli dvomiti v trajnost modre pravljice, hipoma zaprli usta. »Les Bleus« so v treh dneh na dveh tekmah zbrali šest točk, proti Moldavcem in Islandcem pa skupaj dosegli osem golov. Na prvo žogo popoln prelom z vsebino lanske ruske rapsodije, a le na prvo žogo. Sinoči v Saint-Denisu je nasproti Modrim stala reprezentanca, udeleženka zadnjih dveh velikih tekmovanj, proti kateri so Deschampsovi izbranci ne le zmagali, ampak gledalcem dali vedeti, da ne sodijo na isto raven. S čvrstimi direkti prepojen prvi polčas so po odmoru še nadgradili, tekmecu neutrudno delili aperkate in ga dokončno omrtvičili. “Proti zgoščenim obrambnim blokom nikdar ni lahko ustvarjati igre. Lotili smo se jih ubrano, z zdravo mero agresivnosti in nepopustljivosti. Sčasoma so postajali utrujeni in odprlo se nam je vse več prostora,” je po tekmi zadovoljno razlagal Deschamps in praktično ponovil sklep s petkove tekme proti Moldaviji.

Bliska se z vseh strani – strelska učinkovitost »par excellence«

Paul Pogba je vlogo glavnega kitarista v uveljavljenem garažnem bandu z lanskega mundiala zamenjal za dirigentsko palico v ubranem orkestru, v katerem se vse vrti okrog vešče uporabe osnovnega instrumenta: nogometne žoge. Modri vsebinsko tako prepričljivo niso pričeli posameznih kvalifikacij vse od oktobra 1980 (v boju za nastop na mundialu 1982 so s 7-0 ugnali Ciper in z 2-0 reprezentanco Irske). Za pojasnilo in ponazoritev zadostuje ogled drugega polčasa včerajšnje tekme. Nevarnost za nasprotnika je prihajala od vsepovsod. Nepredvidljivost Antoina Griezmanna in odločnost Olivierja Girouda je spretno dopolnila mladostna vihravost Kyliana Mbappéja. Rezultat: trio, ki v reprezentanci postaja smrtonosen strup za konkurenco. “Že od daleč se opazi, da vsi komaj čakamo aktivno tekmovalno druženje, ker vsi koristimo ekipi. Nadgraditi uspešno delo soigralcev je naše največje zadovoljstvo. Poskušamo izpopolniti naše sodelovanje, za kar si trdo prizadevamo na treningih.” Besede Olivierja Girouda bi brez težav potrdili nizko stoječi moldavska in islandska obramba, ki sta na žogo večino časa le upajoče pogledovali. Še manj sta se nadejali takšne prevlade tekmeca. Najsibo po zraku ali na tleh, s prodori po sredini ali po obeh krilih, s predložki ali z nizom kratkih podaj, v francoski posesti je žoga uspešno krožila od noge do noge in skoraj vselej našla pot v nasprotnikov kazenski prostor.

Modri več ne čakajo, da jim tekmec odpre vrata, odslej jih podirajo

Francoska tradicija dvobojevanja z manj uglednimi nasprotniki je povezana z mnoštvom mučnih večerov in globokih travm. Še pred lanskim elitnim skupkom nogometne smetane sta to potrdili tekmi z Bolgarijo in Luksemburgom, v nekoliko manjši meri še srečanje z Belorusijo. Šele na obračunih z reprezentancami, ki že po naravi gojijo bolj odprto igro, npr. z Nizozemsko, so gledalci prišli na svoj račun. Marca 2019 Francozi niso boječe trkali na nasprotna vrata in čakali, da jim jih odpro z druge strani. Preprosto so jih zrušili in vrgli s tečajev. S tem so dokončno prevzeli zlato breme na svoja pleča in ovrgli splošna prepričanja o postopnem pojemanju moči po lanskem dotiku vrha.

Deschamps je nogometno sestavljanko zložil v popolno celoto, komplementarnost profilov zlasti v napadu deluje imenitno. Resda v prihajajočih mesecih ne bodo na vseh tekmah zadeli po štirikrat, a že junijski obisk Turčije lahko izkoristijo za dodatno krepitev večplastnosti. Vsebina z uvodnih dveh kvalifikacijskih preizkusov za prihajajoči evropski vrh z letnico 2020 obeta. Všečna igra, brezhiben pristop in visoka raven ekipne povezanosti nudijo odlično izhodišče za nadaljevanje zgodbe o uspehu. Za Modre se trenutno nobena ovira ne zdi previsoka in zahtevna domača javnost po navdušujočem začetku novega poglavja z užitkom pričakuje njihove nove podvige.

 

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Gajser po hat-tricku zmag: Sploh ne vem, kaj naj rečem...Več

2

Zmes inteligence in potrpežljivosti – kako je Klopp zgradil svoj Liverpool?...Več

3

Giroudov finale bitke s preteklostjo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Ibrahimović s popolnimi škarjicami obnorel ZDA...Več

2

VIDEO: Mladinec se je ponorčeval z Neymarja...Več

3

VN Rusije: Gajserju zmaga in rdeča številka vodilnega (video)...Več