single
[3194]
180973

Nov vlagatelj, novi sponzorji, novi igralci, a stari cilji in želje

Avtor: Kenny Jan
7. 1. 2023, 11.24

Gorica je v petek kot ena zadnjih ekip letošnje prvoligaške druščine začela s pripravami na spomladanski del sezone, ki bo v luči krčevitega in izenačenega boja za obstanek morda še težji kot jesenski. Že prvi dan so ''plavo-beli'' predstavili svoje načrte in ambicije, prisotni so bili prvi novinci, govorilo se je tudi o investitorjih in novih - starih sponzorjih.

Gorico je slovenska nogometna javnost pred sezono pričakovala na mestih, ki vodijo v borbo za obstanek. Morda je bila to posledica prejšnjih sezon, morda tudi zaradi dejstva, da so ‘Vrtnice’ sezono začele celo s slabšim kadrom, kot so končale drugoligaško sezono. A kmalu je četa Mirana Srebrniča dokazala, da ni za odpis. Dobre predstave predvsem v uvodnem delu jesenske sezone so vlivale strahospoštovanje v kosti ostalih klubov slovenske elite, so se pa Goričani kar precej ušteli v napadu.

Če bi moštvu iz slovenskega Las Vegasa pred sezono ponudili osmo mesto, bi ga verjetno sprejeli z odprtimi rokami, glede na videno in na vse zgrešene priložnosti pa s pozicijo tik nad cono izpada upravičeno niso zadovoljni. Goriški privrženci se sprašujejo, kaj bi bilo, če bi Gorica izkoristila vsaj tiste ”nujne” šanse, ki jih imaš za dosego zadetka. Lahko rečemo, da bi Gorica bila bolj ali manj rešena obstanka, a na njeno žalost nogomet če-jev ne pozna.

Trener Srebrnič in športni direktor Admir Kršić sta priznala, da ekipa ni na mestih, ki so si jih pred sezono zadali za glavni cilj, zato je uprava takoj začela z iskanjem ustreznih kadrovskih rešitev. Iz francoskega Pauja je prišel vsestranski 26-letni napadalec Djibril Dianessy, Francoz malijskih korenin, ki ima izkušnje z igranjem tudi na Nizozemskem. Druga okrepitev je 24-letni Američan Steven Juncaj. Nazadnje je nastopal za Michigan Stars, je pa že prej okusil težino igranja v Evropi, potem ko je bil član nizozemskega Vitesseja in švicarskega Grasshopperja.

Glede na to, da je njegova močnejša noga leva, bi lahko predstavljal pomembno nadomestilo za Jošta Urbančiča, ki se po letu in pol poslavlja od Športnega parka, saj se v zameno za odškodnino, težko 300.000 evrov (v pogodbo so vključeni tudi bonusi in nagrade), seli v norveški Viking. ‘Plavo-beli’ so si močno želeli mariborskega Vida Kodermana, v boj za katerega se je podalo kar nekaj slovenskih ekip, 19-letnik pa se je po posvetovanju s svojim agentom naposled odločil za prestop v Koper.

Gorica bo zagotovo iskala pravo okrepitev na levi strani obrambe, išče se tudi kakovosten igralec na osrednjem branilskem položaju, kakšen vezist in še kakšen napadalec. Zelo pomembna pridobitev je povratnik Zvonimir Petrović, ki je bil jeseni v Novo Gorico posojen s strani poljske Korone Kielce, sedaj pa je postal polnopravni član primorskega ponosa. Kar se tiče odhodov, je klub zapustil Žan Bešir, ki se vrača v Koper, pričakuje se še nekaj sloves.

”Določeni igralci so dali maksimum, določeni so razočarali. S tega vidika bomo povlekli ustrezne poteze, gotovo se moramo okrepiti, vemo, kje smo najbolj trpeli. V ta prestopni rok smo šli kar se da agresivno, vendar v zadnjih dneh z zadevami, ki so se v klubu zgodile, mislim, da smo lahko dosti bolj konkurenčni ostalim klubom v Sloveniji, kar se tiče prepričevanja igralcev, da zaigrajo za Gorico,” je dejal Kršić.

Slednje si lahko pri Gorici lahko obetajo predvsem zaradi nove in stare finančne podpore. Na poti na sever Primorske naj bi bil novi vlagatelj, o katerem pa Goričani še ne želijo govoriti. Kar je pomembno in kaže na nek nov zagon in podporo s strani domačega okolja – vrnilo se je kar nekaj lokalnih sponzorjev, ki so bili že pred leti tako ali drugače vpeti v delovanje in finančno stabilnost štirikratnega državnega in trikratnega pokalnega prvaka Slovenije.

”Postati finančno stabilen, sodoben klub, ostati v prvi ligi pri vseh selekcijah, to so glavni cilji v letošnji sezoni,” je navedel oktobra izvoljeni novi predsednik Uroš Blažica, ki je na čelu kluba zamenjal Harija Arčona. ”Vstopamo v drugi del sezone finančno stabilni, uspeli smo poravnati obveznosti do igralcev, trenerjev, dobaviteljev skoraj v celoti, do prve tekme bomo čisti, kar se tiče obveznosti. V tem trenutku lahko povemo, da se je vrnilo nekaj manjših, lokalnih sponzorjev, tudi na nacionalnem nivoju je nekaj novih: Triglav, Telekom Slovenije, Kolektor, Gen-i, E3, Elektro Primorska. Nov je tudi G&M capital in nekateri novi.“ Dodal je, da klub od prvega dne novega leta začenja z ”ničle”, ter računa, da bodo s partnerji nadaljevali prestrukturiranje v smislu ustanavljanja pravne osebe z večinskim lastniškim deležem sponzorjev ali privatnega kapitala.

V zadnjih letih je razvoj v pozitivno smer kar precej stagniral. Še vedno so na obzorju pogajanja o (do)končni združitvi dveh nogometnih šol, investicije pa so vsekakor potrebne tudi v infrastrukturo, v katero se je nazadnje resno vlagalo pred 40 leti.

Očitno se v mesto vrtnic vrača neka nogometa pozitiva, kmalu bomo videli, ali tudi evforija. Vemo, kje je bila Gorica pred približno 20 leti. Tovrstnih uspehov bi si Goričani vsekakor želeli, a pomembno je zavedanje, da se noben uspeh ne zgradi čez noč. Najprej bo pomembno zmagati že na prvi tekmi pomladi, ko v Novo Gorico prihajajo Radomlje, poleg sežanskega Tabora glavni konkurent v boju za obstanek, zaradi česar bo že na samem začetku Srebrničevo moštvo pod pritiskom veličine ”finala lige prvakov,” kot pravijo v goriškem taboru.

Foto: Foto Lado Nova Gorica/ND Gorica

Zadnje video vsebine

1

Dallas s 50 točkami naskoka razbil Utah, Dončić znova do trojnega dvojčka (VIDEO)...Več

2

Najboljši podajalec lige: Presenetilo me je, 9 asistenc je res veliko! (VIDEO)...Več

3

Arnol: “Letošnja sezona je nad pričakovanji, a glavni cilj ostaja stabilnost” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljkovič: Čaka nas še veliko dela (VIDEO)...Več

3

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več