single
[1175]
171203

Nizozemski zlato v cestni dirki za ženske na SP, Slovenke brez vidnejše uvrstitve

Avtor: Rene Vidmar
24. 9. 2022, 17.10

Nizozemka Annemiek van Vleuten je zmagala na svetovnem kolesarskem prvenstvu v avstralskem Wollongongu med članicami v cestni dirki (4:24:25). Na tekmi v dolžini 164,3 km je bila druga Belgijka Lotte Kopecky, tretja pa Italijanka Silvia Persico, obe s sekundo zaostanka. Urška Pintar je bila na 42. mestu najboljša Slovenka (+4:57).

Eugenia Bujak je bila 56. (+9:32), Špela Kern pa 65. (+12:42).

Naslov je osvojila 39-letna van Vleuten, olimpijska prvakinja v vožnji na čas in srebrna lani v Tokiu na cestni dirki. Zlato odličje je ob dveh kronometrskih na SP na cestni dirki osvojila že leta 2019 v Harrogateju.

Za zaključni del tekme članic v Wollongongu je ponagajal dež, ki je razmočil progo. To so tekmovalke prevozile v šestih krogih. V zadnjih dobrih 17 km je v močnem nalivu z manjšo prednostjo prišla peterica, vendar je bilo tako le do trinajstih kilometrov pred ciljem, ko se je jim je ponovno pridružila večja zasledovalna skupina. V njej ni bilo Slovenk, Pintarjeva je kot edina preostala v boju za višje uvrstitve nazadovala na 38. mesto.

Na vrhu zadnjega vzpona je bila v ospredju ista peterica, ki je napadla že sedemnajst kilometrov pred ciljem ter imela pet km pred koncem 12 sekund naskoka, a je bilo to premalo. Nizozemke so narekovale oster ritem v ozadju in v zadnji kilometer je skupaj prišlo 12 kolesark. Izjemno je v zaključku iz ozadja dobrih 400 m pred ciljem napadla van Vleuten in Nizozemski priborila trinajsti naslov prvakinje, svojega drugega v cestnih nastopih, kljub zlomljenemu komolcu po padcu na začetku tedna.

Špela Kern je po dobrih 45 kilometrih pobegnila, vendar se ji ni pridružila nobena izmed tekmovalk in po nekaj kilometrih so jo tekmice ujele. Kmalu nato je bila na čelu Eugenia Bujak. Na vzponu 2,5 kroga pred koncem sta Bujakova in Kernova padli na rep vodilne skupine in iz nje kmalu izpadli. Urška Pintar je dobra dva kroga pred koncem edina ostala med najboljšimi. V nadaljevanju pa ni več zdržala ritma in 12. mesto Bujakove na SP v Imoli pred dvema letoma ostaja najboljša slovenska uvrstitev na cestnih dirkah na SP.

Kolesarje v nedeljo v Wollongongu čaka 266,9 km dolga dirka v kategoriji elite. Slovenski as Tadej Pogačar je pred nastopom izpostavil visoke cilje slovenske ekipe, vlogo favorita na trasi s 3945 višinskimi metri pa je med drugimi pripisal Nizozemcu Mathieuju van der Poelu in Belgijcu Woutu Van Aertu. Kot edini slovenski predstavnik je pred tednom dni na SP na kronometru zasedel šesto mesto.

Poleg Pogačarja bodo nastopili še Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, Jaka Primožič in David Per. Vse bo podrejeno Pogačarju, ki po uspehu na dirki za VN Montreala želi obleči tudi mavričasto majico svetovnega prvaka. Slovenska ekipa bi lahko nastopila z osmimi kolesarji, a iz zdravstvenih razlogov manjkajo aktualni olimpijski prvak Primož Roglič, Matej Mohorič ter Luka Mezgec.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Dallas s 50 točkami naskoka razbil Utah, Dončić znova do trojnega dvojčka (VIDEO)...Več

2

Najboljši podajalec lige: Presenetilo me je, 9 asistenc je res veliko! (VIDEO)...Več

3

Arnol: “Letošnja sezona je nad pričakovanji, a glavni cilj ostaja stabilnost” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljkovič: Čaka nas še veliko dela (VIDEO)...Več

3

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več