šport TV 1 logo
16:15
Juventus - Milan Serie A
šport TV 2 logo
15:30
Sassuolo - Lazio Serie A
šport TV 3 logo
15:25
Bordeaux - Lyon Ligue 1

Nezaželeni Neymar v vlogi rešitelja

Avtor: Luka Cotič
17. 3. 2020, 10.09

Pred dnevi sem pisal o mogoči vrnitvi Maura Icardija v italijansko Serie A, danes vam na ogled postavljam razmišljanje o naslednji možni prestopni sagi težko pričakovanega prihajajočega poletja. Neymar da Silva Santos Junior je ponovno glavni igralec govoric, ki ga povezujejo z vrnitvijo v Barcelono.

3. avgusta leta 2017 je bil uradno zapečaten največji prestop v zgodovini nogometa. Brazilski super zvezdnik Neymar je iz katalonske Barcelone v zameno za 222 milijonov evrov prestopil v ambiciozni Paris Saint-Germain. Otrok Santosa, svetovno znanega inkubatorja vrhunskih nogometašev, je v štirih sezonah pri ponosu Katalonije osvojil devet lovorik. Med številnimi španskimi naslovi sta se leta 2015 znašla tudi Liga prvakov in klubsko svetovno prvenstvo. Neymar je ob Lionelu Messiju osvojil vse, kar je bilo mogoče osvojiti, nato pa ga je zamikal ambiciozni projekt kluba iz francoske prestolnice, ki je v Brazilcu prepoznal svojega Messija ali Ronalda.

Z zornega kota obeh klubov zadeva ni bila sporna. PSG je z galaktičnim prestopom jasno nakazal namero po vključitvi med najboljše evropske klube, Barcelona je z zaslužkom 222 milijonov evrov prav gotovo lažje pozabila na izgubo enega najboljših in najbolj prepoznavnih nogometašev na planetu. Poleg tega je bil razhod med klubom in igralcem precej neprijeten, še vedno se spominjamo hude krvi, ki je nastala med Barcelono ter igralčevim očetom in zastopnikom. Mnogi Neymarju še danes očitajo, da je prestopil samo zaradi denarja. Vseeno so se hitro začele pojavljati govorice o vrnitvi brazilskega virtuoza na mitski stadion Camp Nou.

Začelo se je s komentarji nekdanjih soigralcev pri Barceloni, nemudoma so se vključili mediji, na koncu pa je svoje dodal še glavni igralec zgodbe. Neymar je pred začetkom aktualne sezone jasno in glasno napovedal odhod iz Pariza in poudaril, da ga zanima samo vrnitev v Barcelono. S tem je seveda sprožil plaz negodovanja med privrženkami in privrženci Paris Saint-Germaina in videti je bilo, da niti navijači Barce niso preveč navdušeni nad mogočim povratkom reprezentanta Brazilije. Po poročanju španskih medijev naj bi bil tokratni prestop vreden “zgolj” 150 milijonov evrov, kar za takšnega velemojstra v danih razmerah ni previsok znesek.

Resda ima Neymar nekaj »črnih pik«, prehitro se pusti izzvati, včasih je preveč svojeglav, njegov način življenja morda ni najbolj primeren za vrhunskega športnika. Posledica slednjega so vse bolj pogoste poškodbe. V primerjavi z Messijem in Ronaldom mu manjka nekaj inteligence, premišljenosti in taktnosti na in ob igriščih. A takšen pač je, takšen je bil na začetku pri Santosu in se očitno ne misli spremeniti, ali pa bo to vendarle prišlo z izkušnjami v prihodnjih letih. Vsi našteti minusi zame ne izpodbijejo dejstva, da gre za vrhunskega nogometaša, ki ustvarja razliko. Za PSG je na 80 tekmah v vseh tekmovanjih zbral 69 golov in 39 podaj.

Brezhibno tehnično znanje, samozavest in predrznost mu omogočajo izvajanje privlačnih vragolij, ki si jih na resnih tekmah ne drzne pokazati veliko igralcev. Neymar zna in si to upa pokazati. Mnogi menijo, da gre za izzivanje in žaljenje nasprotnika, a pisec teh vrstic ne deli njihovega mnenja. Gre za prepoznaven in unikaten slog igre, brez katerega Neymar ne bi bil več Neymar, temveč “le” še eden v seriji skoraj robotiziranih modernih nogometašev. Podobno kot je to počel njegov rojak Ronaldinho, se Neymar Jr. žoge dotakne na drugačen način. Ni samo drugačen, tudi precej boljši je od vseh napadalcev, ki jih je Barcelona kupila v zadnjih treh sezonah.

Vse več je nasprotnikov Barcine prestopne politike, ki je v zadnjem obdobju izdatno olajšala proračun, obenem pa ni razbremenila Lea Messija. Igra in rezultati so še vedno v največji meri odvisni od Argentinca. Klub je z nakupi igralcev nezadostne kakovosti odrekel minutažo v La Masii vzgojenim mladeničem, ki so bili dolga leta rdeča nit ponosa Katalonije. Barcelona se je znašla v oblaku nezadovoljstva, morda bi jo lahko rešil prav Neymar. Za njegovo vrnitev si prizadeva predvsem predsednik Josep Maria Bartomeu, ki je na udaru kritik. Z Neymarjem bi si lahko kupil mir in morda celo nov mandat, lahko pa bi se tudi dokončno “pokopal”.

Z nogometnega vidika bi Barca z nakupom Neymarja v več pogledih zadela v polno. Poleg dodatne kakovosti, raznovrstnosti in nepredvidljivosti v napadalnem delu moštva bi znova imela prepoznavno blagovno znamko, obenem pa bi osrečila še prvega zvezdnika Lionela Messija, ki je z Brazilcem stkal tesno prijateljstvo in je bil v zadnjih mesecih eden najglasnejših zagovornikov njegove vrnitve. Sreča in zadovoljstvo Messija sta kakopak pomembni postavki za Barcelono, zato ne bi bil preveč presenečen v primeru uresničitve prestopa. Sploh zato, ker so zdaj tudi Parižani pripravljeni popustiti in Neymarju omogočiti vrnitev v Messijev objem.

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več