pismo ikona
šport TV 1 logo
02:45
Empoli - Genoa Serie A
šport TV 2 logo
03:10
Reims - Strasbourg Ligue 1
šport TV 3 logo
03:00
Tampa Bay - Boston NHL

Neymarju sodna zmaga proti Neymarju

Avtor: Marko Premrl
14. 5. 2019, 13.56

Splošno sodišče Evropske unije v Luxembourgu je danes odločalo v primeru brazilskega nogometaša Neymarja proti portugalskemu poslovnežu Carlosu Moreiri, ki si je lastil znamko športne opreme Neymar. Sodišče je ocenilo, da je želel Portugalec izkoristiti Neymarjevo ime.

Neymar se za zdaj izognil sodnemu postopku

Portugalski poslovnež Moreira je decembra leta 2012 pri Uradu evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) zahteval registracijo znaka Neymar kot znamke za obleke, čevlje in pokrivala. Znamko je bila registrirana od aprila 2013.

Brazilski nogometni zvezdnik Neymar je nato želel registrirati svoje ime, pa ga ni mogel, zaradi česar se je pri EUIPO pritožil. Ta je leta 2017 preklicalo vse znamke, ki so bile povezane z njegovim imenom v lasti Moreire, Brazilčevi odvetniki pa so Portugalcu zagrozili s tožbami.

Primer “Neymar proti Neymarju” se je znašel na sodišču EU, potem ko je Moreira vložil tožbo, s katero je izpodbijal odločitev EUIPO.

Splošno sodišče EU je danes potrdilo odločbo EUIPO, v odločitvi pa zapisalo, da je “Moreira pri vložitvi zahteve za registracijo znamke Neymar ravnal v slabi veri”.

Moreira je sicer priznal, da je ob registraciji znamke vedel za obstoj brazilskega nogometaša, trdi pa, da ni vedel, kakšen mednarodni nogometni potencial ima, saj v Evropi po njegovih trditvah še ni bil poznan.

Sodišče je v odločitvi opozorilo, da je Neymar takrat že bil poznan, kar dokazujejo številni dokazi ter objave v medijih. Ob tem je opozorilo, da je imel Moreira “omejeno znanje o nogometu”, kar dokazuje dejstvo, “da je na isti dan, ko je vložil zahtevo za registracijo znamke Neymar, vložil tudi zahtevo za registracijo besedne znamke Iker Casillas, torej znamke, ki ustreza imenu še enega slavnega nogometaša.”

Na zadnjo odločitev se lahko Moreira še pritoži na višjo instanco Sodišča EU.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Hrvaški Messi za Rijeko zabil dva evrogola...Več

2

VIDEO: Matevž Irt in njegova Francesca...Več

3

VIDEO: Hokejska akademija je zadetek v polno!...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser svoji Špeli naročil: Na Baliju moramo imeti tudi …...Več

2

Prepelič dobil bitko z Realom, s starim prijateljem prihaja v Ljubljano...Več

3

Gajser v ekskluzivnem intervjuju pred navijači: Nimam besed, neverjetni so! (VIDEO)...Več