KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[3137]
183198

Neverjetna zgodba: Navijači kluba, ki najbolj ogroža vodilni Bayern, dobesedno krvaveli za njegov obstoj

Avtor: Kenny Jan
4. 2. 2023, 09.02

Union Berlin je trenutno drugi v nemški Bundesligi. Letošnje pozitivno presenečenje zgolj točko zaostaja za vodilnim Bayernom, a glede na njegovo rast s pomočjo do potankosti premišljene strategije, je bil uspeh potihoma pričakovan. A vse skupaj ne bi bilo moč doseči brez zvestih navijačev, ki so dobesedno krvaveli za moštvo iz prestolnice. To ni pretiravanje za ''clickbait'' ali ''všečke'', preberite si neverjetno zgodbo. Če bi bilo takih pripovedi več, bi bil nogomet izdatno lepši.

Union Berlin je bil ustanovljen leta 1966, tako da spada med mlajše nemške nogometne kolektive, kar pa ne pomeni, da njegova zgodovina ne premore lepih trenutkov. A vendarle ni bilo vse enostavno. Leta 2008 je Union bil na pragu tega, da zaradi razpadajočega stadiona izgubi licenco za nastopanje v tekmovanjih pod okriljem nemške nogometne zveze in se preseli v regionalni rang.

A navijači v Nemčiji so zvesti. Ni dovolj, da že uro pred tekmo polnijo tribune in pojejo klubske pesmi (tega v Sloveniji žal ne poznamo). Če je treba, so prostovoljno pripravljeni žrtvovati svoj dragoceni čas. Tako je bilo tudi v primeru Uniona, ko je 2300 njegovih najzvestejših privržencev skupno oddelalo kar 140.000 prostovoljnih delovnih ur, da bi zgradilo moderne tribune in klub rešilo pred izpadom.

Ampak to ni bila prva njihova akcija. Štiri leta pred tem (2004), je bil Union še bližje amaterski ravni. Tokrat so bile na delu finančne preglavice. Da se rešijo ‘propada’, so vodilni v organizaciji potrebovali 1,5 milijona evrov. In kdo je spet prvi priskočil na pomoč? Ne nogometna zveza, ne sponzorji in glavni pokrovitelji. Da, navijači.

Domislili so si res izjemnega in prej nikoli videnega načina zbiranja denarja. Množično so se odpravili na krvodajalsko akcijo, na kateri so kri darovali na ime Union Berlin, klub pa je s tem prejel 10 evrov na vsako donacijo življenjske tekočine. Rezultat? Klub je bil rešen bankrota.

Tej isti navijači v tem momentu preživljajo najlepše dneve v zgodovini Uniona. Klub je trenutno drugi na lestvici Bundeslige, z zgolj točko zaostanka za vodilnim Bayernom. Če se bo dobra forma nadaljevala, bi lahko ob koncu te sezone malček iz prestolnice dvignil lovoriko za najboljšega v Nemčiji, v prihodnji sezoni pa zaigral v elitni ligi prvakov. Če si kdo to zasluži doživeti, so to brez dvoma navijači Uniona.

Foto: Oliver Hardt/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

 

 

 

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Jeseničani gladko v finale alpske lige...Več

2

Murić po zadnji tekmi v EuroCupu: ”Težko rečem, kaj vse je bilo narobe, postalo je že smešno!” (VIDEO)...Več

3

Obetavni hrvaški organizator Cedevite Olimpije o vzornikih: “Odkar spremljam NBA je to Luka Dončić, tak košarkar se rodi enkrat na milijon let! (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nekdanji dragulj Bayerna se spominja Der Klassikerja: ”Ljudje so samo zaradi te tekme kupovali sezonske vstopnice”...Več

2

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

3

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več