pismo ikona
šport TV 1 logo
02:45
Toulouse - Grenoble Ligue 2
šport TV 2 logo
03:00
Torino - Spezia Serie A
šport TV 3 logo
03:00
Marseille - Nimes Ligue 1

Neuničljivi vratar še nima dovolj

Avtor: Luka Cotič
25. 3. 2020, 11.13

Pred začetkom aktualne sezone se je vrnil k Juventusu po samo enem letu pri Paris Saint-Germainu. Kazalo je že, da bo to njegov labodji spev, a obrnilo se je drugače. Gianluigi Buffon še zdaleč ni rekel zadnje na nogometnih zelenicah.

Tekmovalno obdobje 2019/20 je s koronavirusom dobilo nepričakovan zasuk, trenutno so vsa tekmovanja prekinjena, v Italiji pa se sprašujejo, kako rešiti nastali položaj. Mnenja se krešejo, rešitve pa še nekaj časa ne bomo poznali. Pri nekaterih klubih zaradi prekinitve še zdaleč ne sedijo križem rok in eden takšnih je torinski Juventus. Črno-beli počasi začenjajo s sestavljanjem igralskega mozaika za prihodnjo sezono. Dobro obveščeni italijanski mediji poročajo, da bo del moštva tudi v prihodnji sezoni ostal legendarni vratar.

42-letni Gianluigi Buffon še ne namerava končati igralske poti, pogodbo z Juventuom bo podaljšal do 30. junija 2021. Med aktualno sezono je že nekajkrat namignil, da se še ne misli posloviti, zdaj je to že skoraj uradna novica. “Še vedno se počutim pomembnega v slačilnici in še vedno sem sposoben igrati na najvišji ravni,” poudarja glavni akter zgodbe, ki je po vrnitvi domov branil zelo zanesljivo. V vseh tekmovanjih je do prekinitve dejavnosti odigral 11 tekem, prejel je devet zadetkov in trikrat ohranil mrežo nedotaknjeno.

Zgledno je razbremenil prvo izbiro med vratnicama, Poljaka Wojciecha Szczesnyja, ki za Juventus predstavlja dolgoročno rešitev. “Nikomur nisem prišel odvzeti prostora v ekipi, številke ali statusa,” je takoj po vrnitvi v Torino, ko so mu nudili številko ena in vlogo kpatana, povedal talismanski čuvaj mreže. Pripravljen na obrobno vlogo se je s ponižnostjo, ki jo premore redkokdo s takšnim življenjepisom, podal v zadnje poglavje svoje bogate kariere. Slednja bo na zadovoljstvo vseh vpletenih trajala še najmanj leto dni.

Gianluigi Buffon je v Juventus prvič prišel leta 2001, ko je Parma prejela za vratarja takrat rekordno vsoto 52 milijonov evrov. Med letoma 2001 in 2018 je osvojil devet naslovov državnega prvaka, petkrat je bil zmagovalec italijanskega pokala, šestkrat pa je osvojil tudi super pokal. Leta 2006 je postal svetovni prvak z izbrano vrsto Italije. Manjka mu samo še lovorika Lige prvakov, ki je bila eden izmed razlogov za selitev v Paris Saint-Germain. Na Parku princev je zdržal eno sezono, ki ji je sledila vrnitev v objem Stare dame.

V trenutno mirujoči sezoni je postavil nekaj mejnikov: S Paolom Maldinijem imata od decembra lani največ nastopov v Serie A (647), Buffon pa je od tedaj vratar z največ nastopi v Serie A in hkrati igralec Juventusa z največ nastopi v Serie A (479). Po številu nastopov za Juventus v vseh tekmovanjih je s 667 na drugem mestu za Alessandrom Del Pierom (705). Največ nastopov za Juventus je Buffon zbral v obeh ligaških tekmovanjih v Italiji (516), Ligi prvakov (116) in na splošno v vseh tekmovanjih pod okriljem Uefe (125).

Navedene številke bi se lahko v prihodnjem obdobju še precej povišale. Buffon bo prav gotovo dobival priložnost za igro, z nesporno kakovostjo in izkušnjami bo Juventusu neprecenljivo koristil v lovu na zastavljene cilje, ki so vselej najvišji. Če bi se tekoča sezona vendarle nadaljevala, bi bil 176-kratni italijanski reprezentant s svojimi klubskimi soborci še vedno v igri za trojček lovorik, z novo sezono pa se bo v vsakem primeru začel lov na naslove. In kdo si upa trditi, da bo imel neuničljivi vratar prihodnje leto res dovolj?

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Hakimi pokazal, kaj je kirurška natančnost...Več

2

Kung Fu Zlatan za ogrevanje uporabil milanskega trenerja (VIDEO)...Več

3

Japonec Ryota uprizoril najpočasnejšo 11-metrovko vseh časov (video)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jojo kot Messi, zabil s solo prodorom...Več

2

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več

3

Analiza: Če bi žoga namesto v vratnico šla v gol … bi Milan bil še višje...Več